Ne zaman psikolojik destek almalıyım

Ne zaman psikolojik destek almalıyım

Hepimiz hayatımızın bir noktasında stres, kaygı, ruh hali değişimleri yaşarız. Kısacası herkes stresli anlar yaşar ve bazen üzgün hisseder. Bazen bu olumsuz durumu kendi kendimize çözüp atlatabilirken bazen de bazen bunu yapmak için biraz daha yardıma ihtiyacımız olabilir.

Peki uzman yardımının gerektiğini nasıl anlayabiliriz?

İki hafta veya daha uzun süren değişiklikler bu noktada endişe kaynağı olabilir. Özellikle de yaşadığınız olumsuz durumlar ailenizle ve sosyal yaşamınızda olan ilişkilerinizi, işlevselliğinizi ciddi şekilde etkiliyorsa bu durumda bir psikoterapiste mutlaka başvurmalısınız.

Başlıca sorun alanları nelerdir?

1. Umutsuzluk

Üzüntüden farklı olarak, umut olmadığını hissetmek depresyonun bir işaretidir. Umutsuz düşünceler, geleceğin olmadığından veya asla mutlu olamayacağından endişe etmek gibi şeyleri içerebilir. Durumunuzu iyileştirmek için kendinizi motivasyonsuz hissedebilirsiniz.

2. Sürekli endişe

Küçük dozlarda endişe normaldir ve uyanık tutar. Ancak her zaman kötü bir şey olacağından endişeleniyorsanız, hayattan zevk almanızı engelleyebilir. Kendinizi endişelenmekten alamıyorsanız ve buna fiziksel semptomlar eşlik ediyorsa bu durumu bir uzmanla ele almakta fayda vardır.

3. İlişkinizdeki çatışmalar

Birçok tetikleyici, evliliğinizi veya ilişkinizi zorlayabilir. Çoğu insan çift terapisi aramak için uzun süre bekler. Ancak açık fikirli ve doğru bir terapistle, ilişkinize saygı ve güçlü iletişimi geri getirebilirsiniz.

4. Çok fazla veya çok az uyku

Uzun süre uyumakta zorluk çektiniz mi veya normalden çok daha fazla mı uyuyorsunuz? Depresyon ve anksiyete uykunuzu etkileyebilir ve zayıf uyku semptomları daha da kötüleştirebilir. ekstra stres dönemlerinde kötü uyumanın normal olduğunu söylüyor. Ancak uykusuzluk haftalarca devam ederse, daha fazlası olabilir.

5. İştahsızlık veya çok yemek yeme

Çok yemek yiyorsanız veya hiç aç hissetmiyorsanız dikkat edin. Kilo veya iştahta bir değişikliği depresyon belirtilerinden biri olarak listeliyor.

6. Madde kullanımı

Derin endişelerle başa çıkmak için madde kullanım örüntüsü görülebilir. Terapi veya bağımlılık danışmanlığı, maddeleri neden kullandığınızı anlamanıza, azaltmanıza ve bırakmanıza yardımcı olabilir.

7. Sinirlilik

Kendinizi yaşadığınız durumla orantısız bir şekilde sinirli veya sabırsız hisseddiyorsanız bu durumu değerlendirmekte fayfa vardır. Ruh haliniz ilişkilerinizi zorluyor mu? Sizi rahatsız eden şeyin üstesinden gelmek için biraz destek alıp alamayacağınızı mutlaka düşünün.

8. Faaliyetlere ilgi kaybı

Terapiye ihtiyacınız olduğunun bir başka işareti de bıkkınlık duygusudur. Bu bir sorundur, özellikle de kendinizi bir zamanlar zevk aldığınız aktivitelerden kaçarken veya sosyal durumlardan tamamen geri çekilirken bulabilirsiniz. Bunların hepsi dikkat edilmesi gereken gerçekten önemli işaretlerdir.

9. Verimlilik kaybı

İşe veya evde odaklanmakta zorlanıyor musunuz? Ruh sağlığı problemleriyle mücadele edenlerin üretkenlikleri düşebilir. Olumsuz düşünceler dikkatinizi dağıtabilir ya da motivasyonunuzu kaybetmiş olabilirsiniz.

10. Sevdiklerinizin Endişeleri

Bazen başkalarının içimizdeki değişiklikleri fark etmesi bizim için olduğundan daha kolay olabilir. Değer verdiğiniz biri sizin için endişeleniyorsa bunu mutlaka değerlendirin.

11. Kayıplar

Sevilen birinin kaybı, bir ilişkinizi veya işinizi kaybetme süreçleriyle daha iyi başa çıkmak için destek alabilirsiniz. Kayıplar genellikle çok zordur. Herkes yas tutarken profesyonel yardıma ihtiyaç duymaz. Ancak duygularınızı zihninizde işlemekte zorlanıyorsanız, terapi yardımcı olabilir.

Bu makale 4 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ezgi Turhan

Uzm. Psk. Ezgi Turhan, 2016 yılında Psikoloji lisans bölümünden yüksek onur derecesi ile mezun olmuştur. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi lisans eğitimi sırasında, İrlanda University Collage Dublin’e burslu olarak kabul edilmiştir. Eğitiminin bir bölümünü İrlanda ve Yunanistan’da tamamlaıştır. Dr. Aisling Mulligan ile yaptığı araştırma, İngiltere Leeds Üniversitesi’nde sunulmuştur. Yurt dışı eğitim sürecini tamamladıktan sonra Türkiye’de pek çok farklı kurumda gönüllü staj yapmıştır. İstanbul Üniversitesi, Çapa Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yetişkin psikiyatri biriminde vizitlere katılmıştır. “Oyun Benim İlacım” projesi kapsamında Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çocuklarla çalışmıştır. Boğaziçi Üniversitesi öğrenme lab ...

Etiketler
Psikolojik destek
Uzm. Psk. Ezgi Turhan
Uzm. Psk. Ezgi Turhan
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube