Bulaşıcı deri hastalıkları

Bulaşıcı deri hastalıkları

İnsandan insana bulaşan cilt hastalıklarını ikiye ayırabiliriz, bakteryal ve viral hastalıklar. Viral yani vürslerin neden olduğu hastalıklar arasında Siğil, Molluskum kontagiosum ve Herpes (yani uçuk) enfeksiyonunu sayabiliriz. Siğil Human papilloma virüs (HPV) ile oluşan bulaşıcı bir deri enfeksiyonudur.

En sık eller ve ayak tabanları olmak üzere vücudun her yerinde oluşabilir. Düz yüzeyli ya da deriden kabarık, tek veya çok sayıda ve birleşme eğilimindeki deri renkli kabarıklıklar şeklinde görülür. Sıklıkla siğili olan başka birinden direkt temas yoluyla ya da havuz gibi ortak kullanılan ortamlardan bulaşır. Ayrıca cinsel yolla yani cinsel temasla bulaşan Kondyloma accuminata olarak bilinen siğiller mevcut. Bunlar genital bölgede karnıbahar şeklinde kümelenmiş kabartılar şeklinde görülür.

Molluskum kontagiozum

Daha çok çocuklarda oldukça sık görülen viral kökenli bir deri enfeksiyonudur. Sıklıkla gövdede bir veya birden fazla sayıda ortası göbekli, küçük kubbe şeklindeki pembe renkli kabarıklıklar ile karakterizedir. Tabloya sıklıkla eşlik eden kaşıntı nedeniyle kolayca yayılır. Molluskum direkt temas yoluyla ya da havlu gibi ortak kullanılan eşyalardan bulaşabilmektedir. Molluscum contagiosum cinsel yolla da bulaşabilir. Bir diğer viral enfeksiyon Herpes enfeksiyonu veya Uçukdur. Dudakta uçuk, genellikle kaşıntı, hafif ağrı ve yanma-batma hisleriyle birlikte grup halindeki kabarcıklar şeklinde başlar. Bu kabarcıklar, 3-5 gün içinde kabuklu yaralara dönüşür. Bağışıklığı yeterince kuvvetli olan bireylerde çoğunlukla 1 hafta içinde kendiliğinden geçer. Ama insan taşıyıcı olararak kaldığı için zaman zaman tekrarlayabilir. Genital bölgede bulunan uçuk cinsel yolla bulaşır.

İmpetigo

Çocuklarda impetigo gibi bakteriyel deri enfeksiyonlarına sık rastlanır. İmpetigo, sarımsı kabuklu ve akıntılı olabilen yaralar şeklinde kendini gösterir. Atopik ekzema gibi deri hastalıklarının üzerine de impetigo eklenebilir. Çok bulaşıcıdır. Özellikle kreş/ okul gibi toplu alanlardaki olguların erken farkedilip, hızlı ve etkin tedavi edilmesi bulaşıcılığı önleyecektir.

Bu enfeksiyonların önlenmesi için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Temastan sonra eller hemen yıkanmalı. Havuz kenarında çıplak ayakla dolaşılmamalı. Şüpheli cinsel ilişki sırasında mutlaka korunulmalıdır.

Bu makale 20 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Zeyneb Gürbüz

Uzm. Dr. Zeyneb Gürbüz, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak "Tıp Doktoru" unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yaparak "Dermatoloji Uzmanı" olmuştur. 

İyi derecede İngilizce ve Rusça dil bilgisine sahiptir.

Mesleki çalışmalarına İstanbul Medicana Ataşehir Hastanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Siğiller
Uzm. Dr. Zeyneb Gürbüz
Uzm. Dr. Zeyneb Gürbüz
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube