İdiopatik skolyoz nedir?

İdiopatik skolyoz nedir?

Ön-arka direkt grafide 10 derecenin üstündeki eğriliklere skolyoz denir.

Skolyoz

Resim 1. İdopatik skolyozu olan hastanın 3 boyutlu bilgisayarlı tomografi görüntüsü.

Resim 2. İdiopatik skolyozu olan hastanın ön-arka grafide skolyoz açısının ölçülmesi

Doğal Gidiş Nasıldır?

Skolyoz hastalarında eğriliğin artıp artmayacağını belirleyen temel faktörler vardır. Hastanın yaşı, cinsiyeti, ergenlik dönemi, eğriliğin yeri ve derecesi eğriliğin artıp artmayacağını belirler. Kız çocuklarında eğriliğin ilerleme olasılığı daha fazladır. İleri derecedeki eğrilikler, torakal eğrilikler ve çift eğrilikler daha yüksek olasılıkla ilerleme eğilimi gösterir.

İdiopatik Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir ?

• Egzersiz

İdiopatik skolyoz tanısı ile takip edilen hastalara uygulanan bilimsel rehabilitasyon programları ile skolyozun ilerlemesinin azaldığı bazı olgularda ise eğriliğin derecesinin azaldığı bildirilmiştir.

• Hangi Hastalarda Korse Kullanmak Gerekir ?

İdiopatik skolyozu olan hastalarda tedavinin amaçlarından biri hasta ergenlik dönemini tamamlanıncaya kadar eğriliğinin ilerlemesini mümkün olduğu kadar yavaşlatmaktır. Bu amaçla kullanılan korseler hastanın bedenine uygun şekilde dizayn edilmektedir. Eğriliğin 20-40 derece olduğu ve matüritenin tamamlanmadığı hastalarda korse kullanmak uygun olacaktır. Milwaukee, Wilmington, Spine-Cor ve Boston tipi korseler idiopatik skolyozu olan hastalarda kullanılabilecek korselerdir.

• Hangi Hastalarda Cerrahi Gerekir ?

Eğriliğin 50 derecenin üzerinde olduğu hastalarda cerrahi tedavi düşünülmelidir.

İdopatik Skolyozu Olan Hastalarda Cerrahi Tedavi Planlaması Nasıl Yapılır ?

Eğriliğin yeri, tipi ve eğriliğin derecesine uygun cerrahi planlama yapılmalıdır. Hastanın hangi omurlarının düzeltme içine katılacağı hangilerinin serbest bırakılacağı cerrahi öncesi çekilen ön-arka, yan skolyoz grafileri ve ayrıca yana eğilme grafilerine göre değerlendirilir.

Bu makale 25 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Onur Yaman

Prof.Dr Onur Yaman, 1976 yılında Almanya’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak 2001 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 2009 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur.  1995 yılında İzmir’de 60. Yıl Anadolu Lisesinden mezun oldu. 2001 yılında ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Sonrasında sırasıyla Muş Devlet Hastanesi, Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Omurga Merkezinde ve Koç Üniversitesi Hastanesinde çalışmış olup. 2018 Aralık ayı itibariyle Memorial Sağlık Grubunda devam etmektedir. Prof.Dr Onur Yaman, Türk Nöroşirürji Derneği, Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Grubu - Türk Nöroşirurji Derneği, ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Egzersiz
Prof. Dr. Onur Yaman
Prof. Dr. Onur Yaman
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube