Limonun faydaları

Limonun faydaları

Salatalarda, yemeklerde, çaylarda, tatlılarda kullandığımız limonun sağlığa birçok faydası olduğu yüzyıllardır bilinmektedir.

Eskiden Mısırlı’ lar limon yemenin ve limon suyu içmenin çeşitli zehirlere karşı etkin koruma sağladığına inanırlardı. Yapılan son araştırmalar da bunu onaylamıştır.

Limon;  sitrik asit, kalsiyum, magnezyum, C vitamini, bioflavonoidler, pektin ve limonen içerir.

*Güçlü bir antibakteriyel, antiviral, antiseptik etkiye sahip olan limon enfeksiyonlara karşı  bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Sindirime ve karaciğerin detoksifikasyonuna(temizlenmesine ) yardımcıdır.   

 *Limonun içindeki sitrik asit, aknelere sebep olan alkali ortamda oluşan bakteri türlerini öldürür. Bu özelliğiyle akne tedavisinde etkili olabilmektedir. Gece pamuk yardımıyla limon suyunu aknelere uygulayıp sabah yüzünüzü yıkayabilirsiniz.

*Sitrik asit  safra taşı, kireçlenme ve böbrek taşlarının çözünmesine yardımcı olur. Romatizmaya bağlı şiddetli ağrıların azalmasını sağlar.

*C vitamini sağlıklı parlak bir cilt için çok önemlidir. Her sabah kalktığınızda limon sıkılmış su içerek güne başlayın.

*Soğuk algınlığı, titreme, ateş gibi durumlarda 2 saatte bir  bal ve limon suyu eklenmiş sıcak su  içildiğinde,  hastalığa bağlı semptomlarda azalma görülür.

* Limon alkol ,sigara, yemeklerdeki baharat ve yetersiz tükürük salınımına bağlı ağızdaki kötü tat ve kokunun giderilmesine yardımcı olur. Nefes tazelemek için  bir bardak ılık suya bir limon sıkarak gün içersinde 2-3 defa ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

*Limonun hipertansiyonda sarımsak gibi olumlu etkileri bulunmaktadır.  Ayrıca içeriğindeki pektin maddesi kolesterolün düşürülmesine yardımcıdır.

Uyarıcı Notlar :

*Mide yanması, böbrek /safra kesesi sorunları veya narenciye alerjisi olan kişiler limon suyu kullanımında mutlaka doktora danışmalıdır.

*Diş minesine zarar vermemek için limon suyu ile yapılan uygulamalar ile diş fırçalama  arasında en az 30 dk olmalıdır.

                                              

                                                                                             

 

 

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gülhan Koca

Etiketler
Limon
Dyt. Gülhan Koca
Dyt. Gülhan Koca
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube