Karpal tünel sendromu nedir? tedavi yöntemleri nelerdir?

Karpal tünel sendromu nedir? tedavi yöntemleri nelerdir?

El-bilek kanalı hastalığı olarak da bilninen Karpal Tünel Sendromu, bilekten geçen Median sinir sıkışma hastalığıdır. Median sinir, baş, işaret ve orta parmakların his iletimini yapar ve bunların bazı hareketlerinden sorumludur. Bu sinir uzun süre stres altında kaldığında önce ilk üç parmakta uyuşma olarak başlar, sonrasında güç kaybına kadar gidebilir.

Karpal Tünel Sendromu, el ve bileklerini fazla zorlayarak iş yapan insanlarda; örneğin bilgisayar kullananlar, müzik aleti çalanlar, marangozlar ve bu gibi işler yapanlar, yani uzun süre aynı el hareketini tekrarlayan kişilerde görülmektedir. Bunların dışında şeker veya tiroit hastalarında, aşırı şişmanlarda veya hamilelerde de görülebilmektedir.

Hastalar önce ellerinde şişme uyuşma hissinden şikayet ederler. Bu şikayetler gece uyku sırasında belirginleşir. Hastalar ellerini ve bileklerini sallayıp ovaladıklarında rahatlar. Zorlayıcı harekete devam ettikçe, bilekte başlayan ağrı kola ve omuza kadar ilerleyebilir. Eğer önlem alınmazsa ağrı kronik hale gelir. Ağrının yanısıra avuç kaslarında erime meydana gelir, duyu kayıpları oluşur, tutma ve kavrama hareketini yapmak zorlaşır.

Hastalar bu belirtilerle doktora başvurduklarında, MR, EMG ve sinir ileti tetkikleriyle teşhis konur. Hastalara el ve bileklerini kullanma alışkanlığını değiştirip Median sinirdeki stresi kaldırmazsa hastalık ilerler. Bu durumda cerrahi müdahale yapılır.

Hastalık belirtileri görülen kişiler el ve bilekleri zorlayıcı hareketler yamaktan kaçınmalıdır. Bilekleri uzun süre bükülü tutmak, bileklere yük bindirecek şekilde iş yapılmamalıdır. İşi gereği bu tür hareketler yapan insanlar El ve bilek kaslarını hareket ettirecek egzersizler yapılarak buradaki kaslar güçlendirilmelidir.

Karpal Tünel Sendromu tedavisine ne kadar erken başlanırsa o oranda başarılı sonuç alınmaktadır, bu yüzden hastalık belirtileri görüldüğünde ertelemeden doktora başvurmak gerekir.

Bu makale 2 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Deniz Mataracı Çevik

Uzm. Dr. Deniz Mataracı Çevik, 1976 yılında İstanbul’da doğmuştur.Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1999 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır.İhtisasını ise 2001-2006 yılları arasında Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Nöroloji Uzmanlığını almıştır.  2008-2014 yıllarında Medicana İnternational İstanbul Hastanesi’nde nöroloji uzmanı olarak görev almıştır. Sonrasında İstanbul Aydın Üniversitesi Elektronörofizyoloji Bölümü'nde Yrd. Doçent olarak göreve başlamıştır. Uzmanlık eğitimi süresince ve sonrasında yurtiçi-yurtdışı kongre ve bilimsel oturumlara, çeşitli kurslara katılmış ve nöroloji alanındaki güncel gelişmeleri takip etmiştir ve hala devam etmektedir. İlgilendiği tedavilerden bazıları; - Genel Nörolojik Muayene - Ağrı Poli ...

Etiketler
Karpal tünel sendromu tedavisi
Uzm. Dr. Deniz Mataracı Çevik
Uzm. Dr. Deniz Mataracı Çevik
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube