Doktorsitesi.com

Bağırsak fıtığı (rektosel) oluşma sebepleri nelerdir? nasıl belirti verir?

Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
25 Kasım 2014823 görüntülenme
Randevu Al
Bağırsak fıtığı (rektosel) oluşma sebepleri nelerdir? nasıl belirti verir?

Rektosel, yani barsak fıtıklaşması, barsağın son kısmıyla vajen arasındaki tabakanın (rektovajinal septumun) yırtılması/gevşemesi sonucu barsağın ıkınmayla vajene doğru fıtıklaşmasına verilen isimdir.

Anatomik yapı itibariyle hemen her zaman kadınlarda görülür/ ileri yaşta hanımlarda kabızlığın en önde gelen sebeplerinden biridir….. Genellikle doğum travmasına bağlı gelişir/çok sayıda doğum ya da zor olduğunda tek bir normal doğum dahi bu fıtıklaşmayı başlatabilmektedir….

Genç yaşlarda dokuların sıkılığı sayesinde hasta idare eder,  yaşın ilerlemesi/menapoz sonrası bu tabaka giderek ayrışır ve zayıflar. Ikınma sırasında barsak vajene fıtıklaşır ve çıkış obstrüksiyonu dediğimiz bir tablo oluşur/hasta tam boşalamaz, gaita biraz sertleştiğinde çıkaramaz, parmakla sağdan-soldan iterek boşaltmaya çalışır, vajene doğru bir balonlaşma hisseder ve inatçı bir kabızlık kliniği gelişir/bazen bele vuran ağrılar husule gelir….

İki açıdan sorun katlanır; 
Birincisi zor dışkılama nedeniyle bu hastalarda inatçı hemoroid ve fissürler/çatlaklar tabloya eklenir/ağrı ve kanama yaratabilir….
İkincisi de pelvik sarkma dediğimiz bu sendromda barsak dışında sistosel/mesanenin sarkması, enterosel gibi başka organların da sarkmaları olabilir ki o zaman tedavinin bütünsel olarak planlanması gerekecektir…..

Çok özellikli bir hastalık grubudur/bu alanda uzmanlaşmış ekipler tarafından değerlendirilmesi ve tedavisi gerekir.

Etiketler

Barsak fıtıklaşması neden olurBarsak fıtıklaşması nasıl tedavi edilirBarsak fıtıklaşması belirtileriRektosel nedirRektosel neden olurRektosel ve belirtileri nelerdir

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

Prof. Dr. Sezai LEVENTOĞLU, lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1988 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1997 yılında aynı üniversitesinin Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2002 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.