Bel ağrısı ve korunma yolları

Bel ağrısı ve korunma yolları

Hemen hemen her insan hayatının bir bölümünde bel ağrısından yakınır. Ağrılı atakların tedavisi kolay, yerleşmiş ağrının tedavisi oldukça zordur.

Ağır fiziksel aktivite ile çalışmak, öne eğilerek ve uzun süreli aynı pozisyonda çalışmak, ağır kaldırmak ve taşımak, sırt ve bel kaslarının güçsüzlüğü, obezite, sigara içmek gibi kişisel risk faktörleri bel ağrısının gelişiminde rol oynamaktadır.

Bel ağrısının en sık nedeni belin yanlış kullanımına ve kötü duruşa bağlı oluşan yumuşak doku zorlanmasıdır. Bel ağrısının diğer nedenleri arasında bel fıtıkları, kireçlenmeler, bel kaymaları, tümörler, iltihabi ve mikrobik hastalıklar, kemik hastalıkları ve kırıklar yer alır.

Bel ağrılarının tedavisinde istirahat, fizik tedavi, ilaç tedavisi, hasta eğitimi, koruma, cerrahi tedavi yer almaktadır.

Bel ağrısından korunmak için;

Ayakta ve otururken duruşunuza dikkat edin.

Ağır eşyaları doğru bir şekilde kaldırın ve taşıyın. • Günlük hayatımızda ve iş ortamında belinizi zorlayan hareketlerden kaçının.

Düzenli egzersiz yapın.

Yatağınızı iyi seçin, doğru uyuma pozisyonunda uyuyun.

Egzersiz

Egzersiz omurgayı güçlendirir, zorlanma ve yaralanma oluşma ihtimalini azaltır, duruşunuzu düzeltir, bel ağrısını azaltır. İyileşmeyi çabuklaştırmak, bel ağrısının tekrarını engellemek, kondisyonu güçlendirmek için egzersiz yapmak çok önemlidir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Umut Yaka

Op. Dr. Umut YAKA, 1977 yılında Muğla'da doğmuştur. 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nde lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2009 yılında, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde ihtisas eğitimini tamamlamıştır. 2009 - 2011 yılları arasında zorunlu hizmet yükümlülüğünü yapmak için görevlendirildiği Mardin Nusaybin Devlet Hastanesi'nde, Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürütmüştür. Op. Dr. Umut YAKA'nın katılmış olduğu, ulusal ve uluslararası olmak üzere 10 ayrı kursun yanı sıra, uluslararası hakemli derg ...

Etiketler
Bel ağrısı nedenler
Op. Dr. Umut Yaka
Op. Dr. Umut Yaka
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube