Ne yediğinize değil ne zaman yediğinize özen gösterin!

Ne yediğinize değil ne zaman yediğinize özen gösterin!

Gün içinde vücudumuzda değişik saatlerde farklı enzim ve hormonlar salgılanır bunlara bağlı olarak metabolizmamızın daha hızlı ve daha yavaş çalıştığı dönemleri olur. Biyolojik saat olarak isimlendirilen, vücudun doğal ritmi (sirkadiyen) uygun bir beslenme tarzı seçersek  vücudumuzu zorlamamış oluruz. Vücudumuz gün ışığına bağlı olarak gündüz daha aktif olmaya, gece ise organların onarımı için dinlenmeye uygun bir ritimle hareket eder

Sabah saatlerinde metabolizma oldukça hızlı çalışır,kortizol hormonun salgılanması ile birlikte organizma uyanır, adrenalin, tiroid hormonları sabah saatlerinde yükselir. Vücudun enerjiye ihtiyacı olduğu bu sabah saatlerinde,güne iyi bir kahvaltıyla başlamak önem kazanır.

Öğlen saatlerinde ise,sindirimi için daha uzun süreye ihtiyaç olduğu için gündüz saatlerinde   hazımsızlığa neden olmayacak, daha uzun süre tok tutan , proteinli besinleri tüketmek daha doğru olur.

Saat 15.00 doğru ise vücut yine sabah ki kadar olmasa da yüksek performansına ulaşır.

Akşamüstüne doğru (16.00) ,kan şekerinde hafif bir düşüş olur,enerji toplamak için,taze meyve ile süt/ yoğurt veya kuru meyve(kayısı,kuru üzüm,kuru erik gibi)yanına ceviz fındık badem gibi yağlı tohumlar veya grisini ve ayran ile kombine edeceğiniz bir ara öğün için  en uygun zamandır.

Saat 17.00 ile 18.00 arası mutluluk saatleridir, serotonin salgısı artar,vücut ısısının en fazla olduğu saatlerdir,spor yapmak içinde bu saatleri seçebilirsiniz.

Akşam saatlerinde ise, metabolizma yavaşlamaya başlar.18.00-19.00 arası akşam yemeği için uygun bir saattir. Vücudumuz akşam saatlerinde yediklerimizi depolamaya müsait olduğu için akşam yemeğinde karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerden kaçınılmasında fayda vardır.

Vücut 21.00 den sonra dinlenmeye ve uykuya hazırlanır.Stres hormonlarının salgılanması sindirim sistemi yavaşlar,idrar atımı azalır,tansiyon ve nabız değerleri vücut ısısı düşme eğilimine girer.

Rahat bir uyku  ve melatonin salgılanması   için,karanlık,serin,sessiz ve sakin bir ortam gerekir, vücut uykuya hazırdır.

Melatonin Hormonun temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamasıdır., Melatonin, kişiden kişiye değişse de yaklaşık olarak 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur , ışığa duyarlıdır karanlıkta ise yoğun biçimde salgılandığı tespit edilmiştir.

Gece ise,büyüme hormonu faaliyeti artmaya başlar.Büyüme hormonu hücrelerin kendini yenilemesi,   onarılması için önemlidir, ayrıca  yağları eritip kasları gelişmesinde etkili olur..

Uykunun başlangıcında büyüme hormonu salgısı maksimum düzeye çıkar. Yaşın ilerlemesiyle büyüme hormonu salgısı azalır

Uykuda ise nabız,tansiyon ve vücut ısısı düşer,vücut dinlenir,kendini onarır ve ertesi güne hazırlanır..

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Sena Kazan

Uzm. Dyt. Sena Kazan, lisans eğitimini Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde yüzde yüz başarı bursu ile tamamladı ve ardından yine Haliç Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimini sürdürerek uzman diyetisyen unvanını aldı. 

Lisans öğrenimi süresince çocuk stajını Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ nde; yetişkin stajını ise Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bezmialem Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tamamladı.

Mezuniyetinin ardından kısa bir dönem Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan Uzm. Dyt. Sena Kazan, 2015 yılı itibari ile çalışmalarına Medicine Hospital'da devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Uzm. Dyt. Sena Kazan
Uzm. Dyt. Sena Kazan
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube