Kalk kızım o bılgısayarın başından

Kalk kızım o bılgısayarın başından

Bilgisayarla çalışma, kas iskelet sistemi problemlerinin sık nedenlerinden biridir. Koltuğunuzu bilgisayar masasına mümkün olduğunca yaklaştırın ve monitörden bir kol uzunluğu kadar mesafeniz olsun. Masanın üzerine doğru uzanmayın ve başınızı monitöre doğru yaklaştırmayın. Başınız düz olmalı ve çok hafif aşağı bakmalısınız. Monitör ve klavye tam önünüzde durmalı ve eğer gerekli ise ekranın üst sınırını (dikkat: monitörün değil ekranın üst sınırı) göz hizzanıza getirmek için monitörü kitap gibi birşey ile yükseltmelisiniz. Arka kısmı esneyen bir ofis koltuğu kullanın ve sırtınızı rahatça yaslayın, kalçalar koltuğun en gerisinde olmalı. Çalışırken düzenli aralar vermeyi unutmayın. Bu çok önemli 30 dakikada bir kalkın, yürüyün, birkaç esneme hareketi  yapın.

Dizüstü bilgisayarlar asıl olarak seyahat edenler için geçici bir kullanım sunmak amacıyla dizayn edilmiş olsa da şimdi pek çok kişi tarafından günlük ana bilgisayar olarak kullanılmaktadır. Klavye ve monitör birleşik olduğu için biri optimal pozisyonda olsa diğeri olamaz. Dizüstü bilgisayarınızı masaya, doğru yükseklikte yerleştirmeye dikkat edin, eğer gerekli ise altına birşey koyup yükseltin, böylece boynunuzu öne eğmeden monitörü görebilin. Bunun için laptop yükselticisi de satın alabilirsiniz. Mümkün olursa ayrı bir klavye ve fare bağlayarak kullanın. Hareketinizi kısıtlayacak pozisyonlarda laptop kullanmayın. Bu basitçe demektir ki diz üstünde kullanmayın !! Eğer yazarken ellerde veye belde ağrı olursa doktora görününüz.

fotoğraf

1. Monitör masaya dik olarak veya hafifçe yukarı kaldırılmış olarak dursun.

2. Monitörün yüksekliği, ekranın üst kenarı ( monitörün üst kenarı değil ) göz seviyesiyle aynı olacak şekildedir. Monitör yükseltici vaya basitçe kalın bir kitap monitör boyunu ayarlamınıza yardımcı olur.

3. Monitörden bir kol uzunluğu uzaklığında oturun.

4. Ofis koltuğunuzun boyu ayarlanabilir olmalıdır.

5. Ayarlanabilir kol destekleri ve iyi bir sırt desteği de olmalıdır.

6. Koltuğun uzunluğu ayakların dümdüz yere basabileceği şekilde ayarlayın. Bunun için bir ayak yükseltici de kullanılabilir.

7. Kalçalar dizden yaklaşık 5-6 cm yüksekte ve üst bacaklar yere paralel olmalıdır. Bu pozisyon vücut ağırlığınızın bacaklarınızın arkasından eşit dağılmasını sağlar.

8. Koltuğun dizlerinizin arkasına çok az veya hiç baskı yapmamasına dikkat edin çünkü bu dolaşımı kısıtlar.

9. Koltuğun sırt desteğinin ortasını direkt olarak göğüs kafesinin altına yerleştirin. Böylece alt bel bölgesi tam olarak desteklenmiş olur.

10. Klavyeyi veya fareyi kullanırken el bileğinizi düz ve ön kolla aynı seviyede tutun.

11. Klavyenizi tam önünüze yerleştirin. Dirsekleriniz iki yanınızda destekli ve yüzünüz tam karşıya bakacak şekilde yazabilmelisiniz.

12. Klavyeyi masaya düz bir şekilde koyun. Klavyelerin altında arkasını kaldırmak için konmuş yükseltileri mümkün olduğunca kullanmayın. Hatta el bilek relaksasyonunu sağlamak için ‘negative tilt keyboard’ denen üst tarafı alt tarafından daha aşağıda olan klavyelerden kullanırsanız daha iyi olur.

13. Fareyi kolay ulaşılan bir yere yerleştirin, böylece bileğinizi düz tutarak kullanabilirsiniz. Ön kol masaya dayanmış olsun ve fareyi çok sıkı kavramayın.

14. Parmaklarınızı farenin düğmeleri üzerine hafifçe koyun. Bu şekilde koyduğunuzda parmaklar düğmelere basıyorsa daha güçlü düğme mekanizmalı bir fare aramalısınız. Aynı zamanda çok sert basmamanız da gerekli.

15. Fareyi sadece el ve bilekten değil ön kol ve omuzla birlikte hareket ettirin.

16. Çalışırken döküman tutucu kullanın. Döküman tutucuyu monitörle aynı boyda ve mesafede konumlandırın. Monitöre yakın olsun ki görmek için başınızı çok fazla döndürmek zorunda kalmayın.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Erinç Karacehennem Sabuncu

Uzm. Dr. Erinç KARACEHENNEM SABUNCU, lise öğrenimini Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2000-2005 yılları arasında Gazi Üniversitesi'nde yapmış ve Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi yanı sıra  2005 yılında Avrupa Board Eğitimi ve 2010 yılında Ankara Gazi Üniversitesi'nde Akupunktur eğitimi alarak sertifika sahibi de olan Uzm. Dr. Erinç KARACEHENNEM SABUNCU, 2005 yılından beri pek çok özel kurumda Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak görev yapmıştır. Mesleki çalışmalarına Ankara Fonksiyon Rehabilitasyon Merkezi'nde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı ve  Akupunkturist olarak devam eden Uzm. Dr. Erinç KARACEHENNEM SABUNCU, Fiziksel Tıp ve Rehabilita ...

Etiketler
Bilgisayar başında çok vakit harcama
Uzm. Dr. Erinç Karacehennem Sabuncu
Uzm. Dr. Erinç Karacehennem Sabuncu
Ankara - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube