Büro çalışanlarında görülen kas iskelet sistemi hastalıkları ve tedavisi

Büro çalışanlarında görülen kas iskelet sistemi hastalıkları ve tedavisi

Büro işlerinde tekrarlı travmalara oldukça sık rastlanmaktadır. Yapılan çalışmalar; büro çalışanlarının önemli bir yüzdesinin çalışma ortamlarında rahatsızlık yaşadıklarını ortaya koymaktadır. Araştırmalarda, büro çalışmalarına bağlı üst ekstremite rahatsızlıklarının 1998 yılından 2010 yılına kadar geçen sürede her on bin çalışanda % 4,5 değerinden % 15.4 değerine çıktığı sonucuna ulaşılmıştır. Birçok araştırmacı, gerek büro işlerinde gerekse endüstriyel işlemlerde ortaya çıkan üst ekstremite rahatsızlıklarının tıbbi, ergonomik, bireysel ve işyerinin psikososyal faktörlerinden etkilendiğini ortaya koymuş, bu faktörler arasında en önemlilerinin de uygunsuz postür, yetersiz ergonomik önlemler, yetersiz dinlenme süreleri, klavye ve farenin uzun süreli kullanımı olduğunu belirtmişlerdir. Büro çalışanlarında görülen kas iskelet sistemi hastalıklarını şöyle özetleyebiliriz.

Omurga Sorunları: Büroda sürekli masa başı ara vermeden çalışmalar esnasında yanlış duruşlardan omurgamızda çeşitli hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bunlar omurga şekil bozukluklarından fıtıklara kadar değişen bir çok hastalıktır. Bunların çeşitli sebepleri vardır. Bunlar uygun olmayan masa ve koltuk kullanımı, monitörün yanlış pozisyonda bulunması, sabit pozisyonlar, sabit bakışlar, aşırı telefon kullanımı, monitörün yüksekliğinin yanlış olması, yetersiz molalar olarak sıralanabilir. Omurga sorunları olarak omurga eğrilikleri (kifoz, skolyoz), fıtıklar, myofasiyal ağrı sendromları (tetik nokta), fibromyalji gibi sorunlar büro çalışanlarını beklemektedir. Bu hastalıklar geçmeyen ağrılar, kol ve bacaklarda uyuşma,  baş ağrısı, baş dönmesi, uyku sorunları, aşırı terleme gibi birçok belirtiye neden olmaktadır.

Karpal tünel sendromu : El bileğinde yer alan sinirlerin karpal tünel içinde baskıya maruz kalması nedeniyle elde uyuşukluk ve ağrı hissi ile birlikte ortaya çıkan hastalıktır. En önemli etkenleri sürekli klavye ve fare kullanımıdır.

El osteoartriti  El bileği çevresinde ve ekleminde hissedilen ağrı ve hassasiyet ile tanımlanır. Özellikle el ile yazı yazılması esnasında hissedilen ağrı şiddetlenir ve elin kavrama gücü azalır. OA’ da ele yüklenmenin, dolayısıyla da klavye kullanımının etkisi olduğu düşünülmektedir. En önemli etkenleri sürekli klavye ve fare kullanımıdır.

 Ganglionlar: Çoğunlukla eklem kapsülü ile bağlantısı olan cilt altındaki şişliklere verilen isimdir. Sıklıkla el bileğinin yüzünde görülür ve genellikle ağrıya sebep olmaz. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, gerilme ve aşırı yüklenmenin hücrelerdeki asit üretiminde artışa neden olması olarak düşünülür. En önemli etkenleri sürekli klavye ve fare kullanımıdır.

Ulnar Sinir Sıkışması (loge de guyon sendromu): Ele bilekten giren ulnar sinirin guyon kanalında sıkışmasına verilen isimdir. Sıkışmanın en önemli nedeni bilgisayar kullanımı esnasında farenin avuç içine sürekli baskı oluşturmasıdır. En önemli etkenleri sürekli klavye ve fare kullanımıdır.

Tetik parmak: El için en fazla görülen tekrarlayıcı zorlanma travmasıdır. Sonucunda ağrı ve tetik parmak oluşumu gerçekleşir. En önemli etkenleri sürekli klavye ve fare kullanımıdır.

De quervain tenosinovitis: Yapılan iş esnasında el bileğinin sürekli travmaya maruz kalması sonucu oluşur. Hissedilen ağrı, başparmağa ve ön kola yayılarak, elin kavrama gücünün azalmasına yol açabilir. En önemli etkenleri sürekli klavye ve fare kullanımıdır.

Bu hastalıkların tedavisinde alınacak koruyucu önlemler, fizik tedavi ve egzersizler önemli yeri oluşturmaktadır. Büro çalışanlarına gereken ergonomik ortamları saglandıktan sonra en az kırk dakikada bir fizik tedavi hekiminin verdiği postur, germe, izometrik egzersizleri yaparak koruyuculuk saglanmış olur. Ancak başlamış ve geçmeyen kronıkleşmiş agrılar için yine fizik tedavi hekiminin fizik muayenesinden sonra belirlenen ana nedene yönelik yapılacak fizik tedavi, egzersiz, alternatif tıp tedavileri (kuru iğneleme, kinesiotape bantlama, nöralterapi, manuel terapi)  tedavileri ile şifaya kavuşmaktadırlar.

Bu makale 22 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Özgür Taşpınar

Dr. Öğr. Üyesi Özgür Taşpınar, 1982 yılında Elazığ'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. Patnos Devlet Hastanesi, Bezm-i Alem Üniversitesi, Çınarcık Devlet Hastanesi, İstinye Üniversitesi Liv Hastanesi gibi kurumlarda görev almış olan Dr. Öğr. Üyesi Özgür Taşpınar, bir çok bilimsel makale sahibi olup, aynı zamanda Adakent Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Kurucu üyesidir ve aynı bölümde Öğretim Görevlisi olarak çalışmıştır. İstanbul Mehmet Toprak Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına Özel Ada Medica Tıp Merkezi'nde devam etmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır. ...

Etiketler
Omurga sorunları
Dr. Öğr. Üyesi Özgür Taşpınar
Dr. Öğr. Üyesi Özgür Taşpınar
Karaman - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube