Gebelikte kramp ve ağrılar

Gebelikte kramp ve ağrılar

Hamilelik döneminde anne adayının yaşadığı birçok fiziksel zorluktan bahsetmek mümkün. Bunlardan biri olan ve en sık yaşanan rahatsızlık ise hamilelikte bacak çekmesidir diyebiliriz. Özellikle hamileliğin 24. haftasından itibaren sıklaşan ve kramp ağrılarına dönen rahatsızlık, anne adaylarını epey zorlayabiliyor. Hamilelik krampı anne ve baba adaylarını oldukça zorluyor.

Genellikle geceleri oluşan ve uykudan uyandıracak derecede rahatsız eden bacak kramplarını hafifletmek için önerilere kulak vermeniz iyi olacaktır. Yazının devamında “Hamilelikte bacak ağrısı neden olur?” ve “Nasıl önlem alınır?” gibi sorularınızın cevaplarını bulabileceksiniz. Hamilelik krampları ile ilgili yazımızı mutlaka okumalısınız.

Hamilelikte bacağa kramp girmesi neden olur?

Bacak kramplarının kesin nedeni belli olmamakla beraber, sebepler arasında kalsiyum ve magnezyum azlığı gösterilir. Hamilelikte iyonlar plasenta ve fetüste toplandığı için damar içi sıvı miktarı artar ve anne adayının kanındaki magnezyum seviyesi düşer. Gebelikte ihtiyaç duyulan yüksek magnezyum miktarının sadece besinle karşılanabilmesi içinse anne adayının çok fazla yemesi gerekir. Ancak bu da sağlıklı bir hamilelik için önerilmez. Bu nedenle hamilelik süresince magnezyum ve kalsiyum desteği oldukça önemlidir. Doktorunuza danışarak uygun vitamin desteğini dışardan sağlayabilirsiniz.

Vücuttaki fosfor fazlalığı ve büyüyen uterusun toplardamar sisteminde yarattığı baskı sebebiyle buna bağlı oluşan dolaşım problemleri de kramp oluşumunda önemli birer etkendir. Bunların yanı sıra gün içinde yorulma, fazla ayakta kalma, aşırı kilo alımı ve varisler, bacak kramplarını arttırmada büyük rol oynar.

Kramp girdiğinde ne yapmalı?

Bacak krampları rahatsızlık verdiğinde kalça kaslarınızı gerici egzersizler yapmaya gayret gösterin. Eğer aniden kramp girerse sakinliğinizi koruyun ve dizinizi gererek ayağınızı hafifçe yukarı kaldırın. Bacak ve baldır kaslarınızı esnetip yaylandırarak gevşemeye çalışın. Kramp giren bölgeye hafif bir masaj yapmak, baldır üzerine sıcak bir havlu koymak ve ayak parmaklarını yukarıya doğru germek de krampların hafifletilmesinde faydalıdır. Masaj ilk başta canınızı acıtabilir ancak spazmlar çözüldükçe acı da kaybolacaktır.
Hamilelikte kramplar için tavsiyeler
Hamilelik dönemi, kadınların kas fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyen bir dönemdir. Oluşan kramplar hayati bir tehlike oluşturmaz ama fazlaca rahatsızlık verir. Kramp sorunlarını en aza indirgemek için ise;

· Kalsiyum bakımından zengin gıdalarla beslenmeye dikkat edin.

· Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmaya özen gösterin.

· Uzun süre boyunca ayakta kalmaktan, oturmaktan veya yürümekten kaçının.

· Dinlenirken ayaklarınızı yüksekte tutmayı ve varisiniz varsa varis çorabı giymeyi ihmal etmeyin.

· Oturduğunuz sırada ayak bileklerinizi dairesel hareketlerle minik minik çevirmek bacak krampları için oldukça faydalı bir egzersizdir, deneyin.

· Yüksek topuklu ayakkabı giymeyin.

· Gece yatmadan ılık bir duş alın, yatağa girmeden önde baldır ve bacak kaslarınızı gerin ve sol tarafınıza yatmaya gayret gösterin.

· Aşırı kilo alımından kaçının.

· Hamile eğitimi ve yoga gibi aktivitelerin kramp oluşumunu engelleyici faydaları olduğunu bilin.

Unutmayın ki, kramplara şiddetli ağrılar eklenir ve gittikçe artarsa mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeli ve damarlarınızla ilgili bir problem olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

Bu makale 19 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burak Özköse

Dr.Öğr.Üyesi  Burak Özköse, 1986 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, 2004 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2011 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır.İhtisasını ise 2012-2015 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmıştır.

Dr. Öğr.Üyesi  Burak Özköse, mesleki çalışmalarına, İstanbul-Gaziosmanpaşa'da bulunan Yeniyüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa'da devam ettirmektedir.

Etiketler
Gebelikte ağrı
Op. Dr. Burak Özköse
Op. Dr. Burak Özköse
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube