Doktorsitesi.com

KARDEŞ KISKANÇLIĞI: İKİNCİ ÇOCUK GELSİN Mİ?

Prof. Dr. Seher AKBAŞ
Prof. Dr. Seher AKBAŞ
21 Eylül 2022200 görüntülenme
Randevu Al
KARDEŞ KISKANÇLIĞI: İKİNCİ ÇOCUK GELSİN Mİ?
KARDEŞ KISKANÇLIĞI: İKİNCİ ÇOCUK GELSİN Mİ?
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

İkinci Çocuk Kararı ve Hazırlık Süreci

Anne ve babalar, tek çocuklu bir yaşam sürerken tüm sevgilerini, ilgilerini ve zamanlarını çocuklarına odaklamaktadır. Bu durum, bazen yeni bir bebek fikrinin, mevcut çocuğun mutsuz olacağı endişesiyle reddedilmesine neden olabilir. Ancak ikinci çocuk planlaması, çocuğa sorumluluk yükleyerek değil; ebeveynlerin kendi koşullarını göz önüne alarak vermesi gereken bir karardır.

Karar verildikten ve hamilelik süreci başladıktan sonra çocuk sürece dâhil edilmelidir. Bu dönemde çocuğun sorduğu sorulara, onun yaşına ve gelişim düzeyine uygun yanıtlar verilmesi kritik önem taşır. Annenin verdiği bilgilerin çocuk tarafından doğru anlaşılıp anlaşılmadığı kontrol edilmeli; oyunlar aracılığıyla gelecek bebeğin hem olumlu hem de zorlayıcı özelliklerine değinilmelidir.

Kardeş Kıskançlığı Nedir?

Kardeş kıskançlığı, annenin hamileliği ve yeni bir kardeşin doğumuyla birlikte beklenen, doğal bir durumdur. Bu süreç, büyük çocukta var olan mevcut dengeyi geçici olarak bozsa da sağlıklı bir aile ortamında bu denge yeniden kurulabilir. Temel olarak kardeş kıskançlığı, çocuğun annenin dikkatini çekmek için girdiği bir yarışma duygusu olarak tanımlanabilir.

Kardeş Doğumunun Çocuk Üzerindeki Etkileri

Yeni bir bebeğin aileye katılması, büyük çocuğu hem psikolojik hem de fiziksel olarak derinden etkiler. Çocuk, daha önce tamamen kendisine ait olan anne sevgisini kaybetme korkusu yaşayabilir. Bu süreçte çocuğun tepkilerini; yaşı, gelişim seviyesi ve ebeveyn ile kurduğu ilişkinin niteliği belirler. Çocukta görülebilecek davranış değişiklikleri şunlardır:

  • Uyku ve Beslenme Sorunları: Kardeşi gibi uyumayı reddetme veya kendi kendine yeme becerisini bırakarak annesinin yedirmesini isteme.
  • Oyun Temalarında Değişim: Kardeşi yok sayma, anneye veya kardeşe yönelik agresif temalar içeren oyunlar kurma.
  • Psikolojik Belirtiler: Hayali arkadaşlarla vakit geçirme, ölüm korkusu, mutsuzluk ve içe kapanma.
  • Regresyon (Gerileme): Kaka veya idrar kaçırma, anneye aşırı yapışma ve yalnız yatmak istememe.
  • Fiziksel Şikayetler: Kabızlık, sinirlilik ve genel agresyon hali.

Bu belirtiler buzdağının görünen kısmıdır. Eğer ebeveynin duygusal desteği yetersiz kalırsa, bu durum çocuğun gelecekteki kimliğini ve yaşantısını derinden etkileyebilir.

Kardeş Kıskançlığında Doğru Ebeveyn Yaklaşımı

Doğumdan sonra eve bebek geldiğinde, ilginin odağı doğal olarak yeni üyeye kayar. Bu noktada büyük çocuğa gösterilen ilginin niteliği belirleyicidir. Ebeveynlerin bu süreci sağlıklı yönetebilmesi için dikkat etmesi gereken temel noktalar şunlardır:

Dikkat Edilmesi GerekenlerUygulanması Gereken Yaklaşım
Günlük RutinlerÇocuğun rutinlerinin mümkün olduğunca az değiştirilmesi sağlanmalıdır.
Zaman YönetimiAnne, bebekle ilgilenirken büyük çocuğuna da mutlaka özel zaman ayırmalıdır.
Duygusal İfadeÇocuğun kardeşe yönelik olumsuz duygularını ifade etmesine izin verilmelidir.
Sosyal ÇevreBebek gelir gelmez büyük çocuğun kreşe veya başka bir eve gönderilmesi uygun değildir.

Ebeveynlerin düştüğü en büyük yanılgı, büyük çocuğun artık bir "abi veya abla" olduğu düşüncesiyle ondan durumu idare etmesini beklemektir. Unutulmamalıdır ki evde artık iki küçük çocuk vardır ve her ikisi de annenin sevgisine ve ilgisine aynı derecede muhtaçtır.

Etiketler

Kardeş kıskançlığıÇocuklarda psikolojik bozukluklarAnne sevgisi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Seher AKBAŞ

Prof. Dr. Seher AKBAŞ

Prof.Dr Seher AKBAŞ, 18 Şubat 1969 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini tamamladıktan sonra, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Artvin Merkez Anaçocuk Sağlığı ve Aile Planlaması’nda 1993-1995 yılları arasında çalışmıştır. Bu dönemde poliklinik hizmeti, aile planlaması ve halk sağlığı alanında çalışmıştır.

Uzmanlığını 1997-2002 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan almış ve Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sırasında analitik yönelimli psikodrama, aile terapisi, bilişsel davranışçı terapiler alanlarında eğitim almıştır. Çocuk istismarına yönelik bölgesel toplantılara katılmıştır. Araştırma görevlisi iken meydana gelen 1999 Ağustos depreminde İzmit’te gönüllü çocuk psikiyatristi olarak hizmet vermiştir.
Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2002 yılında Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde, 2002-2003 yılları arası Kocaeli Devlet Hastanesi'nde çalışmıştır. Bu dönemde travma ve çocuk istismarı ile ilgili sempozyum-eğitim toplantılarının düzenlenmesinde görev almıştır.

2003 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalını kurmuş ve öğretim üyesi olarak çalışmaya başlamıştır. 2011 yılında aynı anabilim dalında doçent ünvanı almıştır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalını’da araştırma görevlilerine yönelik eğitim programlarının düzenlenmesi, hastaların yatarak tedavi edildiği servis yönetimi, adli raporların düzenlenmesinden sorumlu olmuştur. Anne babalara yönelik eğitim ve destek programlarının düzenlenmesi ve eğitimi ile yakından ilgilenmiştir. Karadeniz Bölgesinin her ilinden yönlendirilen geniş bir bölgedeki çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları ile ilgili tedavi, eğitim ve destek programlarında yer almıştır. Üniversitedeki Çocuk İstismarı ve İhmali İzleme ve Önleme Komisyonu’nun kurucu üyeliğini ve başkanlığını yapmıştır. Sosyal hizmetlere ait kurumlarda ve okullarda eğitim ve destek programlarında görev almıştır.

2015 yılında Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi'nde görev yapmaya başlamış, aynı hastanenin Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları eğitim kliniğini kurmuştur. Aynı süre içinde Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi'nin Çocuk ve Ergenlerde Madde Bağımlılığı Kliniğini (ÇEMATEM) yönetmiştir.2017-2002 yılları arasında Livhospital’da çalışmıştır.

 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.