Lipoliz sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Lipoliz sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Enzimatik lipolizden sonra, iğne yapılan noktaların enfeksiyon kapmaması için 24 saat duş almayınız.

Enzimatik lipoliz yapılan bölgelerde morarma, hassasiyet, ağrı ya da şişme görülebilir. Bunlar beklenen etkilerdir, geçicidir.

Hassasiyet ve ağrı birkaç gün sürebilir. İşlemden 3-4 gün sonra azalmaya başlar.

İşlem yapılan bölgelerde, ağrı olması durumunda parasetamol (parol) kullanabilir, buz kompresi yapabilir, morarma engelleyici Arnica ve Hirudoid forte gibi kremler kullanabilirsiniz.

Sonrasında lekelenmeler olmaması açısından, morarma (olursa) geçene kadar hamam, sauna, solaryum ve güneşlenmekten kaçınmalısınız.

İşlem sonrasında, bir miktar kaşıntı olması normaldir. Aşırı kaşıntı olması durumunda alerji ilacı kullanabilirsiniz. (Avil, Zyrtec gibi)

İşlem yapılan bölgelerde topaklanma hissedebilirsiniz. Siz yürüyüş ve diyet yaptıkça küçülecektir.

Enzimatik lipolizin etkisi 4-6 hafta arası devam eder. Bu süre zarfında alkol almayınız. Alkol aldığınız takdirde işlemin etkisi azalır.

Günde 3 litre su tüketiniz. Tükettiğiniz su, hem kilo verimini hızlandıracak hem de vücutta açığa çıkan yağları atarken size yardımcı olacaktır.

Turşu, zeytin, şalgam gibi tuzlu yiyeceklerden kaçının. Bunlar, kilo verme sürecini sekteye uğratır.

Meyvelerde yüksek oranda fruktoz şekeri bulunduğundan dolayı sadece glisemik indeksi düşük olan meyveler önerilir. (yeşil elma, tatlı olmayan kivi ve yeşil erik gibi )

Eğer gece saat 12’ de yatıyorsanız, akşam yemeğini en geç 19.30 gibi yemiş olun. Sonrasında su içmek haricinde bir şey tüketmeyin.

İkindi vakti ara öğün olarak çiğ, işlenmemiş badem öneririz. 5-8 adet bademi, bol suyla tükettiğinizde bademin hem yağ yakma etkisi vardır hem de tok tutma özelliğinden dolayı akşam ki porsiyonunuzun küçük olmasını sağlar.

Genel olarak, sebze yemeklerini akşam öğününde tüketmeniz önerilir.

Mutlaka ekmek tüketmem gerek diyorsanız, 1 dilim tuzsuz ekmeği kahvaltıda tüketebilirsiniz. Genel olarak karbonhidrat ve yağdan fakir, proteinden zengin beslenmenizi öneririz.

Paketlenmiş hiçbir gıda önerilmez. Koruyucu maddelerin kilo verme sürecini yavaşlattığı bilinmektedir.

Günde 3 adet kahve içebilirsiniz. Bu Türk kahvesi veya filtre kahve şeklinde önerilir. Şeker ve süt önerilmez. Nescafe gibi paket kahveler de önerilmez.

Hergün günden 10 bin adım atmanız gerekmektedir. Bunu, sabah ve akiam 5 bin adım olarak ikiye bölebilirsiniz. Yürüyüş postacı yürüyüşü şeklinde olmalıdır. Koşu ile yürüyüş arasındaki bir hız idealdir. Gün içinde attığınız adımlar 10 bin adıma dahil edilmemelidir.

Yürüyüş dışında ağır spor yapmanız istenmez. Yürüyüş bacak kaslarını geliştirir, yağ oranından kilo verip kas kütlenizin artması beklenir.

Verilen diyet listesine (ilacın etkisi 4-6 hafta arası devam ettiği için) bir dahaki kontrol gününe kadar uymalısınız. Uymanız işlem başarısını artırır.

Diyet ve yürüyüşe uymak, Lipoliz işleminin başarısı açısından çok önemlidir. Ne kadar uyarsanız başarı şansımız o kadar artar.

Lipoliz ile aslında istenen sağlıklı bir hayata adım atmanızdır. Diyet ve yürüyüş ile hedeflenen budur. Bel çevresini küçültmek ana amaçlardan biridir. Erkeklerde bel çevresi 95 cm, kadınlarda 85 cm üzerindeyse, kalp krizi geçirme riski artar.

Kontrol seansı işlemden 1 ay sonra yapılır. Kontrolde tekrar ölçüm alınır, yağ ve kas durumuna bakılır.

1 ay sonra yapılacak ölçümde, ne kadar kilo verdiğinizden önce yağ oranının ne kadar azaldığı, enzimatik lipoliz yapılan bölgelerde kaç cm inceldiği daha önemlidir. Çünkü kas kütlenizin artmasını bekleriz. Bu da, kiloyu artı yönden etkiler.

Enzimatik lipoliz sonrası kilo kaybı dışında, vücut hatlarında şekillenme de meydana gelir.

Lipoliz sonrasında yeme düzeninizi çok bozmadığınız takdirde (poğaça, pilav, makarna, börek, alkol gibi) bir daha kolay kolay kilo almanız beklenmez.

İncelme, lipoliz yapılan bölgeden beklenir. Bunun dışında L-karnitin ve kafein, metabolizma hızını artıracağından dolayı diğer bölgelerde de kısmen incelme olabilir.

Liposuction gibi, sonradan kilo aldığınızda başka bölgeden almanız beklenmez. O yüzden şekilsiz bir kilo dağılımı olmaz. Lipolizde, kilo alırsanız tekrar aynı bölgelerden alırsınız.

Enzimatik lipoliz ürünün içindekiler; PPC (fosfatidil kolin), DOC (deoksikolik asit), Kollajenaz, L-karnitin, Kafein’dir.

Bu enzimlerin yağ parçalayıcı ve metabolizma hızlandırıcı etkisi vardır. Kollajenaz ise hem sıkılaşmayı sağlar hem de sarkmaları toparlar.

Lipoliz kimlere yapılmaz? Hamileler, kalbinde stend olanlar, kalp kapakçığı değişenler, kalp krizi hikayesi olanlar, aritmi ilacı kullananlar.

Bu makale 18 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şafak Göktaş

Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, 18 Mayıs 1980 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Çocukluğu, babasının da doktor olması sebebiyle pek çok farklı şehirde geçmiştir; Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Erzincan gibi. Yine babasının mecburi hizmeti nedeniyle 6 sene Erzincan’da yaşamış ve ilköğrenimini Erzincan’da tamamlamıştır. Bu süreçte Anadolu kültürü ile tanışma fırsatına sahip olmuş ve hayatı boyunca sürdüreceği değerli arkadaşlıklar kurmuştur. 1992 yılında yaşanan büyük Erzincan depreminde oturdukları SSK lojmanındaki apartman tamamen yıkılmış ve enkaz altından sağ kurtularak ailecek ikinci hayatımız adını verdikleri yeni hayatlarına başlamışlardır. Ardından İstanbul’a gelmişler ve Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, ortaokul ve lise öğrenimini İstanbul’da, hayat görüşünün de temellerini attığını söylediği, şehrin en iyi okullarından olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu L ...

Etiketler
Lipoliz yapan doktorlar
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
İstanbul - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube