İnfertilite (kısırlık) nedir?

İnfertilite (kısırlık) nedir?

İnfertilite (kısırlık) değerlendirmesi nedir?

İnfertilite (kısırlık) değerlendirmesinde gebe kalamamanın nedenleri araştırılır. Herhangi bir neden bulunur ise bu problem ortadan kaldırılarak tedavi edilir. Herhangi bir neden bulunamaz ise tedavi planlanır.

İnfertilite (kısırlık) değerlendirmesi ne zaman yapılmalıdır?

Herhangi bir korunma yöntemi kullanmıyorsanız ve  1 yıl düzenli ilişki sonrası gebelik olmadı ise infertilite (kısırlık) değerlendirmesi yapılmalıdır.

Eğer yaşınız 35 üstünde ise 6 ay korunmasız ilişkiye rağmen gebelik olmadığında infertilite (kısırlık) değerlendirilmesi yapılmalıdır.

Adetleriniz düzenli değil ise

Sizin veya eşinizin bilinen bir kısırlık nedeni var ise infertilite (kısırlık)değerlendirmesi yapılmalıdır.

İnfertilite (kısırlık) nedenleri nelerdir?

Pekçok faktör kısırlığa neden olabilir. Hem erkek hem de kadında kısırlık nedeni olabilecek problemler bulunabilir. Kadında infertilite (kısırlık) nedeni olarak yumurtlama problemleri, üreme organlarında veya hormonlarda problemler olabilir. Erkekte infertilite (kısırlık) nedeni olarak sperm sayı, hareket ve şekil bozuklukları sık görülür.

İnfertilitede (kısırlık) yaş önemli midir?

İnfertilitede (kısırlık) en önemli faktörlerden biri kadının yaşıdır. Bir kadın hayata sabit sayıda yumurta ile başlar. Kadın yaşlandıkça yumurta sayısı azalır. Genç çiftlerde bir ay ilişki ile gebelik şansı %20 dir. Otuzlu yaşlardan itibaren ay başına gebelik şansı azalmaya başlar. Kadın 37 yaşına geldiğinde bu oran ciddi olarak azalır. Erkekte yaş kadın kadar ciddiyet taşımaz.

İnfertilitede (kısırlık)  yaşam koşulları etkili midir?

İnfertilitede (kısırlık) yaşam koşulları rol oynayabilir. Eğer kadın aşırı zayıf veya aşırı kilolu ise, aşırı egzersiz yapıyor ise bu durum önem taşır. Orta veya fazla miktarda alkol tüketimi, sigara içiyor olmak gebe kalmayı zorlaştırabilir. Erkekte sigara ve alkol kullanımı, anabolizan  steroid kullanımı sperm sayısını, hareketlerini bozabilir. Sigara içmek erkekte sertleşme bozukluklarına da neden olabilir.

İnfertilite (kısırlık) değerlendirmesinde testler ne kadar sürer?

İnfertilitede (kısırlık) değerlendirmeler genellikle bir veya iki adet içinde biter.

İnfertilitede (kısırlıkta) ilk başvuruda beklentilerim neler olmalıdır?

İlk muayenede detaylı hikaye alımı ve pelvik muayene yapılır. Detaylı öykünüz alınır iken adet döngüleri, adet miktarı, anormal kanama veya akıntı varlığı, karın kasık ağrısı sorgulanır. Ek olarak gebe kalamamaya neden olan tiroid gibi problemlerde incelenmelidir. Bunlara ek olarak her iki eşte:

İlaç kullanımı

Geçirilmiş veya mevcut hastalıklar

Geçirilmiş operasyonlar

Mevcut ise önceki gebelikler ve sonuçları

Ailede kalıtsal hastalıklar

Sigara, alkol kullanımı

Mesleki özellikler

Mevcut ise önceden kullanılan doğum kontrol yöntemleri

Korunmasız ilişki süresi

Cinsel ilişkide problem olup olmadığı

İnfertilitede (kısırlık) hangi testler uygulanır?

İnfertilite (kısırlık) değerlendirmesinde laboratuar testleri, görüntüleme testleri, ve özel işlemler yapılır.

İnfertilite (kısırlık) değerlendirmesinde kadına yapılması gereken testler nelerdir?

İnfertilite (kısırlık) değerlendirmesinde kadına yumurtalama testi olarak progesteron bakılır. Bunlara ek olarak tiroid fonksiyon testleri, prolaktin düzeyi, over rezerv testleri yapılır. Görüntüleme yöntemlerinden transvaginal ultrasonografi ve gerekli olduğunda histerosalpingografi (rahim filmi), sonohisterografi, histeroskopi, laparoskopi yapılabilinir.

İnfertilite (kısırlık) değerlendirmesinde kullanılan over rezerv testleri nelerdir?

İnfertilite (kısırlık) değerlendirmesinde kullanılanover rezerv testleri yumurtalıklarda mevcut yumurta sayısını belirlemeye yönelik olarak yapılır. Kişi adetli iken bakılan hormon testleri (FSH, E2) veya adetten bağımsız herhangi bir zamanda bakılabilen AMH kan testi bu konuda bilgi verir. Ek olarak transvaginal ultrasonografide yumurtalıkların boyutu ve içindeki yumurta taslak sayısı önemli rezerv testleridir.

İnfertilite (kısırlık) değerlendirmesinde görüntüleme yöntemleri neden kullanılır?

İnfertilite (kısırlık) değerlendirmesinde kullanılangörüntüleme yöntemlerinden transvaginal ultrasonografide yumurtalıklar ve rahim değerlendirilir. Tüpler ile ultrasonografi ile değerlendirilemez bu nedenlede histerosalpingografi (rahim filmi) çekilir.  Tüplerinde problem olduğu düşünülen hastalarda laparoskopi yapılabilinir Rahim iç tabakasının değerlendirmesinde de kullanılan histerosalpingografi (rahim filmi), sonohisterografi, ve  histeroskopidir.

İnfertilite (kısırlık) değerlendirmesinde erkeğe yapılması gereken testler nelerdir?

İnfertilite (kısırlık) değerlendirmesinde erkeğe ait nedenleri bulabilmek için spermiogram yani sperm analizi yapılır. Belli bir cinsel perhiz süresini takiben sperm sayısı, haraketliliği, şekil bozuklukları analiz edilir. Gerekli olduğu durumlarda ileri düzey analizler ve genetik incelemeler ilave edilmelidir. Erkekte mevcut muayene bulguları ve şikayetler gözönüne alınarak hormon testleri ve ultrasonografide gerekli olabilir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar

Prof. Dr. Gamze Sinem ÇAĞLAR, 1992 yılında TED Ankara Kolej'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998-2003 yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesi'nde yapmış ve 2003 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2004 yılında Uzman Doktor ve Başasistan olarak Etlik Doğumevi Kadın Hastalıkları Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, görev alan Prof. Dr. Gamze Sinem ÇAĞLAR, 2005 yılında Almanya Schleswig - Holstein Üniversitesi Lübeck Kampüsü'nde,  Kadın hastalıkları ve Doğum A.B.D’da IVF Laboratuarında Research Fellow olarak çalışmış ve tüp bebek eğitimi almıştır. Bu eğitim, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından Üremeye Yardımcı Teknikler Sertifikası ile onaylanmıştır. 2015-2016 yılında Valenci ...

Etiketler
İnfertilite (kısırlık) değerlendirmesinde erkeğe yapılması ge
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube