Sakatlanmadan korunmak ıçın enstrümanıstlerın sahnede uygulayabıleceğı 10 taktık

Sakatlanmadan korunmak ıçın enstrümanıstlerın sahnede uygulayabıleceğı 10 taktık

1. Parmakları serbest bırakın !! Enstrümanı çok fazla sıkmaktan kaçının.

2. Uzun bir notada fırsat olduğunda baş parmağı serbestleştirin. Ara ara başparmağı yaydan kaldırın ve işaret parmağını itin. Sol başparmağın sapın üzerinde yavaşça kaymasına izin verin. Bastırmaktan kaçının. Tüm enstrümanistler, enstrümanınızı minimum başparmağı basıncıyla kullanın.

3. Planlı çalarak ani atlamalar, hızlı kaymalardan mümkün olduğunca kaçının. Tellilerde yukarı aşağı hareketler, piyanoda soldan sağa hareketlerin sayısını azaltmaya çalışın.

4.Kolları mümkün olan her zaman sarkıtın. Keman ve viyola çalanlar, sahnede çalmadığınız anlarda enstrümanınızı sağ kolunuz ve gövdeniz arasına sıkıştırıp sol kolunuzu sarkıtın. Üflemeli çalanlar enstrümanınızı yere veya dizlerinizin arasına koyarak kollarınızı sallandırın.

5.Tremolo çalmanız gerektiğinde önce yavaş daha sonra hızlı çalın. Mümkün oldukça sağ kolunuzu dizinize dayayın.Gerekiyorsa tam olarak sallandırın.

6.Pizzicato çalacaksanız iki parmak pizzicato yapın.Omuzlarınızı düz tutun.Mümkünse arşeyi yere koyun. Elinizi gevşek tutun. Gevşek omuzlarla küçük parmak hareketleri yapın.

7.Hareket edin. Oturduğunuz yerde kıpırdanın,  gövdenizi hafif yana kaydırın, ayaklarınızın yerini değiştirin.

8. Nefesinizi tutmayın. Çalmadığınız zamanlarda bilinçli bir şekilde birkaç derin ve yavaş nefes alın.

9. Gergin ve sinirliyseniz ‘Sumo isometrik’ hareketini yapın. Derin bir nefes alın ve tutun, bu sırada kollar, göğüs,boyun ve karnı bir sumo güreşçisi gibi gerin. Sonra bırakın ve gevşeyin. Derin nefes alın.

10. Sahnede yapılabilecek germe hareketlerini yapın. Bir kısmını çalarken bile yapmak mümkündür. Her fırsatta omuz silkme,  kürek kemiklerini yaklaştırmaya çalışma, boynu sağa sola çevirme gibi hareketleri yapın.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Erinç Karacehennem Sabuncu

Uzm. Dr. Erinç KARACEHENNEM SABUNCU, lise öğrenimini Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2000-2005 yılları arasında Gazi Üniversitesi'nde yapmış ve Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi yanı sıra  2005 yılında Avrupa Board Eğitimi ve 2010 yılında Ankara Gazi Üniversitesi'nde Akupunktur eğitimi alarak sertifika sahibi de olan Uzm. Dr. Erinç KARACEHENNEM SABUNCU, 2005 yılından beri pek çok özel kurumda Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak görev yapmıştır. Mesleki çalışmalarına Ankara Fonksiyon Rehabilitasyon Merkezi'nde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı ve  Akupunkturist olarak devam eden Uzm. Dr. Erinç KARACEHENNEM SABUNCU, Fiziksel Tıp ve Rehabilita ...

Etiketler
Müzisyen hastalıkları
Uzm. Dr. Erinç Karacehennem Sabuncu
Uzm. Dr. Erinç Karacehennem Sabuncu
Ankara - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube