İnme rehabilitasyonunda güncel tedaviler

İnme rehabilitasyonunda güncel tedaviler

İnme rehabilitasyonunun amacı farklı yöntemler kullanılarak normal hareket paternlerini açığa çıkarmak ve mümkün olan en kısa sürede hastayı bağımsız hale getirmektir. İnme rehabilitasyonunda hasta ayrıntılı olarak değerlendirildikten sonra ona özgü onun ihtiyaçlarına göre rehabilitasyon programı oluşturulur ve takipli bir şekildde yürütülür.

İnme rehabilitasyonunda fizyoterapi olarrak adlandırılan birebir fizyoterapist ile yapılan özelleşmiş egzersizi programları son derece önemlidir.Son yıllarda geliştirilen ve daha etkin kullanılmaya başlanan robotik egzersizi programları vardır.İnme sonrası erken ve geç dönemde kullanılabilir. Kol ve bacak kaslarını el kaslarını çalıştırma olanağı sağlayan robot sistemleri vardır.Yürüme robotu ile yürüme paterni düzelir,yürümem hızı artar ve kaslar güçlendikçe endurans (dayanıklılık) artar.Aynı zamanda spastisite olarrak adlandırılan kaslarda aşırı kasılma hali geriler.

Kol ve el robotu ile yapılan egzersizler ile kaslar güçlenir ve el becerileri gelişir. El becerilerinin geliştirildiği,bireyin elini günlük yaşamında daha iyi kullanmasını sağlama imkanı olan iş ve uğraşı (ergoterapi) programları vardır. İnme rehabilitasyonunda ayna tedavisi denilen sağlam el çalıştırılarak diğer el üzerinde de olumlu etkiler sağlayan plastisite üzerinde olumlu etkisi olan tedaviler mevcuttur.İnme hastalarında eklemleri korumak, düzeltmek ve fonksiyonuna yardımcı olabilmesi için ortez denilen hastaya özgü planlanan destek aparatları kullanılabilir.

Bu makale 30 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Serap Latif Raif

Uzm.Dr Serap Latif Raif, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. 

Mesleki çalışmalarına Özel Romatem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Hidroterapi
Uzm. Dr. Serap Latif Raif
Uzm. Dr. Serap Latif Raif
Bursa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube