Kadınların bu sorunu gebeliği de etkiliyor! belirtilerine dikkat edin!

Kadınların bu sorunu gebeliği de etkiliyor! belirtilerine dikkat edin!

Halk arasında çikolata kisti olarak da bilinen Endometriozis rahim hücrelerinin rahim boşluğu dışında ortaya çıkmasıyla oluşan bir rahatsızlıktır. Kadınların üreme sistemini önemli ölçüde etkileyen Endometriozis’in neden oluştuğu tam olarak bilinmese de bazı teoriler bulunmaktadır.

Rahim içi dokularının fallop tüplerine yerleşmesi ya da lenf sistemine taşınması, ailede Endometriozis bulunması ve hormon dengesini bozan toksinler Endometriozis’e neden olabilmektedir. Bu rahatsızlık kendisini karın ağrısı, cinsel ilişki sırasında ve sonrasında şiddetli ağrı, şiddetli adet sancısı ve aşırı yorgunluk olarak göstermektedir. Endometriozis’in gebeliğe de bazı etkileri bulunmaktadır. Endometriozis bulunan kadınların %50’si kısırlıktan muzdarip olmaktadır. Ancak Endometriozis hastaları sağlıklı bir şekilde gebe kalma şansına da sahiptir.

Endometriozis ve Gebelik

Endometriozis genellikle gebeliği olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak gebeliğin endometriozis üzerinde bazı olumlu etkileri de görülebilmektedir.

Hamilelik sürecinde aşırı seviyede progesteron salgılanması kistlerin büyüklüğünü düşürebilmektedir. Ancak bu Endometriozise sahip olan her hastanın gebelik sürecinde rastlanan bir şey değildir. Her ne kadar hastalığın belirtileri son derece az olsa da doğumdan sonra Endometriozis tekrarlayabilmektedir. Ayrıca gebeliğin Endometriozis üzerinde olumlu etkileri bulunsa da kesin bir çözüm değildir ve uzun süreli bir tedavi yöntemi olarak kesinlikle kabul edilmemektedir.

Endometriozis’in Gebeliğe Etkileri

Endometriozis’in gebelik üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır bu yüzden gebelikte Endometriozis riskli olarak kabul edilmektedir. Kistler erken doğum riskini beraberinde getirmektedir. Ayrıca bu kistlere sahip kadınların sezaryen doğum olasılığı daha yüksektir. Gebeliğin ikinci yarısından sonra görülen antepartum kanama da Endometriozis hastalarında sıkça görülmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalara göre Endometriozis düşük riskini de yükseltmektedir. Ancak bu konuda çalışmalar devam etmektedir.

Gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi riski de Endometriozis ile birlikte artmaktadır. Bu durum özellikle hamileliğin ikinci ve üçüncü trimester döneminde ortaya çıkmaktadır. Hamileliğin yaklaşık olarak yirminci haftasında ise gebelik kayıpları oluşabilmektedir. Ancak düşük konusunda olduğu gibi bu konuda da yeterli çalışma bulunmamaktadır. Barındırdığı riskler nedeniyle Endometriozis hastalarının önce tedavi olması ve sonrasında gebelik düşünmesi tavsiye edilmektedir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, 1962 yılında Manisa'da doğmuştur. ilk orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamış olup 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Doğum Uzmanlığı eğitimini tamamlamıştır..  Uzmanlık eğitimini ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden Tüp bebek eğitimini alan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, ulusal ve uluslararası seminerlere katılarak Endokrinoloji ve İnfertilite alanında da eğitimler almış ve bu alanda uzmanlaşmıştır. Yurtiçi ve yurt dışında yayınlanmış 30'dan fazla makalesi bulunan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, mesleki çalışmalarına Eylül 2002 den itibaren Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Klinik Direktörü ç ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Endometriozis ve gebelik
Op. Dr. Seval Taşdemir
Op. Dr. Seval Taşdemir
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube