Meditasyonun temeli: odaklanmış dikkati sağlayabilmek

Odaklanmış dikkat, Meditasyonun yapı taşıdır. Meditasyon ise “Yaşamdan kaçmadan, gerçekten hayatta olmak için bir hazırlıktır.” -Thich Nhat Hanh

Meditasyonun temeli: odaklanmış dikkati sağlayabilmek

Odaklanmış dikkat (konsantrasyon) zihnimizi şimdiki zamanda, sabit ve sakin tutmayı öğrenmektir. Bu muğlak bir yetenek değil, günlük yaşamda sıkça kullandığımız bir beceri aslında. Artık günümüzde çok fazla şeyle meşgul olduğumuzdan genellikle dikkatsiziz ve ilgilendiğimiz konu ne olursa olsun ‘ o anda ve sadece o işle ‘kalmakta zorlanıyoruz.

Konsantrasyon, seslere,bedensel duyumlara, nefese ve bazı meditasyon türlerinde bir kelimeye dikkat edilerek geliştirilebilir.
Uygulama sadedir ancak çok kolay olduğu söylenemez.

Zihin her dağıldığında, eleştirmeden ve yargılamadan, dikkati yeniden bir farkındalık nesnesine çevirmek gerekir.
Bu tıpkı bir yavruyu eğitmek gibidir. Nasıl bir yavru canlıyı azarlamadan yada kötü davranarak eğitmiyorsak, zihnimiz dağıldığında da kendimize karşı sert olmamayı öğreniriz.
Böyle olmak zihnin doğasıdır. Zihnimiz binlerce kez dağıldıktan sonra bile tekrar başlamakta sorun olmadığını öğreniriz.
Bu süreçte kendimizle arkadaş olmayı da öğreniriz.

Bu uygulama, geçmişle ilgili tekrarlayıcı düşünceleri bırakmayı, hatalarımız ve pişmanlıklarımızda kaybolmamayı ve geleceğe dair fantazi ve hayallere kapılmadan, şimdiki anda kalabilmeyi olanaklı kılar.

Konsantrasyon geliştirme ile zihin, daha az kırılgan, daha kararlı ve dengeli hale gelir.

Odaklanmış dikkat, Meditasyonun yapı taşıdır.
Meditasyon ise “Yaşamdan kaçmadan, gerçekten hayatta olmak için bir hazırlıktır.”
-Thich Nhat Hanh.

Bu makale 27 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sevgin Karacaoğlu

1983 Tire İzmir doğmuştur. İlk ve orta öğrenimimi Tire'de tamamladı. 2001 yılında Tire Kutsan Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. ​ Üniversite eğitimimi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  2001-2007 yılları arasında tamamladı. ​ 2008 yılında Psikiyatri Uzmanlık Eğitimine İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde başlamıştır. İhtisasım boyunca Psikiyatri alanında tanınmış bir çok kıymetli hocamızla çalışma ve deneyimlerinden yararlanma fırsatı buldu. 2013 yılında Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak ilk görev yeri Şanlıurfa Siverek Devlet Hastanesi' ne atandı. Burada yaklaşık iki yıl görev yaptıktan sonra güzel memleketine geri döndü. ​2015 yılında Özel Çankaya Tıp Merkezi' nde tam zamanlı olarak görev yapmaya başladı. Beş yıla yakın bir süre bu güzel kurumda, keyifle danışanlarıya bir araya gelmiştir. Bu beş yıllık s ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Meditasyonun Temeli
Uzm. Dr. Sevgin Karacaoğlu
Uzm. Dr. Sevgin Karacaoğlu
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube