Kısırlık muayenesi

Kısırlık muayenesi

ERKEKTE

Hikayesi sorulur;

Geçirilen hastalıklar, ameliyatlar, genital bölgeye alınan darbeler, devamlı kullandığı ilaçlar, bağımlılıkları (alkol, sigara, esrar, kokain) , ailede kalıtsal bir hastalığın varlığı, ailede kısırlık

Spermiogram;

Erkekte sperm denen ve yumurtanın döllenmesine sebep olan tohum hücresinin özelliklerini incelemek için olan bu test 2-5 gün arasında bir cinsel perhiz sonrası laboratuarda mastürbasyon yöntemiyle verilir. 

Spermiogramda , spermin sayısı, hareketi ve şekli öncelikle değerlendirilir. İltihap ve kan içerip içermediğine de bakılır. Miktarı, asit-baz oluşu da kriterler arasındadır.

Sperm sonucu olumlu sonuçlar içermezse 3-6 hafta sonra test tekrarlanır. Sonuç yine iyi gelmezse üroloji doktorundan yardım istenir veya direk kısırlık tedavisine geçilir. Bu sonucun durumuna göre aşılama veya tüp bebek olabilir.

Sperm nasıl verilir?

Sperm odasına kişi yalnız veya eşi refakatinde alınır. Örnek vermeyi kolaylaştıran ,görsel ve yazılı yayınlar içeren bu odada sperm verme sonrası duş ve abdest alma imkanı da bulunmaktadır. Sperm örneği verirken, sabun veya kayganlaştırıcı maddeler kullanılmaz çünkü bu maddeler spermi öldürür. Yanlış sonuçlara neden olur. Size verilen kap mikroplardan arındırılmış, steril, kapaklı bir kaptır. Bu kabın iç yüzüne parmak ve penis teması olmamalıdır. Meni tam olarak kabın içerisine boşaltılmalı eğer dışarı taşarsa görevliye teslim sırasında haber verilmelidir.

Normal sperm değerleri nelerdir?

Miktarı 2 ml veya üzeri

Ph 7.2 civarı

Sperm sayısı 1 ml menide en az 15 milyon

Toplam sperm sayısı 1 ml de en az 39 milyon

Hareketlilik ; ileri ve yavaş hareketli spermlerin en az %35

Şekil; En az %4 normal görünümde

Lökosit yani iltihap hücresi 1mlde en fazla 1 milyon

KADININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Öncelikle kadının düzenli adet görüp görmediği çok önemlidir. Düzenli adet gören kadınların pek çoğunda yumurtlama sorununu olmadığı bilinmektedir. Yine de belirli hormon tahlillerini istemekte fayda vardır. Örneğin tiroid hormonları ve süt hormonları gibi.

Ardından kadının rahim ve kanalları ilaçlı bir film (HSG) çekilerek değerlendirilir.  Bu filmle kanalların açık olup olmadığı ve normal görünümde olup olmadıkları değerlendirilir. Eğer her iki kanal da tıkalı görünümde ise o zaman spermlerin bu kanallardan geçerek yumurtayı döllemeleri mümkün değildir ve gerçekten de tıkalı olup olmadıklarını anlamak için genellikle Laparoskopi denilen karın içersine bakma işlemi uygulanır.

Eğer bu işlemde de kanallar kapalı bulunurlarsa ve cerrahi ile onarılabilirlerse onarılırlar ama onarılamayacak iseler tüp bebek işlemine başvurmaktan başka yapılacak birşey yoktur.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bilgi Gökcan

Op. Dr. Bilgi GÖKCAN, 1970 yılında İstanbul'da doğmuştur. İlköğrenimini Beşiktaş Turgut Reis İlkokulu’nda, orta öğrenimini ise Nişantaşı Kız Lisesi’nde dereceyle bitirmiştir. 1987 yılında üniversite sınavında ilk tercihi olan İ.Ü İstanbul Tıp Fakültesi'ni kazanması ile hayallerini süsleyen doktorluk macerası başladı.  Üniversite yıllarında, derslerinin yanında DETAM adı verilen deneysel araştırma kliniğinde farklı hayvan deneyleri yaparak bilimselliğe de ilk adımı attı ve tıp eğitimini 1993 yılında iyi bir derece tamamlayarak tıp doktoru unvanı aldı. Mezuniyetini takiben Bartın'ın Kurucaşile isimli kasabasında pratisyen hekim olarak çalışmaya başladı. Burada mesleki alandaki ilk deneyimini kazandı ve 7 ay sonra, 1994'de uzmanlık sınavında  ilk tercihi olan İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk hastalıkları Hastanesinde Kadın Hastalıklar ...

Etiketler
Sperm sayısı düşüklüğü
Op. Dr. Bilgi Gökcan
Op. Dr. Bilgi Gökcan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube