Mükemmel bir içecek ; yeşil çay

Mükemmel bir içecek ; yeşil çay

      Yeşil çay,Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çaydır.Aslında yeşil çay bildiğimiz çayın yaprağının işlem görmemiş şeklidir. Aynı bitkiden elde edilen siyah çay, yapraklar yavaş yavaş kurutularak elde edilir.Kurutulurken oksijenle tepkimeye girer ve rengi koyulaşır, yeşil çayın ise tepkimeye girmesine izin verilmez.

      Her iki çayda da kafein bulunmaktadır, ancak yeşil çaydaki kafein oranı daha düşüktür. Siyah çayın da, yeşil çayın da antioksidan özellikleri vardır, ancak daha az işlem gördüğü için yeşil çaydaki antioksidan miktarı daha fazladır.

       Polifenol içeriği ile daha fazla dikkatimizi çeken bir içecektir yeşil çay.Bu polifenollerden flavonoid grubu ve bu gruptan da özellikle kateşinler açısından yeşil çay oldukça zengindir.Bu kateşinlerin özellikle vücuttaki yağların azalmasında etkili olduğu araştırmalar tarafından belirtilmektedir.

       Şöyle bir sağlık üzerine etkilerine bakarsak;

*Yeşil çay içerdiği antioksidan ve kimyasal bileşikler(flavoid,kafein,polifenol) sayesinde antikanserojen, antidiyabetik, antiinflamatuar(yangı önleyici) özelliklere sahiptir.

*Yeşil çay tüketimi siyah çaydan farklı olarak kan basıncını düşürücü etki de göstermektedir.

*Kateşin ve polifenol içeriği sayesinde yeşil çay bağışıklık sistemi üzerinde de etkilidir.

*En zengin antioksidan kaynaklarından biridir.Bu özelliği sayesinde  cilt üzerinde de etkili,özellikle cildin sıkılaşmasına yardımcıdır.

*Bazı araştırmalar düzenli olarak tüketilen yeşil çayın kalp rahatsızlıklarını ve özellikle kalp krizini azalttığını göstermektedir.

      Tabi en çok dikkat çeken nokta zayıflama üzerine etkisi

*Bir çok çalışma yeşil çayın enerji ve yağ metabolizmasında etkili olduğunu göstermekte.Bu çalışmalar düzenli yeşil çay tüketiminin vücudun enerji harcamasını arttırdığı ve yağ kütlesinin azalmasına yardımcı olduğunu göstermektedir.Ama tabiki de yeşil çay tek başına etkili olan ,bir mucize değil.Araştırmalar sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle yeşil çay tüketimi olduğunda bu mucizevi etkilerinin daha çok olduğunu belirtmektedir.

*Yeşil çay egzersiz ile birlikte tüketildiğinde yağ metabolizmasında çok daha fazla etki göstermektedir.İçeriğindeki kafein ve kateşinler enerji metabolizmasını uyararak metabolizmayı hızlandırmaktadır.

*Yağ metabolizması üzerine ise kateşinlerle etki ederek yağ yakımını hızlandırmaktadır. Araştırmalar yeşil çayın özellikle de bel bölgesindeki yağları yakmada etkili olduğu belirtmektedir.

*Ayrıca yeşil çay, çok güçlü antioksidan içeriği ile vücut için çok güzel bir detoks ve vücuttan ödem atımını sağlar.

      Sonuç olarak yeşil çay sağlık üzerine ciddi anlamda çok güzel etkileri olan bir içecek. Bu güzel içeceğin bu güzel faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için, sağlıklı bir beslenme şeklimize ve düzenli egzersizimize ek olarak düzenli olarak yeşil çay tükettiğimizde sağlığımız için çok daha olumlu etkiler görebiliriz.

      Bu nedenle de beslenmenizde mutlaka 2-3 fincan yeşilçaya yer açmanızı öneririm. Çayınızı 3-4 dakika demleyerek tercih edebilir ve içine isteğe göre limon dilimleyebilir ya da tatlı isteğini azaltacağı için kabuk veya toz tarçın ekleyebilirsiniz.

Yudumladığınız çayın sizlere sağlık getirmesi dileklerimle...


 

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serap Akdağ

Dyt. Serap AKDAĞ, 1992 Yılında Osmaniye'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 2010 yılında birincilikle tamamlamış ve Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde lisans eğitimine başlamıştır. 2014 yılında onur belgesi alarak üniversite eğitimini başarıyla bitirmiş ve Diyetisyen unvanı almıştır. Dyt. Serap AKDAĞ, henüz öğrenciyken pek çok kurumda staj yapmış ve mesleki deneyim kazanmaya başlamıştır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi merkez mutfağı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji - Nefroloji- Kardiyoloji-Gastroenteroloji - Kardiyoloji klinikleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji kliniği, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi staj yapma imkanı bulduğu Türkiye'nin önemli kurumlarındandır. Balçova TSM, Menderes TSM ve İzmir Özel Hayat Hastanesi'nde başta diyabet ve obezite ol ...

Etiketler
Yeşil çayın faydaları
Dyt. Serap Akdağ
Dyt. Serap Akdağ
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube