Sperm testi deyip geçmeyin

Sperm testi deyip geçmeyin

Semen analizi (spermiogram) günümüzde laboratuvar koşullarında yapılabilecek en basit testlerden biri gibi gözükse de belli kriterlere uygun olarak yapılmayan semen analizleri, klinisyenin yanlış yönlendirilmesine ve sonuçta hastaya yanlış uygulamaların yapılmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden birçok infertil çift doğru değerlendirilmeyen semen analizi sonuçlarıyla, her şey normalmiş gibi vakit kaybetmektedir. Bu nedenle semen analizinin androloji formasyonu olan tüp bebek laboratuvarlarında değerlendirilmesi gerekir.
Erkek infertilitesinde semen analizinin rutin değerlendirilmesi ilk olarak 1902 yılında önerilmiş, 1980 yılında da WHO (Dünya Sağlık Örgütü)' nun semen analizi için çıkardığı kılavuz ile standart tetkik kriterleri belirlenmiştir.
Semen analizinden sağlıklı sonuç alınabilmesi için, cinsel perhiz süresinin uygun olması gerekmektedir. Örneğin verilebilmesi için özel odalarda görsel stimülasyona yönelik ekipmanların kullanılması, örneğin toplanması sırasında kullanılacak kapların spermisid (sperm öldürücü) etkiye sahip olmaması gerekmektedir.
Mikroskobik değerlendirme yapılırken faz-kontrast mikroskop kullanılmalı, sayım için günümüzde en yaygın olarak kullanılan Makler sayım kamerası tercih edilmelidir.Semen analizinde değerlendirilen en önemli kriter; spermin yapısal özeliklerinin incelenmesine dayanan morfolojik sınıflandırmadır. Morfolojik değerlendirme semen örneğinin, lam üzerine ince olarak yayılmış ve özel boyama teknikleriyle boyanmış bir şekilde incelenmesidir.
Halen pek çok merkez WHO sınıflandırmasına göre morfolojik değerlendirme yapmakla birlikte, artık 1987yılından bugüne Kruger ' in kesin kriterleri ( kruger strict criteria ) kullanılmaya başlanmıştır.

Op. Dr. Tolga Ecemiş
Kadın Hastalıkları ve Doğum, İnfertilite ve Tüp Bebek Uzmanı

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tolga Ecemiş

Op. Dr. Tolga ECEMİŞ, 15 Aralık 1974 tarihleri arasında Niğde'de doğmuştur. 1991 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesin'de başaldığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1997- 2002 yılları arasında ise SSK Etlik Doğum Evi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 2002-2004 yılları arasında Polatlı SSK Hastanesi'nde Başhekim olarak, 2004- 2006 yılları arasında SSK Ereğli Hastanesi'nde ve 2007 yılında Maya Tüp Bebek Merkezi'nde Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı olarak görev yapmış olan Op. Dr. Tolga ECEMİŞ, 2008 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi IVF Merkezi'nde Tüp Bebek sertifika eğitimini tamamlamıştır.  2008-2009 yılları arasında kurucusu olduğu Ankalife Tüp Bebek Merkezi'nde Kadın Doğum Uzmanı olarak, 2009-2013 yılları arasında Akay Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde Tıbbi Koordin ...

Etiketler
Semen analizi
Op. Dr. Tolga Ecemiş
Op. Dr. Tolga Ecemiş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube