Karpal tunel sendromu nedir? nasıl tedavi edilir?

Karpal tunel sendromu nedir? nasıl tedavi edilir?

Belirtiler

Ellerde özellikle baş, işaret ve orta parmaklarda

• ağrı, • uyuşma, karıncalanma, yanma • kuvvet kaybı • gece ellerde uyuşma,

Bulgular ve Tanı

Tinnel bulgusu: Parmak ucu ile el bileğinin icine vurulması sonucu elde karıncalanma, elektriklenme olması 

Phalen Manevrası: El bileğinin ice doğru 90 derece bükülmesi ile elde ve parmaklarda uyuşma

Durkan Testi: Avuç icinde sinirin seyri boyunca yapılan bası ile şikayetlerin ortaya çıkması

Elektrofizyolojik Testler: Hastalık tanısı için yakınmaların şekli ve muayene yeterli olmakla birbirlikte tanının doğrulanması ve tedavi planı için gereklidir.

Sıklıkla her iki elde ve özellikle daha çok kullanılan elde baş, işaret ve orta parmaklarda elin en büyük siniri olan median sinirin bası altında kalarak hasarlanması sonucu ortaya çıkan ilerleyici bir hastalıktır.

Kimlerde Görülür?

Karpal tünel sendromu, sıklıkla el bileğinin tekrarlayıcı ve zorlayıcı hareketleri sonucu gelişir. Günümüzde artan bilgisayar kullanımı, uygun olmayan ekipmanların, uygun olmayan şekillerde kullanılması hastalığın görülme sıklığını belirgin şekilde arttırmıştır. Gene el bileğini kullanan bedensel yükü fazla olan işlerde çalışanlarda, bisiklet ve ağırlık sporu yapanlarda daha sık görülür.

Hastalık şeker , guatr, romatizmal hastalık, böbrek ve kalp yetmezliği hastalarında, gebelik ve doğum kontrol hapı kullanımında ve uzun süreli steroid ( kortizon ) kullanımında belirgin olarak daha sık görülmektedir. 

Nedenler

Şeker Hastalığı
Tiroid Hastalıkları
Romatizmal Hastalıklar
Gebelik, Doğum Kontrol Hapı Kullanımı
Kalp Yetmezliği
Tekrarlayıcı ve Zorlayıcı
Bilek Hareketleri El bileği kırıkları
Kronik Böbrek Yetmezliği

Nasıl Engellenebilir?

Tüm hastalıklar gibi engelleyici bazı önlemler bu hastalıktan korunmamızı sağlayabilir. El bileğimizi tekrarlayan travmalardan korumak, zorlayıcı hareketlerden kaçınmak, bilgisayar kullanımı sırasında uygun ekipman ( mause pad, destekli klavye ) kullanmak ve çalışma sürelerini makul zamanlarla kısıtlamak hastalığa yakalanmamızı engellemek yapılabilecekler arasındadır.

Beslenme tüm hastalıklarda olduğu gibi önemlidir. Omega 3 ve B vitamininden zengin besinlerin beraberlerinde antioksidanlarla birlikte tüketimi sinir sistemimizin tümüne faydalı olduğu gibi bu hastalıkta da faydalı olacaktır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Duyusal ve motor kaybı olmayan hastalarda ilaç ve istirahat tedavileri uygulanabilmekle birlikte, duyusal ve motor kaybı gelişmiş olan hastalarda vakit kaybetmeden uygulanacak cerrahi sinir hasarının kalıcı hale gelmesini ve ilerlemesini önleyecektir.

Tedavi Yöntemleri

İstirahat Bileklikleri
Steroid ( kortizon ) tedavisi
Ağrı kesiciler
Cerrahi Tedavi

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ömer Emre Yağlı

Op. Dr. Ömer Emre YAĞLI, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2002-2004 yılları arasında Dr. Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travma Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Kliniği'nde ve 2004-2007 yılları arasında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nde ihtisasını yapmış ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur.  2007-2008 yılları arasında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nde, 2008-2011 yılları arasında ise Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Ömer Emre YAĞLI, mesleki çalışmalarına Manisa'da Özel Sekiz Eylül Hastanesi'nde devam etmektedir.  Op. Dr. Ömer Emre YAĞLI, Temel ve İleri Spinal C ...

Etiketler
Karpal tünel sendromu nedenleri
Op. Dr. Ömer Emre Yağlı
Op. Dr. Ömer Emre Yağlı
Manisa - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube