Skolyozda fizik tedavi yöntemleri

Skolyozda fizik tedavi yöntemleri

SKOLYOZ NEDİR?

Skolyoz omurgaya arkadan bakıldığında omurganın yana doğru olan eğriliğine denir (10 derece ve üzeri).Sadece kozmetik bir bozukluk değildir,bireyin yaşam kalitesini etkileyebilir,akciğerleri olumsuz etkileyebilir, omurganın dinamiği bozulursa ağrıya neden olabilir.Yaşamın her döneminde görülebilir.En sık görülen tipi “adölesan idyopatik skolyoz” olarak adlandırılan nedeni tam olarak bilinmeyen tipidir.Genetik ve çevresel faktörler üzerinde durulmaktadır.Ergenlik dönemindde kız çocuklarındad 8-10 kat sık görülür.2. Sıklıkla “nöromuskuler skolyoz” olarak adlandırılan kas-sinir hastalığına bağlı olan tipidir.Serebral palsi(cp), polio (çocuk felci) sekeli, meningomiyelosel,Muskuler distrofi gibi kas hastalıklarında görülebilir.Konjenital skolyoz (doğustan olan) tipi ise ilerleyici seyreder,omurga anomalileri ile birlikte görülür,heriki cinsiyette görülür.İieri yaşta ortaya çıkan skolyoz ise geçirilmiş travma,enfeksiyon sonrasında,romatizmal hastalıklarda, osteoporoz(kemik erimesi) ve osteoartrit (kireçlenme) varlığında gelişebilir.

Skolyozda sırtta eğrilik ile birlikte,omuzda düşüklük, kürek kemiğinin çıkıntılı olması, göğüste simetrinin bozulması,kalçada asimetri ve cilt değişiklikleri görülebilir.

SKOLYOZ TEDAVİSİNDE NELER UYGULANIR?

Egzersiz ve Fizyoterapi

Skolyoz tedavisinde belirlenmiş bazı algoritmalar üzereinden planlama yapılır.Özellikle erken tespit edildiyse, düşük açıda tespit edildiyse koruyucu tedaviler ön plandadır. Skolyoz egzersiz planlaması son derece önemlidir.Schroth yöntemi ile yapılan egzersizler öne çıkmaktadır.Bu egzersizler 1 saat gibi süren yoğun programlardır.3 boyutlu olarak vucut dengesi yeniden yapılandırılır.Germe ,güçlendirme ve solunum tekniklerini içerir.Bireysel veya grup tedavisi şeklinde yapılabilir.Son yılarda biofeedback mekanizması içeren valedo adı verilen cihaz destekli egzersiz programları yapılabiliyor.Bilgisayar oyunu benzeri bir ortamda gövde ve omurga kaslarının güçlendirilmesi, denge ve duruş egzersizlerini sağlayan bir sistemde çalıştırılabilir.Ayakta, oturur konumda,diz çökme,plank ve yan plank konumunda çalıştırılabilir. Motive edici bir programdır,ilerlemeyi pekiştiren bir sistemi vardır.

Korseleme

İdeali 10 yaş sonrası ,risser evre 1-2 (kemik gelişiminin erken evresi)),cobb açısı 20-40 derece arasında ise, menarş öncesi veya en fazla 1 yıl sonrasıdır.

Cerahi Tedavi

Cobb açısı 40 derecenin üzerinde ise, progresif(ilerleyici) seyrediyorsa, korselemme başarısız ise, iskelet gelişimi tamamlanmış hastalara uygulanabilir.

Bu makale 8 Temmuz 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Serap Latif Raif

Uzm.Dr Serap Latif Raif, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. 

Mesleki çalışmalarına Özel Romatem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Egzersiz
Uzm. Dr. Serap Latif Raif
Uzm. Dr. Serap Latif Raif
Bursa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube