Embriyoyu koruyan düzenleyici t hücreleri

Embriyoyu koruyan düzenleyici t hücreleri

Düzenleyici T Hücrelerinin Düzensiz İşleyişi Nasıl düşüğe Neden Oluyor?

Embriyonun immün toleransının sağlandığı yollardan biri de aynı zamanda T Düzenleyici Hücresi (Treg) olarak da bilinen ve düzenleyici T hücresi olan özel bir akyuvar hücrelerinin üretilmesidir. Bu hücreler, olası hamileliğin hazırlanmasında adet döngüsünün ikinci yarısından itibaren artmaktadırlar. Vücuda giren sperm de bu hücrelerin gelişiminde önemli bir rol oynar. Düzenleyici T hücreleri, rahim duvarına giderek normalde rahim duvarına girmiş olan embriyoya saldıran hücreleri etkisiz hale getirmeye başlarlar. Hem doğrudan saldıracak hem de inflamasyon yaratacak bir kimyasalı üreten, o alana saldırsınlar diye diğer hücreleri çağıran hücreleri de etkisiz hale getirirler. Bununla ilgili bir diğer konu da vücuda yabancı madde girdiğini " rapor" eden ve böylece o bölgeye daha fazla hücrenin saldırılmasına yol açan hücrelerdir. 

Bu sayede düzenleyici T hücreleri, bağışıklık sisteminin bir embriyoyu ret etmesine mani olurlar. Bu hücreler aynı zamanda koruyucu özellikleri olan daha fazla düzenleyici T hücrelerinin yapılmasını uyaran kimyasalları salgılarlar. Aynı zamanda da bağışıklık sisteminden gelebilecek bir saldırıya yol açabilecek inflamasyonu engellemek için anti-inflamatuar bir kimyasal üretirler. Bu kimyasal aynı zamanda embriyoyu annenin bağışıklık sisteminden koruyan ve annenin B hücreleri tarafından üretilen koruyucu antikorları ürettirir. Vücudumuz gebeliğin devamlılığını desteklemek üzere tasarlandığı için bu mekanizmalar düzgün işlemezse o gebelik düşükle sonuçlanabilir. 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Halit Fırat Erden

Op. Dr. Halit Fırat ERDEN, 30 Temmuz 1966 tarihinde Mersin'de doğmuştur. 1984 yılında Tarsus Amerikan Koleji'nde lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve uzmanlığını almıştır. 1995 - 1997 yılları arasında University of California - San Diego'da Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite alanında üst ihtisas eğitimini tamamlamıştır. Eastern Virginia Medical School - Jones Institute Tüp Bebek Merkezi'nde ve Cornell Medical Center'da Gözlemci olarak bulunmuştur.  Op. Dr. Halit Fırat ERDEN, 1999 - 2009 yılları arasında Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde Medikal Direktör ...

Etiketler
Düşük
Op. Dr. Halit Fırat Erden
Op. Dr. Halit Fırat Erden
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube