İdrar kaçırma ve tedavi yolları!

İdrar kaçırma ve tedavi yolları!

İdrar kaçırma, her yaş grubundaki kadınlarda farklı nedenlere bağlı olarak gelişiyor. Fiziksel ve psikolojik olarak birçok etkisi olan idrar kaçırma sorununun çözümü aslında zor değil. Bu durum pek çok kadında utanç ve sıkıntı yaratıyor. Bazı kadınlarda günlük yaşamı sınırlandıracak kadar şiddetli olarak da kendini gösteriyor. Güldüğünüzde, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda, yürürken veya egzersiz yaparken, ağır bir eşya kaldırırken, oturur ya da yatar durumdan ayağa kalktığınızda, idrar kaçırıyorsanız, ve bu durumdan kurtulmak için gün boyunca sık sık tuvalete gitmek zorunda kalıyorsanız, uzmana başvurmalısınız. 

İdrar yapma hissi geldiğinde tuvalete yetişemiyorsanız ve tuvalette hiçbir zaman idrarınızı tamamen boşaltamadığınız hissine kapılıyorsanız da uzman görüşü almanız faydalı olacaktır. Böylece eğer varsa idrar kaçırmanızın nedeni ve tipi saptanarak en iyi tedaviye giden yolda ilk adımı atmış olursunuz. 

Kegel egzersizleri denilen pelvik taban kaslarını güçlendirmeyeyönelik egzersizler ile tedavi yoluna gidiliyor. Bazı idrar kaçırma tipleri ilaçlar ya da hormonlar ile tedavi ediliyor. Ancak, stres idrar kaçırma ilaç tedavisine yanıt vermez. Diğer tedavi yaklaşımları başarısız olduğunda idrar kaçırmanın altında yatan nedenin giderilmesi için cerrahi müdahale yapılıyor. Çok sayıda cerrahi girişim seçeneği var ve her biri idrar kaçırmanın tipine ya da nedenine göre hekim tarafından öneriliyor.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Haldun Canova

Op. Dr. Haldun CANOVA, 1974 yılında Kıbrıs'ta doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Kıbrıs Türk Maarif Koleji'nde tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır.  2002 yılında ise İstanbul Zeynep Kamil, Kadın hastalıkları ve Doğum, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 13 sene boyunca özel hastanecilik sektöründe çalışmalarını sürdürürmüş olan Op. Dr. Haldun CANAOVA, gebelikte ileri düzey Ultrason ve Inferlite (kısırlık) üzerine pek çok kurs, seminer ve kongreye katılmıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığının yanı sıra Aile, Çift Terapisi ve  Cinsel Terapi alanında da uzman olan ve hastalarına tedavi uygulayan Op. Dr. Haldun CANOVA, Mersin Özel Yenişehir Hasta ...

Etiketler
Kadınlarda idrar kaçırma
Op. Dr. Haldun Canova
Op. Dr. Haldun Canova
Mersin - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube