Sağlıklı bir gebelik ne kadar sürer?

Sağlıklı bir gebelik ne kadar sürer?

Normal bir gebeliğin süresi 37 haftadan 42 haftaya kadar değişebilir. bu da demek oluyor ki bebeğiniz her an gelebileceği beş haftalık bir döneminiz var.

37 haftalık hamilelik öncesinde doğum yaparsanız, bebeğiniz prematüre olarak tanımlanır ve ekstra bakıma ihtiyacı olabilir . 42 haftadan daha uzun süren gebeliklere postterm -miad aşımı- gebelikler olarak tanımlanır ve komplikasyon riski yüksektir.

Tahmini Doğum Tarihi Nedir?

Bebeğinizin tahmini doğum tarihi, son adetinizin (SAT) ilk günü esas alınarak hesaplanır. Adet döngüsündeki yumurtlamanın günü, adet döngüsünün uzunluğuna bağlı olarak kadından kadına farklılık gösterebilir, ama doktorunuzun yapacağı erken dönem ultrason ile embriyonun büyüklüğüne bağlı olarak gebeliğin kesin haftasını ve gününü tespit edebilir. Bununla birlikte 25 bebekten sadece bir tanesi verilen tarihte doğar. SAT gebeliğinizin gelişimini kontrol etmek ve fetüsün büyümesini izlemek için kılavuz olarak kullanılır.

Çoğu bebek 37 hafta ile 41 hafta arasında doğar, genellikle tahmini doğum tarihi önceki veya sonraki bir hafta içerisinde dünyaya gelir. İkizler ve özellikle üçüz gebeliklerin erken doğma ihtimali daha yüksektir.

Hamileliğin son haftalarında bebek nasıl büyür ve gelişir ?

Sağlıklı Bir Gebelik Ne Kadar Sürer

Akciğerler, beyin ve karaciğer gebelik süresince tam gelişen son organlardır. Beyin hamileliğin son zamanlarında en fazla gelişir. 35 haftadan 39. haftaya kadar üçte bir oranında büyür. Ayrıca bebeğin cilt altı yağ dokusu haftalar ilerledikçe artar. Bu yağ bebeği doğumdan sonra sıcak tutmaya yardımcı olur.

Doğum İndüksiyonu Nedir?

Sağlıklı Bir Gebelik Ne Kadar Sürer

Anne ya da bebeğin sağlık durumundan dolayı doğum eylemi kendiliğinden başlamadan önce bazı ilaçlar ve yöntemler kullanılarak doğumun başlatılmasıdır. Miad aşımı, bebeğin suyunun erken gelmesi, plasentanın erken ayrılması, anne karnında gelişme geriliği, rahim içinde enfeksiyon, preeklampsi ve anneye ait kronik bazı hastalıklar gibi nedenlerle doğum indüksiyonu yapılabilir.

Elektif Doğum Nedir?

Sağlıklı Bir Gebelik Ne Kadar Sürer

Herhangi bir tıbbi neden olmaksızın doğum eylemi başlamadan doğumun gerçekleştirilmesidir. Elektif doğum genellikle isteğe bağlı sezaryen ya da bebeğin belli bir tarihte doğması için yapılır.

39 Hafta Önce Elektif Doğum

Sağlıklı Bir Gebelik Ne Kadar Sürer

Geçerli bir tıbbi nedeni olmadıkça doğum kendiliğinden başlamadığı takdirde 39 haftadan önce elektif doğum önerilmemektedir. Yapılan çalışmalar 39 hafta öncesi elektif sezaryenle dünyaya gelen bebeklerin, vaktinde normal doğumla dünyaya gelen bebeklerle karşılaştırıldığında 4 kat daha fazla solunum sıkıntısı riski olduğunu göstermiştir. Hamilelik normal ve sağlıklı olduğunda, en az 39 hafta devam etmeli ve doğum eyleminin kendiliğinden başlaması tercih edilmelidir. Eğer hasta daha önce sezaryenle doğum yaptıysa bu süre değişebilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Aysel Özkaynak

Op. Dr. Aysel ÖZKAYNAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2009 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

İyi derecede ingilizce bilmekte olan Op. Dr. Aysel ÖZKAYNAK, mesleki çalışmalarına İstanbul Altunizade Acıbadem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Doğum indüksiyonu
Op. Dr. Aysel Özkaynak
Op. Dr. Aysel Özkaynak
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube