SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN NELER YAPILMALI? BASİT ÖNERİLER

Uzm. Dyt. Sena Kazan
Uzm. Dyt. Sena Kazan
2 Mayıs 2016262 görüntülenme
Randevu Al
SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN NELER YAPILMALI?  BASİT ÖNERİLER

Sağlıklı beslenme; vücudumuz  en küçük yapı taşı olan hücrelerinin  düzenli çalışabilmesi  için, günlük olarak tüketilen besinlerden sağlanan proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler ve mineraller gibi besin öğelerini yeterli ve dengeli olarak  almasıdır. Bu besin öğelerinin yetersiz ya da aşırı tüketmek sağlığımızı olumsuz yönde etkiler ve başta obezite olmak üzere kalp damar, diyabet gibi pek çok hastalığa sebep olur. 

Sağlıklı beslenmek için çok özel koşullara gerek yoktur. Aşağıda belirttiğim ipuçlarını izleyerek herkes sağlıklı beslenebilir ve kendini pek çok kronik hastalığa yakalanmaktan kurtarabilir.

Kahvaltısız güne başlamayın: Güne kahvaltıyla başlamak sizi güne daha zinde başlamanızı sağlar ve öğlene kadar performansınızın düşmesini önler. yapılan çalışmalar kahvaltı alışkanlığı olmayan bireylerde yorgunluk, baş ağrısı, dikkat dağınıklığı  gibi problemlerin daha sık rastlandığı görülmüştür

Bağışıklık sisteminizi güçlendirin: Enfeksiyonlarla baş edebilmek için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Bunun için de sebze meyve tüketimini arttırmamızda yarar vardır. Yeşil biber, maydanoz, roka, tere ıspanak, kivi, portakal , limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içerirler. Sigara içenlerin  C vitamini ihtiyacı  normal kişilerin iki katıdır. Bu nedenle sigara tiryakileri C vitamini alımlarına ve beslenmelerine daha fazla özen göstermek zorundadırlar. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar ve kurubaklagillerde bulunan E vitamini güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminde görevlidir.

Yağlı tohumları (fındık, ceviz, badem ) tüketin: yağlı tohumlar B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve proteinden zengindirler.  Kalp damar sağlığı , cilt saç sağlığı ve hafıza, biliçsel fonksiyonlar için faydaları saymakla bitmeyen yağlı tohumları cebinizden eksik etmeyin. Ancak  yüksek  yağ içerikleri nedeniyle tüketim miktarlarına dikkat edilerek tüketmeli.

Su tüketiminizi arttırın: günde en az 2-2,5 litre su içerek hem vücuttaki toksik maddeleri uzaklaştırıp hem de  kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz.

Lifli besinler tercih edin: lif diğer adıyla posa besinlerin barsakta sindilmeyen ve emilmeyen kısımlarıdır. Posalı besinler şişmanlık, barsak kanseri, kabızlık, diyabeti kalp hastalıklarından korumada önemli rol oynar.  Yeterli lif almak için her gün sebze- meyve, kurubaklagil ve tam tahıllı ürünleri tüketmeniz yeterli olacaktır.

Daha az şeker ve şekerli besin tüketin: besinlerdeki şeker iki önemli kaynaktan sağlanır. Biri doğal olarak besinlerden ( meyve ve süt şekeri gibi) diğeri ise sonradan eklenen basit şekerdir. Sonradan eklenen şekerler boş enerji kaynağıdır. Özellikle abur cubur tüketimi fazla olan bireylerde şişmanlığa sebep olur. Çay kahve gibi içecekleri şekersiz tüketmeye başlayarak ilk adımı atabilirsiniz.

 

Etiketler

Sağlıklı önerilerSağlıklı yaşammDüzenli beslenmekSağlikli kilo vermek için 10 püf noktasi

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Sena Kazan

Uzm. Dyt. Sena Kazan

2013 yılından bu yana beslenme ve diyetetik alanında aktif olarak hizmet veren Uzman Diyetisyen Sena Kazan, Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olmuştur. Eğitim hayatını başarı bursuyla tamamlamış ve mesleki gelişimini yüksek lisansla pekiştirmiştir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.