Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve belirtileri

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve belirtileri
Eğer cinsel aktif iseniz, aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastaklıların belirtilerini de taşıma ihtimaliniz vardır. Vajinal, oral, anal hangi yolla cinsel ilişkide bulunduğunuz önemli olmadan, cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanabilirsiniz. Prezervatif düzgün ve devamlı bir şekilde kullanıyor ise, büyük oranda cinsel yolla bulaşan hastalıkların geçmesini önler ancak hiçbir metod %100 etkili değildir. Bu genital siğil ve genital herpes gibi bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar için özellikle doğrudur.


Cinsel yolla bulaşan hastalıkların semptomları gizli de olabilmektedir, belirgin de. Eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız olduğunu düşünüyorsanız, bir jinekoloğa gözükmelisiniz. Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar kolayca tedavi edilebilir, diğerleri ise daha uzun dönemli bir tedavi gerektirebilmektedir.


Hangisi olursa olsun, bu durumun değerlendirilmesi; cinsel yolla bulaşan bir hastalık saptanmışsa da tedavi edilmesi önemlidir. Aynı zamanda cinsel partneri de hastalığın varlığı hakkında bilgilendirmek gereklidir. Eğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar tedavi edilmezse, HIV gibi diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskiniz artmaktadır. Bazı tedavi edilmeyen cinsel yolla bulaşan hastalıklar ise kısırlığa yol açabilmektedir.
Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve belirtileri aşağıdaki gibidir;


Klamidya


Klamidya genital sistemde meydana gelen bakteriyel bir enfeksiyondur. Klamidyanın teşhisi sizin için zor olabilmektedir; çünkü hastalığın erken dönemlerinde hiç belirti yoktur veya çok az belirti vardır. Belirtiler hastalığa yakalandıktan 1-3 hafta sonra ortaya çıkabilmektedir. Belirtiler ortaya çıktığında dahi, genellikle hafif ve geçicidirler, bu nedenle bunları göz ardı etmek olasıdır.


Belirtiler şunları içermektedir :


Ağrılı idrar
Alt abdominal ağrı
Vajinal akıntı ve ağrılı cinsel ilişki
Penisten gelen akıntı ve testislerde ağrı
Bel Soğukluğu


Bel soğukluğu genital sistemde meydana gelen bakteriyel bir enfeksiyondur. Bel soğukluğunun ilk belirtileri hastalığa maruz kaldıktan itibaren genellikle 2 – 10 gün içinde ortaya çıkmaktadır. Yine de, bazı kişilerde belirtiler aylarca ortaya çıkmayabilemektedir. Bel soğukluğuna ait belirtiler şunlardır :


Penis veya vajinadan yoğun, bulanık ve kanlı akıntı
İdrar esnasında acı ve yanma hissi
Sık idrara çıkma
Cinsel ilişki sırasında ağrı


HIV (Aids)


HIV bağışıklık sisteminde meydana gelen bir enfeksiyondur. HIV, vücudun virüs, bakteri ve hastalıklara sebep olabilen mantarlar ile etkili bir şekilde savaşma yeteneğine zarar vermekte ve bu kronik ve ölümle son bulan AIDS hastalığına yol açabilmektedir.


HIV size ilk bulaştığında, hiç bir belirti göstermeyebilirsiniz. HIV'ye bağlı olarak bazı kişilerde enfekte olduktan 2 – 6 hafta içinde gribe benzer bir hastalık gelişebilir. Erken dönem HIV semptomları şöyledir :


Ateş
Başağrısı
Yorgunluk
Şişkin lenf bezleri
İsilik


Bu erken dönem belirtileri genellikle 1 hafta ile 1 ay içerisinde ortadan kaybolmaktadır ve genelde başka bir viral enfeksiyonla karıştırılmaktadır. Bu dönem içerisinde hasta çok bulaşıcı bir dönemdedir. HIV'nin daha sürekli ve şiddetli semptomları enfeksiyondan 10 veya daha çok yıl sonra ortaya çıkabilmektedir.


Virüs çoğalmaya ve bağışıklık hücrelerini yok etmeye devam ettikçe, aşağıdaki gibi yumuşak enfeksiyonlar veya kronik semptomlar geliştirmeye devam edebilirsiniz :


Şişkin lenf nodülleri – genellikle HIV'nin ilk belirtilerinden biridir


İshal
Kilo kaybı
Ateş
Öksürük ve nefes kesikliği
HIV enfeksiyonunun daha sonraki aşamasında ortaya çıkabilecek belirtiler ise şöyledir :
Sürekli ve açıklanamayan yorgunluk
Gece terlemeleri
Haftalarca süren 38 C'den yüksek ateş
3 aydan uzun süreli şişkin lenf nodülleri
Kronik ishal
Sürekli başağrıları


Genital herpes


Genital herpes oldukça bulaşıcıdır ve HSV isimli bir basit virüsten kaynaklanmaktadır. HSV ciltteki veya müköz zarlardaki küçük parçalardan vücudunuza girmektedir. HSV'si olan çoğu kişi, bunu bilmemektedir çünkü bunun hiç bir semptomu veya belirtisi yoktur. Semptom ve belirtiler fark edilebilir oldukları zaman, genellikle ilk bölüm en kötüsüdür. Bazı kişiler ikinci bölümü hiç deneyimlemeyebilirler. Diğer kişiler ise, on yıllar boyunca diğer bölümleri deneyimleyebilmektedirler.


Ortaya çıktığı zaman; Genital Herpes'in semptomları şöyledir :


Küçük kırmızı yumrular, kabarcıklar, genital veya anal bölgede açık yaralar
Genital veya kalça bölgesinde ağrı ve kaşınma,
Genital herpesin ilk semptomları arasında, hastalığa sahip biriyle olan cinsel beraberlikten sonraki birkaç hafta içinde meydana gelen ağrı, kaşınma vardır. Bir kaç gün sonra küçük kırmızı yumrular ortaya çıkabilmektedir. Bunlar daha sonra yırtılır veya koparak sızan veya kanayan çıbanları oluşturmaktadır. Sonuçta kabuk bağlarlar ve çıbanlar iyileşir.


Kadınlarda, yaralar vajinal alanda, genital organların dışında, kalçada, anüste veya servikste ortaya çıkarlar. Erkeklerde ise yaralar peniste, testislerde, anüste, kalçada veya üretranın içerisinde ortaya çıkarlar.
Çıbanınız varken, idrar yapmak ağrılı olabilir. Aynı zamanda enfeksiyon geçene kadar genital bölgede ağrı ve hassasiyet de hissedilebilir. Hastalığın ilk bölümünde, baş ağrısı, kas ağrısı, ateş gibi gribe benzer semptomlarınız olabilir. Bazı durumlarda yaralar geçse bile enfeksiyon aktif ve bulaşıcı olabilmektedir.


Genital siğiller (HPV)


Genital siğiller cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en yaygın olanıdır ve human papillomavirus(HPV) isimli bir virüsten kaynaklanır.


Semptomları şöyledir :


Genital bölgede küçük ten renginde veya gri renkte şişlikler
Karnıbahar şeklini alacak şekilde birçok siğilin beraber toplanması
Genital bölgede kaşıntı ve rahatsızlık hissi
Cinsel ilişki sırasında kanama


Yine de, bazen genital siğillerin hiçbir semptomu olmayabilir. Genital siğiller 1 mm kadar küçük de olabilirler; daha büyük kümeler oluşturacak şekilde de oluşabilirler.


Kadınlarda, genital siğiller vulvada, vajina duvarında, dış genital organlar ile anüs arasındaki alanda ve servikste yer alabilirler. Erkeklerde ise, penisin ucunda veya gövdesinde, testislerde veya anüsde yer alabilir.
Genital siğiller, enfeksiyonu olan biriyle yapılan oral seks sonrası kişinin ağzında veya boğazında da ortaya çıkabilmektedir.


Hepatit


Hepatit A, B ve C karaciğeri etkileyen bulaşıcı viral enfeksiyonlardır. Hepatit B ve C bu üçünün arasında en ciddi olanlarıdır, ama hepsi de karaciğerin iltihaplanmasına sebep olabilir.


Bazı kişilerde hiçbir belirti veya semptom gözükmeyebilir. Ama gözükürse ortaya çıkabilecek semptomlar şöyledir :
Yorgunluk
Bulantı ve kusma
Özellikle karaciğer civarında abdominal ağrı ve rahatsızlık
İştah kaybı
Ateş
Koyu renkli idrar
Kas veya eklem ağrısı
Kaşıntı
Ciltte sarı renk ve gözlerde beyazlık


Frengi


Frengi bakteriyel bir enfeksiyondur. Bu rahatsızlık genital organları, cildi, mukoza zarını etkiler ama aynı zamanda beyin ve kalp gibi vücudun diğer bölümlerini de etkileyebilir.


Frenginin semptomları 4 aşamada oluşur; ilk aşama, ikinci aşama, gizli aşama ve üçüncü  aşaması.
İlk aşama : Bu belirtiler enfeksiyona maruz kaldıktan itibaren 10 gün ile 3 ay içinde ortaya çıkabilir.
Enfeksiyonun bulaştığı alanda (genital organ, rektum, dil veya dudaklarda) küçük, ağrısız bir yara (frengi çıbanı). Genellikle tek bir çıban çıkar ama birçok çıban da çıkabilir.


Büyümüş lenf bezleri


İlk aşamadaki semptom ve belirtiler genelde tedavisiz bir şekilde geçerler, ama hastalık aslında geçmez ve ikinci veya üçüncü aşamada tekrar ortaya çıkar.


İkinci aşama : frengi çıbanının ortaya çıkmasından 2 – 10 hafta içinde ikinci aşamanın semptomları belirir. Bunlar :
Ayak tabanı ve ayak içi de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünde kuruş büyüklüğünde kırmızımsı veya kahverengi lekeler


Ateş
Yorgunluk, bulanıklık hali ve rahatsızlık
Kırıklık ve ağrı


Semptomlar birkaç hafta içinde ortadan kaybolabilirler veya tekrarlayarak bir yıl boyunca devam edebilirler.
Gizli aşama : bazı kişilerde ikinci aşamayı takiben gizli aşama yani hiçbir semptomun olmadığı bir dönem yaşanabilir. Semptomlar bir daha hiç belirmeyebilir veya hastalık üçüncü aşamaya da geçebilir.
Üçüncü aşama : tedavi edilmezse frengi bakterisi yayılarak birçok ciddi iç organa zarar verebilir hatta ölüme yol açabilir. Bu aşamanın bazı belirtileri ise şöyledir:


Nörolojik problemler : Zarlarda, beyni çevreleyen sıvıda ve omurilikte felç, enfeksiyon ve iltihap. Diğer problemler zayıf kas koordinasyonu, hissizlik, felç, sağırlık veya görme problemleri olabilir. Kişilik değişiklikleri ve bunama da olasıdır.


Kardiyovasküler problemler : Damar genişlemesi ve aortta veya diğer kan damarlarında meydana gelen iltihaplar. Frengi kalp kapakçığına ait kalp hastalıklarına da sebep olabilir.


Cinsel yolla bulaşan bir hastağınız olduğundan şüpheleniyorsanız hemen bir doktora görünün.
Eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan şüpheleniyorsanız gerekli testler ve muayene için hemen doktorunuza başvurunuz. Bu hastalıkların ciddi, hayatı tehdit edici sağlık problemlerine yol açmadan ve başkalarına bulaşmadan, zamanında teşhis ve tedavisi çok önemlidir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fatih Şendağ

Prof.Dr. Fatih ŞENDAĞ, 1969 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından,1986 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1998 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2004 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör ünvanı almıştır. Türk Jinekoloji Obstetrik Derneği, Türkiye Osteoporoz Derneği, American Society for Reproductive Medicine, Jinekolojik Endoskopi Derneği,Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği, European Society of Human Reproduction and Embryology,American Association of Gynecological Laparoscopists,European Society of Gynecolocigal Endoscopy,Middle East Society of Gynecological Endoscopy üyesi olan Prof.Dr Fatih ŞENDAĞ, evli olup iki çocuk bab ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
linkedin
Etiketler
Hiv
Prof. Dr. Fatih Şendağ
Prof. Dr. Fatih Şendağ
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube