Besin Tüketmek için Yaşamak mı ?

Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
20 Kasım 201577 görüntülenme
Randevu Al
Besin Tüketmek için Yaşamak mı ?

Günümüzde besinleri elde etme olanakları kolaylaştıkça besin tüketim miktarı da buna paralel olarak artmaktadır. Peki ya biz yaşamak için mi besin tüketiyoruz yoksa besin tüketmek için mi yaşıyoruz?

Bu durumun  farkına varabilmek adına birey, açlık hissini düşünce sisteminin oyununa gelmeden değerlendirebilmeyi başarmalıdır. Biyolojik açlık kendini yavaş yavaş göstermektedir. Bir tabak sebze dahi doymanız için yeterlidir. Duygusal açlık ise günün farklı saatlerinde kendini aşerme olarak belli etmektedir.

Besin tüketmek için yaşayan bireyler;

ne yaparsam yapayım kendimi doyuramıyorum, ağzım boş kalsın istemiyorum, sürekli bir şeyler yemem gerektiği hissi ile savaşmak zorundayım ve bu hisle bir süre sonra başa çıkamadığım için sonun pişmanlık olduğunu bilerek yemeye devam ediyorum’ şeklinde acıkma dürtülerini tanımlamaktadır.

Yaşamak için besin tüketen bireyler ise;

bir günde ortalama 3 öğün besin tüketiyorum bir öğünüm ile diğeri arasında ortalama 4 saat var ve ana besini tükettikten sonra canım bir şey istemiyor’ şeklinde acıkma dürtülerini tanımlamaktadır.

Yapılan araştırmalar sonucu acıkma dürtüsünün beynin duygusallığını yöneten bölüm ile bağlantılı olduğunu unutmamak gerekmektedir. Bu sebep ile besin tüketmek için yaşayan  bireyin eli sürekli olarak yağ, tuz ve şeker içeren besinlere gitmektedir. Çünkü bu besinler içeriği sebebiyle ağrı kesici etkiye sahip opioid, (mutluluk verici) serotonin nörotransmitteri ve rahatlamayı sağlayan cannabionoid hormonunu harekete geçirmektedir. Tüketilen bu besinler en başlarda verdiği mutluluk sebebiyle bireye kendini çok iyi hissettirmektedir. Bu iyilik hissi fazlalığı dolayısıyla besinler tüketen bireylerde zamanla alışkanlık haline dönüşmektedir.

Birey geçmiş davranışlarına şöyle bir göz atarsa çok sevdiği biri ile tartıştığında ağzına bir dilim bisküvi atığını ve bu sayede rahatlama hissettiğini hatırlamaktadır. Zamanla mutlu sonla biten tartışmanın sonunda bile tok hissetmesine rağmen birey kendisini bisküvi yerken bulmaktadır. Besinler bu noktada bireyler için yararlı değil aksine elini yaklaştırdığında yakabilecek harlı bir aleve dönüşmektedir. Duygusal durumu düzenlemek adına kullanılan bu silah bir süre sonra bireyin hayatında başa çıkamayacağı bir kısır döngüne dönüşmektedir. Acil durum duyguları ortaya çıktığı anda birey bunlarla mücadele etme yoluna gitmek yerine kolay yoldan kendini rahatlatmayı seçmektedir. Bu durumun sonunda ise pişmanlık dağları kişiyi beklemektedir. Hem yaşanılan problem çözülmemiş hem de alınmaması gereken bütün yüksek kalorili yiyecekler midede emilime geçmek üzere hazırlıklara başlamış bulunmaktadır.

Tüketilen her bir besinin aslında bireyin psikolojisi hakkında bize bir ipucu niteliği taşıdığını biliyor muydunuz?

Sağlıklı besinler tükettiğiniz günler dilerim..

 

 

 

                                         

Etiketler

Obezitenin penise etkisiObeziteden kurtulmak için tavsiyelerObezite ve beslenmeTüp tedavisiŞeker hastalarında egzersizObesiteTüp mideObezlikŞeker hastasılığıObezitenin cerrahi tedavisiŞeker hastalarında kataraktŞeker hastalıklarıŞeker hastalığı kalıtsal mıŞeker hastalığı ve beslenmeObezitede ilaç tedavisi yararlarıObezitede zayıflamak için ne yapılmalıŞeker hastalığı test sonuçlarıObezitede beslenme düzeni ve egzersizObezlik ve gebe kalmamaObez hastaligiObezitede mide bypass ameliyatıObezite tedavisi nedirObezlik ve tedavisiObezite hastalarında cerrahi tedaviObezitede beslenme ve egzersiz yaklaşımlarıObezite tedavisi kilo vermeObezieObezite problemleri diyetSleeve gastrektomi sonrasi sarkmalarin duzeltilmesiObezite nedirObezite videoObezite cerrahisi doktorlarıObezite ile mücadele programıObezitenin etkileriTüp mided ameliyatıTüp mide ameliyatı ile zayıflamaObeziteden kurtulmaObezite hastalıklarıObezite hastalıkları nelerdirObezite cerrahiObezite cerrahisi sonrasıObezite ve çocuklarObezite ve doğru beslenmeObezite ceerrahisiObezite ameliyatlarıObezite sebepleri nelerdirObezite sebepleri ve sonuçlarıSleeveTüp mide ameliyatı ne demektirTüp mide ameliyatı kimlere uygulanırTüp mide ameliyatı hangi durumlarda uygulanırTüp mide ameliyatı zararlarıTüp mide ameliyatı kimlere önerilirTüp mide ameliyatı kimlere yapılırTüp mide ameliyatı nasıl uygulanırTüp mide ameliyat süresiTüp mide ameliyatı obezitede kesin çözüm müdürTüp mide ameliyat riskleriTüp mide ameliyatında anesteziTüp mide ameliyatı ekibi nasıl olmalıTüp mide ameliyatında komplikasyonTüp mide ameliyatı başarısını etkileyen faktörlerTüp mide operasyonu ile başarı kesin midirTüp mide operasyonu avantajlarıSleevegastrektomi (tüp mide) obezite cerrahisiTüp mide ameliyatı sonrasıSleeve gastrectomy nedirSlev mide ameliyatıSlevee gastrektomi nedirSleeve gastroktomiSleeve gastroctomiGlp1 şeker hastalığı ameliyatı

Yazar Hakkında

Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır