Kilo vermem durdu ne yapmalıyım?

Kilo Vermem Durdu Ne Yapmalıyım?

Kilo vermem durdu ne yapmalıyım?

Kilo verme sürecine başladığımız anda aklımızda kilo vermem durur mu ? Durduğunda tekrar hızlandırmak için ne yapmalıyım ? soruları gelir.

“Kilo vermem durdu” demek için her şeyi yaptığımız halde üç hafta boyunca aynı kiloda kalmış olmamız gerekir. Aksi takdirde “kilo vermem durdu “ demek çok da mümkün değil.

Hadi şimdi kilo verme sürecindeyken kilonun durması aşamasına nasıl geçtiğini ,etkenlerin neler olabileceğini ve nasıl tekrar hızlandırabileceğimizi isterseniz bir gözden geçirelim…

Kilo verme sürecine başladığınızda ilk hafta gelirsiniz tam tamına 2 kg gitmiştir. Uça uça gidersiniz. Moral motivasyon tavan yapmıştır. İkinci hafta gelirsiniz 2 kg daha vermişsinizdir. Offf of yok böyle bir şey… Üçüncü hafta geldiğinizde verilen kilo 1 kg olunca ifade değişir. Koskoca 1 kiloyu beğenmezsiniz. Dördüncü hafta 500 gr verdiyseniz işte o anda söylenmeler başlar… Beşinci hafta emin olun 100 gramdır verilen kilo… İşte bu sürecin ardından eğer “kilom durdu” diyecekseniz üç hafta üst üste gram vermemiş olmanız gerekli.

İşte bu nokta dönüm noktasıdır. Asla vazgeçmeyin ve devam edin. Konuyu gözden geçirin ve nerde hata yaptığınıza bir bakın. Belki de başlangıçtan itibaren geldiğiniz yol çok uzun ve çok kilo verilen bir yoldur. Azdan az ,çoktan çok gider bölümü başlamıştır. Her şeyi gözden geçirmek gerekir…

Nerede yanlış yapıyorum ?

1-Hedef gerçekçi olmayabilir. Kendinize ( yaşınız , varsa hastalıklarınız, varsa ilaçlarınız, cinsiyetiniz, sosyal ve psikolojik durumunuz ) uygun olmayan hedef belirlemişsinizdir. 

2-Çok iyi kilo verdiğinizde etraf baskısı çok olur. Mesela ; “yeter artık verme , çok verdin zaten” gibi… Tanıdık geldi mi bu sözler. Bu baskı bir anda sizi ekstra rahatlatır ve şımartır. Siz hiç fark etmeden çok fazla yemeye başlarsınız. Bunun için tavsiyem “diyet günlüğü” tutmanızdır. Her şeyi not ettiğinizde miktarlar ve yeme saatleri ortaya çıkar. İşte hatalar gün yüzüne çıkmaya başlamıştır.

3-Uyku saatinizi kontrol edin. Kaçta yatıp kaçta kalkıyorsunuz bu konu çok önemli. Gece 23:00 geçirmemeye ve gece 02:00 da en derin uykuda olmaya özen gösterin. Karanlıkta ve sessizlikte uyuyun. Yeterli ve kaliteli uyumadığınızda iştah kontrolü zorlaşır ve sabah ödem şikayeti ile kalkarsınız. Benden söylemesi.

4-Egzersizleri gözden geçirin. Sürekli yürüyorsanız haftanın 2-3 günü direnç egzersizleri yapın. Yürüyüşlerde günlük 15 dakika artış kilo kaybını tekrar hızlandırır. Bunu mutlaka deneyin.

5-Su içmek çok önemlidir. Yeterli su içiyorum ölçmeye gerek yok dediğinizde en büyük hatayı yaparsınız. Çalışırken daldığınızda miktar düşer emin olun. Günlüğe suyu da kaydedin. Eksik suları tamamlayın. Ödem gideceği için hemen tartı düşmeye başlar.

6-kilo vermenize engel olan farklı metabolik durumlar olabilir. Mesela hipotroidi gibi. Mutlaka hekime belirli aralıklarla muayene olun ve tahlil yaptırın. 

Kaldığınız yerden devam edin lütfen. Asla vazgeçmeyin. Hep ileri doğru adımlar atın. Kilo vermeniz durmaz, dursa bile tekrar tekrar hızlanır.

Bu makale 10 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Neslihan Öztürk Aktepe

Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Bölümünden 1992 yılında “Tip-1 diyabetli çocuklarda sosyo - ekonomik seviyenin beslenmeye etkisi “ üzerine tezim ile 4 yılda süreyi uzatmadan mezun oldum. Mezuniyetimden sonra satış ve pazarlama alanında dünya devi olan Merck Sharp Dohme İlaç Ltd Şti, Eli Lilly ve Sanofi’de çalışmıştım. Dışardan eğitimci olarak kısa bir süre Fatih Üniversitesinde “ Tıbbi Mümessillik “ bölümünde öğrencilere pazarlama ve satış dersleri verdim. Ardından Diyetisyenlik mesleğime okul yıllarında almış olduğum eğitimler, ilaç firmalarından almış olduğum medikal, satış ve pazarlama eğitimlerini de katarak siz kıymetli danışanlarımı kabul etmeye başladım. Kilo alma, kilo verme, hamilelik döneminde beslenme, çocuk ve adölesan beslenmesi, menopoz ve osteoporozda beslenme, tüm hastalıklarda beslenme, güncel diyetler, online diyet, k ...

Etiketler
Kilo almak
Dyt. Neslihan Öztürk Aktepe
Dyt. Neslihan Öztürk Aktepe
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube