Myom (leiomyoma, fibroid)

Myom (leiomyoma, fibroid)

Myomlar, rahimdeki selim (iyi huylu, kanser olmayan) büyümelerdir. Tüm kadınların yaklaşık % 25-50’sinde bulunur. 35 yaş üzerindeki yaklaşık her dört yada beş kadından biri bunlara sahiptir. 30-40 yaşlarındaki kadınlarda en sıktır, ancak her yaşta görülebilirler. Çoğu zaman normal jinekolojik muayene sırasında rastlantı sonucu fark edilirler. Uzun yıllar belirti ve şikayet oluşturmadan sessizce kalabilirler. Rahim kas tabakasının odaksal olarak büyümesi, çoğalması ile oluşurlar.

Myomların büyüklüğü, şekli ve yerleşimi büyük farklılıklar gösterebilir. Rahim 3 tabakadan oluşur ve myomlar da yerleştiği tabakaya göre isim alıp önem kazanırlar. Bezelye kadar küçük olabileceği gibi tüm karnı dolduracak boyutlara ulaşabilir. Büyüdükçe rahmin dışı kadar içini de bozabilir.

Bir kadında sadece tek bir myom veya değişik büyüklükte çok sayıda olabilir. Uzun bir süre çok küçük kalabilir, birden hızla büyüyebilirler, veya yıllar boyunca yavaş yavaş büyüyebilirler. Bazen bir myomun tek mi, birkaç myomun birleşmesiyle mi oluşmuş tesbit etmek de zor olabilir Myomların oluşum mekanizması tam olarak aydınlatılamamıştır. Kadınlık hormonu östrojenin büyümelerini arttırdığı düşünülmektedir. Vücuttaki östrojen düzeylerindeki değişikliklerin myomlar üzerine olan etkiyi de değiştirdiği kabul edilir. Örneğin, gebelik östrojende artışa sebep olup myomlar da büyüme yapabilirken, menopozda östrojen düzeylerinin azalmasına bağlı olarak myomlarda küçülme beklenir. İlaçlar da östrojen düzeylerinde değişikliğe yol açabilir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Handan Namlı

Op. Dr. Handan NAMLI, 1969 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Handan NAMLI, uzmanlığı sonrasında pek çok kurumda görev yapmış ve deneyim kazanmıştır. 2002-2004 yılları arasında Kartal SSK Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'nde, 2004-2005 yılları arasında Yakacık Doğumevi Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde, 2005-2007 yılları arasında Anadolu Sağlık Merkezi Tüp Bebek Ünitesi'nde, 2007-2009 yılları arasında Özel Nene Hatun Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi'nde ve 2009-2015 yılları arasında Medikal Park Göztepe Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi'nde, M ...

Op. Dr. Handan Namlı
Op. Dr. Handan Namlı
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube