Konservatif ve endodontik diş hekimliği

Konservatif ve endodontik diş hekimliği

Yeni geliştirilen restoratif materyaller ile çürük dişlerin minimum doku kaybıyla ilk haline getirilmesidir. Dişteki çürüğe bağlı madde kaybının çok olduğu durumlarda ölçü alınıp laboratuvarda porselen veya kompozit materyalinden özel inley-onley dolgular hazırlanabilir. Çürüğü sinire kadar ilerlemiş dişlere kanal tedavisi yapılarak uzun yıllar ağızda hizmet vermesi sağlanır.

Öncelikle şu bilinmelidir ki, doğal dişin yerini hiç bir yapay diş tutmaz. Dolayısıyla doğal dişlerimiz tedavi ederek son noktaya kadar korumalıyız. Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak aşınır. Meydana gelen bu boşlukta apse oluşur. Bu tabloya ağrı ve şişlik de eşlik eder ve tedavi edilmezse diş kısa zamanda kaybedilir.

Kanal tedavisinin aşamaları;

Öncelikle ağrısız ve acısız bir tedavi olması için dişe anestezi yapılır.
 

Daha sonra çürük temizlenip, dişin özüne ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku çıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.
 

Kök ucuna kadar diş kanalına şekil verilir. Gerekirse bazı ilaçlar uygulanarak iyileşme hızlandırılabilir.
 

Seanslar arasında diş iyileşene kadar geçici dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihabın üremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal içerisi özel bir dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur.

Bazı vak'alarda bu seanslara hiç gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde kanal tedavisini bitirmek mümkündür.

-Kanal tedavisi uygulanmış bir dişin ömrü ne kadardır?

Eğer dişte tekrar enfeksiyon olmazsa ve çürümesini önleyici tedbirler alınırsa, ömür boyu kullanılabilir. Düzenli diş hekimi kontrollerinizde enfeksiyonun başlangıcını yakalanabilir. Ayrıca çok iyi bir ağız bakımı ile de dişin tekrar çürümesi önlenmelidir.

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Arzu Yalnız Zogun

Dt.Arzu Yalnız Zogun,1972 yılında Elazığ'da doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde başladığı eğitimini 1994 yılında bitirerek diş hekimi unvanını almıştır.  5 yıl boyunca Acıbadem Hastanesi'nde,6 yıl boyunca Cosmodent Diş Hekimliği ve İmplantoloji Merkezi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına 2000 yılından beri kendi muayenehanesi'nde çalışmalarına devam etmektedir. Yurt dışında özellikle Fransa ve İsviçrede İmplantoloji alanında çalışmalara katılmış olup her yıl implantoloji ve Estetik Diş Hekimliği alanlarındaki yenilikler üzerine yapılan kongrelere katılmaktadır. Diş hekimliğinde önemli bir yere sahip, EDAD (Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği) ve OSSADER (OsseoIntegrasyon Akademisi Derneği) üyelikleri vardır. İyi derecede İngilizce ve orta derecede Fransızc ...

Etiketler
Diş
Dt. Arzu Yalnız Zogun
Dt. Arzu Yalnız Zogun
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube