Unikornuat uterus

Unikornuat uterus

Unikornuat uterus, rahminizin yalnızca yarısının oluşmasına neden olan genetik bir durumdur. Sonuç olarak, iki yerine tek bir fallop tüpünüz ve genellikle daha küçük boyutta bir uterusa sahip olursunuz. Çoğu zaman gebe kalmaya çalışana ve muhtemelen hamile kalmada zorluk çekene kadar fark edilmeyebilir.

Hamileliği etkiler mi?

Unikornuat uterus, hamile kalma ve hamileliği sonuna kadar taşıma yeteneğinizi etkileyebilir. Ancak tüp bebek tedavisinde kullanılan yöntemler ile süreç kontrol altına alınabilir. Tüp bebek tedavisinde sonra, unikornuat uterusu olan kadınların yüzde 53,1'i kontrol grubunun yüzde 65,7'sine kıyasla hamile kalabilmektedir.

Düşük yapma riski var mı?

Unikornuat uterusta düşük yapma riski daha yüksek olsa da başarılı bir hamilelik ve doğum süreci geçirilebilir.

Düşük riskinin çeşitli sebepleri vardır. İlk olarak rahme kan akışı azaltılır. Rahim tipik olarak kendisine kan sağlayan iki arterden oluşur. Unikornuat uterusta genellikle sadece bir tane vardır. Bu etki, ilk üç aylık dönemde düşük yapma riskini artırabilir. İkincisi, unikornuat uterus genellikle daha küçüktür ve büyüyen bir bebeği barındırmak için daha az yeteneklidir. Bu etki, ikinci üç aylık dönemde düşük yapma riskini artırabilir. Unikornuat uterusu olan kadınlar sıklıkla rahim ağzıyla ilgili sorunlar yaşarlar. Serviks, doğum zamanından çok önce incelmeye ve genişlemeye başlayabilir. Bu durum erken doğuma neden olabilir.

Unikornuat uterusun nedenleri nelerdir?

Araştırma, tüm kadın üreme yolu anormalliklerinin yüzde 2.4 ila 13'ünün unikornuat uterustan kaynaklandığını ortaya koyuyor. Kulağa oldukça yüksek gelebilir, ancak kadınların yalnızca yüzde 0,1'inin unikornuat uterusu vardır. Ne yazık ki, kadınlarda bu anormalliğin neden olduğunu bilinmiyor.

Hamile kalmaya çalışırken bu durumu yeni öğrenmiş olabilirsiniz. Eğer öyleyse, muhtemelen bir veya daha fazla düşük yapma veya hamile kalma güçlüğü dışında hayatınızı semptomsuz geçirmişsinizdir. Ancak bazı kadınların daha erken semptomları vardır. Belirtiler kronik pelvik ağrı, ağrılı adet periyodları olabilir.

Nasıl teşhis edilir?

Semptomlarınız varsa, doktorunuz önce bir sağlık geçmişi isteyecek ve bir fizik muayene yapacaktır. Ayrıca diğer olası nedenleri dışlamak için pelvik muayene de yapacaklardır. Ayrıca görüntüleme testleri de uygulanır. Bunlar pelvik ultrason veya MRI taramasını içerir. Bazı durumlarda doktorunuz laparoskopi adı verilen cerrahi bir prosedür önerebilir.

Bu prosedür, karın içine bakmak için ışıklı küçük aletler ve kameralar yerleştirmek için küçük anahtar deliği kesilerinin kullanılmasını içerir. Bu yöntem, doktorunuzun rahim dahil pelvik organları görmesini sağlar. Uterusu görerek, boyutunun daha küçük olup olmadığını ve fallop tüpünün eksik olup olmadığını anlayabilir.

Tedavi ve gebelik sonuçlarının iyileştirilmesi

Hamile kalırsanız ki bu doğal yollarla veya tüp bebek yardımı ile mümkündür, doktorunuz bebeğin büyümesini izlemek için daha sık kontrol ve ultrasonlar önerebilir. Yarım rahim ve buna benzer genetik uterine anomalilerde erken doğum riski yüksek olduğu için mutlaka serklaj yapılmalıdır. 

Erken doğumun meydana gelme olasılığını azaltmak için tokolitikler olarak bilinen bazı ilaçları da reçete edilebilir. Tokolitikler rahimi rahatlatır ve erken doğum kasılmalarını azaltır. Düşük veya erken doğum risklerini azaltmaya yardımcı olmak için çeşitli yöntemler uygulanabilir.

Unikornuat uterus, daha zor olsa da bu durumda bebek sahibi olmak imkansız değildir. Üreme teknolojisinin insanların her gün gebe kalmasına yardımcı olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Hamile kalmakta sorun yaşıyorsanız, seçenekleriniz hakkında bilgi almak için uzmana başvurmalısınız.

Bu makale 11 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, 1962 yılında Manisa'da doğmuştur. ilk orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamış olup 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Doğum Uzmanlığı eğitimini tamamlamıştır..  Uzmanlık eğitimini ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden Tüp bebek eğitimini alan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, ulusal ve uluslararası seminerlere katılarak Endokrinoloji ve İnfertilite alanında da eğitimler almış ve bu alanda uzmanlaşmıştır. Yurtiçi ve yurt dışında yayınlanmış 30'dan fazla makalesi bulunan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, mesleki çalışmalarına Eylül 2002 den itibaren Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Klinik Direktörü ç ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Erken doğumun sebepleri
Op. Dr. Seval Taşdemir
Op. Dr. Seval Taşdemir
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube