Kolposkopi nedir?

Kolposkopi nedir?
Kolposkopi; kolposkop adı verilen büyüteç benzeri bir alet yardımıyla rahim ağzının (serviks=kollum) incelenmesidir. Kolposkopi aynı zamanda vajina ve vulva (dış genital bölge) nın da büyütülerek incelenmesine olanak sağlar. Kolposkop 2-60 kat büyüme sağlayabilir. Genellikle 15-20 kat büyütme kullanılır. Bu inceleme sayesinde gözle görülemeyen problemler görülebilir.
Smear (Rahim ağzı kanser tarama) testi inde serviks yani rahim ağzı hücreleriyle ilgili anormal hücreler görüldüğünde KOLPOSKOPİ yapılır.
Kolposkopi Nedenleri
Kolposkopi ile anormal hücreler hakkında çok daha fazla bilgi edinilir.
Kolposkopi aşağıdaki problemlerde de kullanılır.
•
Genital Siğil ( HPV, Kondilom )
• Servisit (Rahim Ağzı Yarası) = iltihaplı serviks
• Benign yani iyi huylu lezyonlar (polip gibi)
• Ağrı
• Kanama
Bazen kolposkopinin 1 kezden daha fazla tekrar edilmesi gerekebilir. Bazen de tedavinin sonucunu değerlendirmek için yapılabilir.
Kolposkopi İşlemi
Kolposkopi aynen Pap smear testi gibi muayene odası, doktor ofisi gibi bir yerde yapılabilir
Kolposkopi işlemi kanama olmayan bir dönemde yapılmalıdır. Kanama olduğunda iyi bir görüntüleme sağlanamaz. Son 24 saattir vajinal temizlik (duş), cinsel ilişki yapılmamış olmalı, vajinal fitil ya da krem türü ilaç ve vajinal tampon kullanılmamış olmalıdır.
Kadın-Doğum muayenesinde (
Jinekolojik Muayene ) olduğu gibi jinekolojik masada rahim ağzının görülmesi için spekulum uygulanır. Spekulumdan içeriye doğru kolposkopun ışığı yanaştırılır.
Rahim ağzının daha rahat görülmesini sağlamak amacıyla tuzlu serum (serum fizyolojik ve asetik asitli bir sıvı rahim ağzına değdirilir. Bu sırada çok çok hafif bir yanma hissi olabilir
Biopsi
Kolposkopi işlemi sırasında anormal alanlar görülürse, buralardan biopsi (çok küçük, pirinç tanesi kadar parça almak) yapılabilir.
Rahim ağzı kanalı (endoservikal kanal) ndan da hücre örneği özel bir alet yardımıyla alınır. Bu işleme endoservikal küretaj (ECC) denir. Biopsi ve ECC işlemi bölgesel anestezi ile yapılabilir, bu sırada çok hafif bir rahatsızlık olabilir.
Sonuçlar
Biopsi sonucuna göre daha sonra tedavi ya da başka işlemler (LEEP, konizasyon gibi)
gerekebilir.
İyileşme süreci
Kolpooskopiden hemen sonra işinize ya da evinize dönebilirsiniz. İlk birkaç gün az miktarda leke tarzında kanamanız olabilir. Eğer kolposkopiyle birlikte biopsi de yapıldıysa, 1-2 gün vajinal bir rahatsızlıkla beraber koyu renkli bir akıntı olabilir.
Bu rahatsızlık hissi, kanama veya akıntı geçene kadar ilişkide bulunmak, vajinal tampon kullanmak ve vajinal temizlik (duş) yapmak uygun değildir.
Aşağıdaki problemler ortaya çıkarsa mutlaka doktorunuza ulaşmanız gerekir.

• Fazla miktarda vajinal kanama (1 saatte 1'den fazla hijyenik ped değiştirmek gerekirse)
• Aşırı kasık ağrısı
• Ateş
• Titreme


Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Cem Turan

Etiketler
Kolposkopi ne demektir
Prof. Dr. Mehmet Cem Turan
Prof. Dr. Mehmet Cem Turan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube