Liposuction ( yağ alma )

Liposuction ( yağ alma )



Erişkin insan vücudundaki yağ hücresi sayısı sabittir. Ergenlikten sonra yağ hücresi sayısı artmaz, ancak mevcut yağ hücrelerinin hacmi artar .Bu da kilo artışı ile sonuçlanır .Beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçimi insanların kilo alıp vermelerinde en önemli faktörlerdir.

Fazla kilolardan kurtulmak için uygun diyet, egzersiz ve düzenli bir yaşam tarzı şarttır. Ancak, bu şartları yerine getiren kişilerde bile,kaybolmayan inatçı yağ birikimleri olabilir .Bunun nedeni bu bölgelerdeki yağ birikimlerinin genetik olarak programlanmış olmasıdır. Karın, bel, kalça, uyluk dış ve iç tarafı, diz gibi vücudun belli bölgeleri diyet ve egzersize dirençli yağ birikim bölgeleridir. Bu bölgelerdeki fazla yağlanma diyet ve egzersizle bir ölçüde giderilir , daha fazla egzersiz ve diyet bu bölgelerde incelme yerine vücudun genel metabolizmasının bozulması ile sonuçlanır.

Egzersiz ve diyetle giderilemeyen bu inatçı yağ birikintileri vücut konturlarının bozuk olarak algılanmasına yol açar.Lliposuction,vücudun belli bölgelerindeki yağ birikimlerinin özel bir vakumla veya özel enjektörlerle emilerek, vücuttan yağların uzaklaştırıldığı bir ameliyattır. Kesinlikle bir zayıflama ameliyatı değil, bir vücut kontur düzeltme ameliyatıdır. Bu ameliyatla hacmi artmış, diyet ve egzersize dirençli yağ dokusu vücuttan uzaklaştırılırken, mevcut yağ hücrelerinin sayısı da azaltılmış olur. Sadece yağ hücrelerinin sayısının azaltılması yöntemiyle vücut konturlarında kalıcı bir düzeltme sağlanabilir.

Liposuction ameliyatında inatçı yağlanma bölgesi , özel bir sıvı enjeksiyonu ile şişirilir. Daha sonra bu bölgenin  yakınına birkaç mm uzunluğunda birkaç kesi yapılır. Bu kesilerden hastanın durumuna göre 2-6 mm çapındaki kanül denilen metal borular deri altı tabakası içine sokulur ve kanüller şeffaf hortumlarla vakum cihazına bağlıdır . Vakum cihazının çalıştırılır, kanüller yağ birikim bölgelerinde uygun derinlikte hareket ettirilerek fazla yağların uzaklaştırılması işlemi başlar. Vakum aracılığı ile yağların emilmesi işlemi arzu edilen vücut konturu ve bunun yanında düzgün bir cilt yüzeyi sağlanıncaya kadar devam eder . Son yıllarda ultrason enerjisinden yararlanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemde fazla yağ dokuları ultrason dalgaları ile parçalanır, daha sonra benzer şekilde vakumla alınır.

Klasik liposuction işlemi ilk çıktığı 1970 li yıllarda kullanılan kanül çaplarının oldukça geniş ve keskin olması, kullanılan vakum cihazlarının yeterli olmaması nedeniyle ciddi sorunlara neden olmuştur. İşlem vücutta önemli derecede sıvı ve elektrolit kaybına neden olabilmektedir .Bu ameliyattan sonra yaşamım yitiren hastalar olmuştur. Bu sorunlar günümüzde geride kalmıştır. Son 10 yıldır uygulanmakta olan teknikler ile Iiposuction vücut kontur düzeltimindeki vazgeçilmez yerini almıştır. Amaç zayıflatma değil, kontur düzeltme olduğu sürece, iyi seçilmiş hastada, hastane koşullarında iyi uygulanan teknikle, emniyet sınırı aşılmadığı takdirde herhangi bir riski olmayan bir ameliyattır. Günümüzde emniyet sınırı değişik kaynaklarda 2,5- 4,5 litre olarak kabul edilmektedir. Daha fazla miktar da yağ alanlar vardır. Fakat oluşturabileceği risklerden kaçınmak adına benim önerim, 3 litreyi geçen miktarlarda, geri kalan miktarların daha sonraki bir ameliyat seansına bırakılmasıdır. 

Liposuction teorik olarak bir çok vücut bölgesine uygulanabilir. Fakat pratikte derinin gevşek ve özellikle de çatlaklarla dolu olduğu bölgelerde uygulanırsa, buralarda derinin daha da bollaşması ve sarkmasına yol açabilir. Hastaları oldukça mutsuz edebilen böyle bir sonuçla karşılaşmamak için, doktorunuzun önerilerinden  faydalanın, tek başına yağ almanın yeterli olup olamayacağını, oluşabilecek deri gevşemelerinin çözümlerini tartışın. Tecrübeli bir plastik cerrah sizi bu konuda yeterince aydınlatacaktır.

Çene altı , kol üst dış yanı, memeler,  karın, bel, kalça, uyluk, diz iç yanı, bacak arkası gibi vücudun birçok alanındaki yağ birikimlerinin vakumla alınması mümkün hale gelmiştir. Ayrıca diğer vücut kontur düzeltme ameliyatlarında (karın germe, meme küçültme vb) tamamlayıcı işlem olarak kullanılmaktadır .

AMELİYAT
Ameliyat, hastane koşullarında ameliyathanede ve anestezi uzmanının gözetiminde yapılır. Geniş alanlar için genel anestezi, daha sınırlı alanlar için ise lokal anestezi ve sedasyon (damar yolu ile uyutma) kombinasyonu tercih edilir. Çok sınırlı küçük alanlarda sadece lokal anestezi uygulanabilir . Ameliyat vakum uygulanacak bölgelerin durumuna göre 1-1,5 saat arasında sürer. Kanül giriş deliklerine 1-2 dikiş konur. Ameliyat bitiminde hastaya bölgeye özel korse giydirilir. Ameliyatın genişliğine bağlı olarak aynı gün veya 24 saat sonra hastaneden çıkmak mümkündür.

Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Ağrı oldukça azdır ve ilaçlarla giderilebilir.  Hasta korse giymeye 3-6 hafta devam eder. Vakum uygulanmış alanlarda morumsu renk değişiklikleri olabilir. Şişlik, karıncalanma ve yanma hissi olabilir .Bunlar 3 hafta içinde kendiliğinden kaybolur .Ameliyat yara zleri de 2-6 ay içinde belli belirsiz hale gelir. Korsenin çıkarılması takip eden haftalarda, işleme tabi tutulan alanlara dairesl el masajları önerilebilir. Bu işlem, ödemlerin daha çabuk kaybolmasına yardımcı olur. Amelyat bitiminde sonuçlar görülebilmesine karşın, genellikle 2 aydan itibaren daha belirgin sonuçlar ortaya çıkar.

 Bu bir estetik operasyondur. Mutlaka Plastik ve Estetik Cerrahlara başvurulmalıdır. Bu cerrahi dal dışında çeşitli cerrahlar yoğun talep nedeniyle bu ameliyatı yaptıklarını söylemektedirler. Hastaların mutlaka cerrahın uzmanlık alanını araştırarak sonra ameliyat olmaları kendi yararlarına olacaktır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut

Prof. Dr. Aylin BİLGİN KARABULUT, 23 Eylül 1963 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1980 yılında Üsküdar Kız Lisesi'nde bitirmiştir. Hemen ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. 1986 - 1992 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ihtisasını tamamlamış ve burada Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olarak görev yapmaya başlamıştır. İhtisas eğitimi esnasında 1990 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde ‘Health Science of San Antonio, The University of Texas'da gözlemci olarak bulunmuştur.  1996 yılında Brüksel, Belçika'da "1996 Vesalis Course, Microurgical Dissection of Free Flaps and Clinical Applications" kursuna katılmıştır. 1997 yılında Ame ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut
Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube