Karın zarına yayılmış kanser (peritoneal karsinoz)

Peritoneal karsinoz karın zarının kendinden kaynaklanan veya genellikle başka bir organdan karın zarına yayılma şeklinde görülür. Tedavisi kanserin evresine, büyüklüğüne, yayılımına ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale, kemoterapi, ısıtılmış intraperitoneal kemoterapi (HIPEC) ve sistemik kemoterapi bulunabilir.

Karın zarına yayılmış kanser (peritoneal karsinoz)

Cerrahi müdahale: Peritoneal karsinoz tedavisinde cerrahi müdahale, kanserli hücreleri tamamen çıkarmak için kullanılır. Bu müdahale, tümörün büyüklüğüne, yayılımına ve yerine bağlı olarak farklı şekillerde gerçekleştirilebilir.

Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için ilaçların kullanılmasını içerir. Peritoneal karsinoz tedavisinde kemoterapi, sistemik olarak veya HIPEC ile birlikte kullanılabilir.

Sıcak kemoterapi veya Isıtılmış intraperitoneal kemoterapi (HIPEC): HIPEC, karın boşluğuna sıcak kemoterapi ilaçları enjekte edilerek kanser hücrelerinin yok edilmesine yardımcı olan bir tedavi yöntemidir. HIPEC, cerrahi müdahale ile birlikte kullanılır.

Sistemik kemoterapi: Sistemik kemoterapi, kemoterapi ilaçlarının kan dolaşımı yoluyla tüm vücuda yayılmasıdır. Peritoneal karsinoz tedavisinde sistemik kemoterapi, tümörün yayılımı ve evresine bağlı olarak kullanılabilir.

Peritoneal karsinoz tedavisi, sıklıkla birden fazla yöntemin bir kombinasyonu ile yapılır. Tedavi seçenekleri, hastanın özelliklerine ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Peritoneal karsinozun tedavisi, erken teşhis edildiğinde yani peritoneal kanser indeksi düşük olan hastalarda daha başarılı olma olasılığı daha yüksektir.

 

Bu makale 12 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp

Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp, 1965 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.  Ankara Numune Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nde 1990-1994 yılları arasında Genel Cerrahi ihtisasını tamamlamıştır.

Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi’nde Gastroenteroloji Cerrahisi üst ihtisasını yapmış ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak, 2005-2020 yılları arasında Gastroenteroloji Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı ve Karaciğer Nakli Enstitüsü olarak görev yapmıştır.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
sıcak kemoterapi
Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp
Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube