Lazer akupunktur ile rahatsız edici menopoz belirtilerin tedavisi

Lazer akupunktur ile rahatsız edici menopoz belirtilerin tedavisi

Menopoz ve Perimenopoz  nedir?

 

Menopoz kadın hayatının doğal bir bölümüdür. Düzenli mentrasiyonun sona ermesinden yaklaşık  1 sene sonra menopoz dönemi başlar.

Menopoz ‘ un ortalama yaşı batı ülkelerinde 51 yaşdır, ama 30-60 yaşlar arasında da görülebilir.30 lu yaşlarda menopoz , erken menopozdur denir.Menopozdan sonra ostrojen  ve prajesteron kanda normal olarak alt seviyededir.

 

Perimenopoz: Menopoz belirtilerinin ortaya çıkması,menstrasiyonda düzensizlikler, yüksek ve değişik ostrojen seviyesi ve projestron seviyesinde azalmayla karakterize olur. Perimenopoz  şikayetlerinin çoğu bu iki hormonun ( ostrejen ve projestron) imbalansından kaynaklanır.

Kadın vücudunun doğurganlık görevinden geçiş dönemidir, diyebiliriz. Bu döneme ait değişiklikler  kaç aydan , kaç seneye kadar sürebilir. Ortaya çıkan şikayetler, vücudun estrojen düşmesine adapte olma çabasından kaynaklanır.

 

Çin tıbbı(TCM) teorisine göre , kadın vücudu, hayatın devamı için  gereken doğurganlık sorumluluğu, bittiği zaman , kan ve enerjisini kendi hayatını ayakta tutmaya yönelir ve maksimum yararlanma programına  geçer.

Kan ve enerji  nin akışı artık rahime değil, Tao felsefesine göre hayat enerjisinin önemli kaynağı olan böbreklere doğru yön değiştirir. Bu sayede, gereksiz enerji kaybı ortadan kalkarak  kadın vücudu ve ruhu annelik görevine odaklanmaktan ziyade, bir nevi , kendi özüne ve özgürlüğüne kavuşmak çabasına girers. Bu  cümleler ne kadar kulağa hoş gelse de şikayetler rahatsız edici dereceye çıkabilir. Bu dönem , her başka geçiş dönemi gibi zordur.

Vücut fizyolojisi ( organlar, hücreler arasındaki dengeli etkileşim) bir gecede seneler boyunca alıştığı düzeni yani Estrojenin yüksek seviyesini unutup, yeni döneme adapte olamayacağı için bu adaptasyon ve geçiş sürecinin yarattığı yeni çalkantılar normal karşılanır. Psikolojik durum ve genetiğin bu dönemin hafif veya şiddetli geçirmesinde rolü vardır. Araştırmalara göre stresli ruh haline sahip olan kişilerde şikayetler, sakin kişiliğe sahip olanlara göre daha şiddetlidir(psykolojik  faktor),ama genetik faktor da etkili olabilir.

 

 

Peri menopoz döneminin belirtileri nelerdir?

 

Bazı kadınlar bu dönemi problemsiz geçirirken, bazıları raharsız edici bu şikayetlerden etkilenirler. Şikayetlerin sayısı ve şiddeti imbalansın derecesini ve tedavi planını belirler.

 

Sıcak basmalar , gece terlemeleri
Uyku problemleri, uyuyama , geç uykuya dalma,sık sık uyanma.
Ruh hali değişiklikleri, kırılgan olmak,
Rahim’de fibroid yapı, period aralarında leke görme sikl atlama ve period öncesi dönemi şikayetler in de artış( premenstural syndrom)
Yemek yeme isteğinin fazlalaşması , kilo almak
Sindirim sistemi problemleri ;gaz, reflü.
Kalp şikayetleri, aritmi, çarpıntı.
Saçta azalma, yüz kıllarında fazlalaşma, akne
Meme kistleri ve hassasiyeti, meme ucundan akıntı gelmesi,
İdrar yolu enfeksiyonu veya idrarı tutamama, 
 

 

 

 

Lazer Akupunktur  ile Menopoz Tedavisi nasıl yapılır?

 

Kadın sağlığında , menopozdan sonra uygulanan Hormon tedavisi( Hormon Replacement therapy) tıpta çok tartışılmıştır. Seneler boyunca araştırmalara rağmen hala bu reçeteyi uygulamakta kuşkular devam ediyor. Hormon tedavisi sıcak basmayı ve kemik erimesini        ( osteoporosit) önler , kalp hastalığı riskini azaltır, ama öte yandan ;meme , yumurtalık ve rahim ( uterine) kanser riskini de arttırır.Bu risklerinden dolayı ilk tercih halinden  çıkıyor.

 

Tao Felsefesine göre Qi dediğimiz hayat enerjisi vücudumuzda cereyan da, bu enerjiyi meredian adı verilen kanallarda (12 organa ait 12 meredian) hareket eder. Bu kanallar aynı zamanda birbirleriyle de bağlantıdadırlar.

Qi akışında herhangi bir problem veya Qi de azalma, şikayetlerin ana sebebidir.

Lazer Akupunktur  Menopoz’da vücudun yeni enerji değişiklikleri’ ni tespit ederek yeni  dengeyi kurmakta ve enerji akışını sağlamakla vücuda yardımcı olur.  Bu felsefeye  göre, böbreğin enerjisi  Menopoz’da azaldığı için; sıcak basmalar, gece terlemeleri  ve çarpıntı ortaya çıkar. Karaciğer enerjisi akışında sorun olunca ; ruh hali değişkenlikleri, depresyon, baş ağrısı ve uykusuzluk eklenebilir.

Şikayetlerin türü ve sıklığına göre her hastaya özgü tedavi planı seçilir.

Akupunktur kulak ve vücut üzerinde mevcut olan seçilmiş özel noktaları uyararak bir takım biokimyasal ve fizyolojik işlevlerin başlatılmasına neden olur ve bu sayede beyin in değişik bölgelerinde ,değişik organlarda( seçilen noktalara göre) enerji harekete geçer ve sorunlar yavaş yavaş ortadan kalkar.

Akupunktur uygulamasını hastaların çoğu rahatlatıcı bulurlar.Bir çok hasta seanslarda ( vücut akupunkturu) tedavi süresince uyur. Tedavi süresi ve sayısı kişiden kişiye

hafif değişiklikler gösterebilir.Genelde tedavi süresi 30 dk sürer.Haftada 2 seans şeklinde 10 seans çoğu zaman yeterli olur ve sonra koruma programı olarak ayda 1 , aralar gittikçe uzar.

Şikayetler  de azalma ilk seansta da olabilir, ama şiddetli ve kronik durumlarda belirtilerin azalması için birkaç seans gerekecektir.Araştırmalar meme kanseri takibinde tamoxifen kullanan kişilerde , sıcak basma tedavisinde  de etkili olduğunu göstermiştir.

Akupunktur – hypothalamus – hipfiz- yumurtalık dengesini sağlayarak  hormonal balansı düzenler. 2008 The North American Menopause Society.

 

Lazer Akupunktur tedavisinden yararlanmak isteyen kişilerde hormon tedavisine başlanmış sa alınan hormon azaltılarak kesilir. Aynı dönemde akupunktur tedavisine başlanabilir . Bu şekilde şikayetlerin geri dönme riski minimuma iner .

Akupunkturun menopozda etkisi ile ilgili  bazı araştırmalar.

Chamberlain G.Malvern j. British Akupunktur councle of 1996
Dr. Susan Cohen Assoiciate Profesör of Univercity of Pittsburg (1997-1999) 
 

 

 

Hayat alışkanlıklarında yapılması gereken değişimler nelerdir?

 

Rahat ve zevk aldığınız bir iş seçmelisiniz.
Her gün 30 dk. Tempolu yüyüyüş yapmalısınız,bu hem kalp sağlığınız ,hemde kemik erimesini önlemekte etkili.
Yeterli miktarda uyumalısınız.
Derinden relax olmaya çalışmalısınız, meditasyon ve yoga size bu konuda yardımcı olabilir,Laser akupunktur, enerji akışını düzenleyerek sizi bu hedefe daha hızlı ulaştırır. 


 

Süt ürünleri, kırmızı et, alkol, şeker,baharatlı yiyecekler, kafein ve sigara( nikotin), sıcak basmayı ve ruh halinde ani değişimleri tetikler.
Diyetinizde Meyve, Yeşillikler ve beyaz ete(balık,tavuk,hindi) ağırlık vermelisiniz.

 

 

 

Lazer tedavisinin  menopozda hormon tedavisine üstünlükler:

 

Sıcak basma ve gece terlemede şikayetin sıklığı ve şiddetinde daha hızlı bir düşüş yaşanması.
Ruh hali değişikliklerine ve depresyona büyük ölçüde etkili olması.
Yan etkisinin olmaması.
Bazı araştırmalar da kemik dansitesinde de atış tespit edilmiştir( % 15- 20).                   ( İnternational Federation of Gynecology and Obstetics Published by Elsevier inc 2002)
( Wang JF. İnstitute of Medical Sciences of Dezhov University , China ,2009)

                                                 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Faranak GÜLSOY

Dr. Feranek GÜLSOY, 1967 yılında Tebriz - İran'da doğmuştur. Tıp eğitimini 1994 yılında Tahran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1997 yılında ise Tahran üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlığını almıştır. 1997 yılında İstanbul'a yerleşmiş olan Dr. Feranek GÜLSOY, 1998 yılında Türkiye'de Denklik Sınavında başarılı olarak tıp denkliğini almaya hak kazanmıştır. 2001 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde 1 sene adaptasyon sürecini tamamlamış ve İstanbul'daki mesleki hayatına başlamıştır. 2003 yılında Azerbaycan'daki arkadaşlarının Akupunktur üzerine yaptığı çalışmalarından etkilenmiş olan Dr. Feranek GÜLSOY, bireysel olarak Akupunktur üzerine araştırmalar yapmaya başlamıştır. 2006 yılında Kanada‘'da Akupunktur üzerine, The College of İn ...

Etiketler
Lazer akupunktur
Dr. Faranak GÜLSOY
Dr. Faranak GÜLSOY
İstanbul - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube