Kaşıntılı deri hastalıkları

Kaşıntılı deri hastalıkları

ÜRTİKER
Ürtiker dermatologlara en sık başvurulan cilt hastalıklarından biridir.Halk arasında kurdeşen olarak da bilinmektedir.Hasta deride yoğun şişlik kızarıklık kaşıntı şikayetleriyle başvurur.Görüntü hastayı ve çevresindekileri korkutur ve genelde panik içindedirler.Hastalığın pekçok sebebleri vardır.Bu yüzden yoğun bir araştırma yapılır.

Hastalıkta psikolojik sorunlar önemli bir rol oynar.Kesin tedavi için temel neden bulunmalıdır.Aksi taktirde hastalık terarlayacaktır.Mevcut ilaçlar o anki şikayetleri rahatlatmak içindir hastalar derideki döküntülere bakarak telaşlansa da dilde gözlerde şişlik olması nefes darlığının olup olmaması hastalığın açiliyeti acısından önemli kriterlerdir.Bu yüzden hastalar mevcut tektük döküntüler için hastalığım iyileşmedi diye telaşlanmamalıdır.  Aksine dilde büyüme gözlerde kapanma nefes darlığı karın ağrıları olması durumunda derhal cildiye uzmanına başvurmalıdır.

Benim hastalarımda rastladığım en sık neden sıkıntı ve stres en önemli sebebler arasında gelmektedir. Bunun yanında vücuttaki en küçük enfeksiyon odağı varlığı dahi araştırılmalıdır.Hormonal dengesizlikler, metabolik hastalıklar, kollojen doku hastalıkları diğer nedenler arasındadır.

Tüm bunlar araştırıldıktan sonra çevresel faktörler değerlendirilmeli kişide hassasiyet yapan tüm nedenler göz önunde tutulmalıdır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Göknur Tarım

Etiketler
Kaşıntılı deri hastalıkları
Uzm. Dr. Göknur Tarım
Uzm. Dr. Göknur Tarım
Samsun - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube