Kronik venöz yetersizlik veya varis nedir ?

Kronik venöz yetersizlik veya varis nedir ?

Kronik venöz yetersizlik veya varis nedir ?

Bacaklarda tekrarlayan morarmalar, varis veya venöz yetersizlik belirtisi olabilir. Kronik venöz yetersizlik, bacak toplar damarlarının fonksiyonunu tam yapamasına bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Bacak toplar damarlarının genişlemesi ve kanı yukarı kalbe doğru yönlendirememesi ile karakterize klinik bir durumdur. Kronik venöz yetersizliğin en önemli sebebi varis ve bacak toplar damarlarında pıhtı oluşması veya tromboflebit dediğimiz durumdur. Temel patoloji damar duvar anatomik ve fonksiyonel bütünlüğünün bozulması, toplar damar içindeki kapakçıkların görevini yerine getirememesi, damarlar geniş ve tortiöz bir yapı kazanmasıdır.

Varisli hastalarda estetik ve kozmetik sorundan başka ne şikayetler olabilir?

Kronik venöz yetersizlik tüm dünyada önemli bir sağlık sorunudur ve özellikle bayanlarda biraz daha fazladır. Toplumda %15-80 oranlarında görülmektedir. Venöz yetersizlik veya varis şikayetleri subjektif olmakla beraber; bacaklarda ağrı, yanma,  kramp, gece krampları, şişlik, dolgunlukzonklama, kaşıntı, karıncalanma olarak sıralanabilir. Hastalarımızın genelde en çok rahatsız olduğu şikayetler ağrı yanma şişlik ve gece kramplarıdır. Hastalığın ileryelen aşamalarında bacaklarda renk değişimi (kahverengi pigmentasyon artışı), staz ülserleri oluşabilmektedir. Bunların yanında bacaklarda ve baldırlarda herhangi bir çarpma düşme olmadan, veya kan sulandırıcı ilaç kullanımı olmadan, gelişen morarma şikayetleri  olmaktadır. Bu morarmaların neden olduğu bilinmemekteydi. Bazen bunların sebebi için çok detaylı incelemer tetkikler yapılmaktadır. Ancak bu tip morarmaların aslında varise veya kronik venöz yetersizliğe bağlı olabileceği ilk defa Dünya literatüründe, bizim tarafımızdan yapılan çalışma ile gösterildi. Hastalarımız bacaklarda özellikle ağrı yanma ve kramp şikayetlerinin de eşlik ettiği morarmalar tarifliyorsa, içleri kötü bir hastalık olmadığı konusunda rahat olsun.  Ama yine de bu şikayetlerle bir kardiyoloji veya kalp damar cerrahisi bölümüne gidip rutin tetkikleri yaptırmaları gereklidir.

İlaca bağlı olarak gelişen morarmalar varmıdır?

Özellikle kalp hastalarında halk arasında kan sulandırıcı olarak bilinen; antiplatelet, antikoagülan olarak sınıflanan ilaçlar var. Bunların  da başında aspirin gelmektedir. Aspirin kullanan hastalarda veya özellikle stent takılmış aspirinle beraber kullanılan diğer kan sulandırıcı ilaçlar kullanımında morarmalar görülebilmektedir. Bu aspirin ve benzeri (stent için kullanılan) ilaç kullanımı ile ilgili olan morarmalar bizi korkutmaz.  Bunun yanında özellikle kalp kapak hastalarının kullandığı warfarin içerikli ilaç kullanan hastalarımızda görülen morarmalarda hızla doktora başvurulmalı ve ilacın kan düzeyi ile ilgili tetkikler yapılmalıdır.

 

Bu makale 9 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ertan Yetkin

Prof. Dr. Ertan Yetkin, lisans öncesi öğrenimlerininin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nde tamamlayarak Kardiyoloji uzmanı olmuştur.

Vasküler ve Moleküler Kardiyoloji Derneği kurucusu ve başkanıdır.

Prof. Dr. Ertan Yetkin mesleki çalışmalarına şu an Türkiye Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

 

Etiketler
Kronik
Prof. Dr. Ertan Yetkin
Prof. Dr. Ertan Yetkin
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube