Kanal tedavisi görmüş dişlerin restorasyonu 2

Kanal tedavisi görmüş dişlerin restorasyonu 2

Endodontik tedavi görmüş dişlerin başarısı sadece iyi bir kanal tedavisi  yapılmasına değil, sonrasında yapılacak restoratif tedaviye de bağlıdır. Kanal tedavili bir dişin uzun süre ağızda kalabilecek şekilde restorasyonu kanal tedavisini tamamlayan en önemli işlemdir. Endodontik tedavili dişlerde, özellikle mevcut madde kaybının üzerine giriş kavitesi preparasyonunun eklenmesiyle dişlerde kırılma olasılığıartmaktadır. Bu sebeple yapılacak restorasyonların çiğneme kuvvetlerini karşılayabilecek yapıda olmaları gerekmektedir.

Öncelikle dişin kanal tedavisinin tamamlanmasının hemen sonrasında restorasyonunun yapılması gerekmektedir.  Bu;  hem kalan diş dokusunun da kaybedilmemesini, hem de kanal tedavisinin zarar görmemesini sağlar.

Gerek ön dişler gerekse arka dişler olsun, kanal tedavi işleminden sonra kırılganlıkta meydana gelen artış göz önüne alınarak, hastanın da talepleri doğrultusunda bir planlama yapmak gerekmektedir.

Estetik diş rengindeki kompozit restorasyonlar diş dokusunun çok büyük bir kısmının kaybedilmediği ve kişinin kendi diş dokusunu korumanın bir miktar daha önemli olduğu ön bölge restorasyonlarındakullanılabilir.

Arka dişler ise fonksiyonun estetikten daha önemli  olduğu alanlardır. Bu bölgeleri tedavi ederken,  dişlerin birkaç yüzünün olmadığı durumlarda porselen dolgular (inley veya onlay restorasyonlar) ya dazirkonyum ya da metal destekli  kuron restorasyonlardır.

Dişin sadece kök şeklinde kaldığı durumlarda bile kanal tedavisi yapıldıktan sonra restore edilerekağızda tutulması mümkündür.  Kanal içine yerleştirilen postlar sayesinde kök yüzeyinden destek alınarak dişin boyu uzatılır ve yük taşıyabilir hale getirilir. Daha sonra üzerine porselen kuron restorasyonu yapılması uygundur.  Güncel post uygulamaları fiber post adını verdiğimiz postlardır. Fiber postlar diş renginde oldukları için estetik, metal içermedikleri için korozyona uğramayan,  kök kırıklarına sebebiyet vermeyen, kuvvetli bir yapıştırıcı ile dişin köküne yapışan postlardır. Günümüzde  kanal tedavili dişler kuronla restore edilirken en çok kullanılan post tipleri fiber postlardır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Neslihan Güleryüz

Etiketler
Estetik dişler
Dr. Dt. Neslihan Güleryüz
Dr. Dt. Neslihan Güleryüz
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube