Kırmızı ve morun enfeksiyonlara olan etkisi

Kırmızı ve morun enfeksiyonlara olan etkisi

 

Viral enfeksiyonlardan korunmanın en önemli yollarından biri bağışıklık sistemimizi güçlendiren antioksidanlardır.

Tükettiğimiz besinler vücudumuza enerji verebilmek için oksijenle yanarlar ve bu yanma sırasında serbest radikaller denilen zararlı maddeler oluştururlar, vücudumuz bu zararlı etkilerden korunmak için kendine bir savunma mekanizması geliştirir vücutta üretilen bazı enzimler serbest radikallerden korunmamızı sağlar. Antioksidanlar ise bu enzim miktarlarının artmasını sağlayarak savunma mekanizmamızı güçlendirir.

 Sağlıklı bir beslenmeyle vücudumuza alınan antioksidanlar  hastalıklara karşı savunma sistemimizi güçlendiren en önemli unsurlardan biridir.

Özellikle kırmızı ve mor renge sahip meyve ve sebzeler yüksek antioksidan miktarına sahip besinler arasında baş sırada yerlerini alırlar.

Peki nelerdir bu yüksek antioksidan içeren kırmızı ve morlar ve ne işe yararlar?

Böğürtlen; Yüksek derecede antioksidan kapasitesine sahip böğürtlen C vitamini,lif,flovonoid ve siyanidin, fitokimyasallar açısından zengindir. Ayrıca alerjisi olanlar için histamin faaliyetini durdurabilen bir antioksidan olan kuersetin gibi kateşinler içerir.

Çilek  ; C vitamini,folat,potasyum ve lif açısından zengin,yüksek antioksidan özelliğe sahip üstelik düşük kalorili bir meyvedir.

Nar ; antioksidanlardan zengin(delfinidin,siyanidin,pelargonidin gibi 3 ana antioksidan ) nar ayrıca iyi bir C vitamini kaynağıdır.

Mor havuç;  Güçlü bir antioksidan kaynağı, B ,C ve A vitaminlerinden zengin ayrıca iyi bir selenyum ve lif kaynağıdır.

Mor üzüm ; C vitamini,potasyum ,demir ve lif içeren üzüm çekirdeğinde yüksek miktarda antioksidan  içermektedir ayrıca yüksek miktarda flavonoid de içerir.

Mor soğan ; bağışıklık sisteminin vazgeçilmezi  mor soğan çok güçlü bir antioksidan özelliğe sahiptir. Ayrıca ödem atımına yardımcı olur ve boğaz iltihabı ve karın ağrısına iyi gelir.

Kırmızı turp; yüksek lif içeriğine sahip turp A,C,K,B1,B2,B3,ve B6 vitamini,demir,magnezyum,potasyum,ve kalsiyum kaynağıdır. İyi bir antioksidan olan turp vücudumuzdan toksinlerin atılmasını sağlar. Vücut direncini yüksek derecede arttırır.

Bu makale 28 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Bilgen Tanyel

Dyt. Bilgen Tanyel, İstanbul Bilim Üniversitesi'nde başladığı Beslenme ve Diyetetik Bölümünü başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Anadolu Üniversitesi'nde ise İşletme ve Gıda Teknolojisi Bölümlerini tamamlamıştır. Efes Pilsen (Kalite Sağlama Labaratuvarı) Ülker Gıda San.(ARGE Labratuvarı) Mavi-Yeşil Light Ürünleri(Ürün geliştirme) Florence Nightingale Hastanesi –Şişli İnternational Hospital Acıbadem –Yeşilköy Avrupa Şafak Hastanesi-Gaziosmanpaşa Özel Aile Hastanesi-Bahçelievler Özel Rumeli Hastanesi Türkiye hastanesi –Şişli Kolan İnternational Şişli gibi kurumlarda birçok pozisyon ve görevde deneyim sahiib olmuştur. Bir çok kurs ve sertifika programını başarılı bir şekilde tamamlayan Dyt. Bilgen Tanyel, mesleki çalışmalarına İstanbul Esenyurt'ta bulunan Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Danışmanlık Merkezi'nde devam ...

Uzm. Dyt. Bilgen Tanyel
Uzm. Dyt. Bilgen Tanyel
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube