Kısırlıkta sperm injeksiyonu (ımsı) nedir? nasıl yapılır?

Kısırlıkta sperm injeksiyonu (ımsı) nedir? nasıl yapılır?

IMSI

Intra-sitoplazmik morfolojiye göre seçilmiş sperm injeksiyonu (IMSI); konvansiyonel IVF mikroskopları ile karşılaştırıldığında özel büyütme teknikleri kullanarak spermlerin incelemesine imkan sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde, kullanılan büyütmeler 6000 ve üzerine çıkarak morfolojik olarak en iyi spermlerin seçilmesine imkan sağlamaktadır. Bu gelişmiş yöntem sayesinde sperm hücresinde bulunan ve kromatin stabilizasyonunu bozduğu bilinen vakuol (etrafı zarla çevrili boşluklar) gibi bazı hücre içi yapıların tespit edilmesi olası olup, bu defektleri göstermeyen ya da en az defekt gösteren spermler ile ICSI(mikroenjeksiyor) yapılır, ve implantasyon ve gebelik oranlarını artırıp, erken dönem düşük riski ise azaltılabilir.

IMSI özellikle erkek faktörü vakalarında (oligoastenoteratospermi) ve bir kaç kez deneme yapılmasına karşın gebeliğin elde edilemediği durumlarda başvurulması gereken bir tekniktir. Spermin embriyo gelişimine katkısı insanda iki ya da üçüncü günden sonra artmaktadır. Çünkü embriyo genomu yani sperm ve yumurtanın birleşmesiyle oluşan yeni genetik yapı bu dönemden sonra tam olarak faaliyete geçer. Genomun sağlıklı çalışmasının dolaylı bir göstergesi embriyonun blastosist evresine kadar yaşamını sürdürmesidir. Dolayısıyla IMSI yöntemi ile seçilen ve kromatinin daha stabilize olduğu düşünülen embriyoların blastosist evresine ulaşma oranlarının, IMSI kullanılmadan seçilen spermlerle oluşturulan embriyolara göre daha yüksek olduğu gösterilmiştir.

IMSI tekniğinin uygulanması konvansiyonel ICSI’ye göre daha uzun zaman ve iyi eğitilmiş personel gerektirmekte, daha yüksek bir maliyete neden olmaktadır. IMSI’nin klinik anlamda gerçek faydası prospektif, randomize çalışmaların yapılmasından sonra anlaşılacaktır.

IVF'e Hazırlık ve Sağlıklı Yaşam Danışmanlığı

İnfertilite (Kısırlık) tedavisi, aynı anda birçok mesele ile uğraşmayı ve farklı uzmanlıklar arasında çok iyi bir “takım” çalışması gerektiren bir tedavi sürecidir. Sağlıklı yaşam danışmanı, işte bu takımın oyun kurucusudur.

Bilimsel çalışmalar, stresin kısırlığa sebep olabileceğini;  anne olamamanın ve bu süreçte yaşananların da yoğun stres ve depresyona yol açtığını göstermektedir.

Anne adayımız, “Neden ben bunları yaşıyorum?”, “Neden Ben?..” “Niçin herkes gibi normal gebe kalamıyorum?”, “Bunları hak edecek ne yaptım?”, “Aynı şeyleri tekrar yaşamak istemiyorum!..”, “Artık gücüm kalmadı!..” duygularıyla baş etmeye çalışır.. Aynı zamanda uyku problemleri, bıkkınlık, huzursuzluk, karamsarlık, halsizlik, iştah artışı, kilo almak, öfke, suçlama, özgüven kaybı, başarısızlık, kendini yetersiz görmek- kendini beğenmemek ve cinsellikten zevk almamak gibi sorunlarla da uğraşmak zorunda kalmaktadır.

Tüp bebek süreci stresi altında olan zihin, beden ve ruh, artık normal düzenine ve dengesine geri dönmekte zorlanmaktadır.

Ayrıca tekrarlayan düşükleri olan çiftlerde ve sebebi anlaşılamayan gebe kalamama durumlarında, embriyoların tutunamamasının nedenlerinden önemli bir kısmının bağışıklık sistemindeki bozukluklara bağlı olabileceğini ve “akupunktur” gibi “tamamlayıcı-entegratif-tıp” yaklaşımlarıyla “bağışıklık sisteminin dengelenmesi”nin yüzgüldürücü sonuçlar verdiğini biliyor ve yaşıyoruz.

Bununla beraber anne adayımızın sadece kaygıları, korkuları değil strese bağlı oluşan hormonal dengesizlikleri (kistik gelişimler, cerrahi müdahelelerin yan etkileri, rahim çevresi dokularda kronik enflamasyon ve enfeksiyonlar vb.) tamamen düzeltilmeden iyileştirme mümkün olmamaktadır. Yani “Sağlıklı yaşam danışmanlığı”, tüp bebek protokolleri öncesinde, “anne adayımızı bir bütün” olarak değerlendirir ve “psikolojik-fiziksel” bozucu alanlarının tedavisi, ile “daha sağlıklı, huzurlu ve rahat bir tüp bebek süreci” geçirmesine yardımcı olur.
 

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Gürkan Arıkan

Etiketler
İnfertilite (kısırlık) tedavisi
Prof. Dr. Gürkan Arıkan
Prof. Dr. Gürkan Arıkan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube