İdeal bir burun estetiği nasıl olmalıdır?

İdeal bir burun estetiği nasıl olmalıdır?

Burun estetiği ameliyatı ülkemizde ve dünyada plastik cerrahi uzmanlarının en sık yaptıkları estetik amaçlı operasyonların başında gelmektedir. Burun insan yüzü üzerindeki çıkıntılı ve merkezi pozisyonu nedeniyle yüz güzelliğini belirleyen en önemli fiziksel özelliklerden birisi ve belkide en önemlisidir. Gerek kadınlar ve gerekse erkeklerde estetik amaçlı operasyon geçirmeye insanları sevkeden faktörler çeşitlidir.

Burunun sadece görsellik ve estetik açıdan değil solunuma yaptığı katkı nedeniylede önemi çok büyüktür. Bir çok kimsede burunda estetik anlamdaki kusurların yanısıra fonksiyonel anlamda da yani burunun solumunuma katkısı anlamında da problemler mevcuttur.

İnsanlar niçin estetik amaçlı burun ameliyatı olurlar?

Çok basit ve kısaca ifade etmek gerekirse insanlar daha güzel görünmek için estetik amaçlı burun operasyonu geçirirler. Bazı kimseler ise estetik problemin yanı sıra burunlarında mevcut olan solunum sıkıntısınında giderilmesi amacıyla ameliyat olurlar.

Burun estetiği amacıyla estetik müdahale geçiren kimselerde estetik cerrahi uzmanının dikkat ettiği hususlardan biriside eğer varsa solunum probleminin de aynı seansda düzeltilmesidir.

Kimde ve hangi amaçla yapılırsa yapılsın estetik amaçlı bir burun ameliyatında olması gereken yada beklenen bazı özellikler vardır.

Burun estetiği ameliyatları genel olarak 18 yaşını tamamlamış herkese endikasyonu olduğunda yapılabilen bir işlemdir.  Bu ameliyatı yapan estetik cerrahi uzmanlarının dikkat ettikleri yada mutlaka dikkat etmeleri gereken en temel husus burunun asıl fonksiyonu olan solunum fonksiyonunu olumsuz etkilemeyecek şekilde işlemin yapılmasıdır. Tam aksine eğer ameliyat öncesinde mevcut bir solunumla ilgili bir problem varsa   estetik amaçlı yapılan burun ameliyatları sırasında bu sorun öncelikle düzeltilmeli ve ondan sonra estetik kaygılara yönelik müdaheler yapılmalıdır.

Burun estetiği ameliyatında öncelik solunumun yeterli ve sorunsuz bir şekilde sürdürülebildiği bir burun elde etmek olmalıdır.

Estetik olarak düzgün ve güzel olarak adlandırılabilecek bir burun eğer yeterli solunum fonksiyonuna katılamıyorsa başarılı yada ideal bie estetik burun ameliyatı değildir.

Estetik burun ameliyatı demek yüz üzerinde küçük bir burun elde etmek değildir. Yada estetik bir burun ameliyatı demek bakıldığında bir ameliyat geçirmiş olduğu kolayca anlaşılabilen burun değildir.

Yine ideal estetik bir burun ameliyatı demek sırtı derin bir kavis içeren burun değildir.

Burun estetiği konusunda zaman içerisinde var olan bazı algılamalarda değişiklikler oluşmuştur. Bundan yaklaşık 10 yıl öncesine kadar estetik burun ameliyatı dendiğinde bugün için olumsuz olarak kabul ettiğimiz bazı özellikler normal olarak kabul ediliyordu. Genellikle burun estetiği ameliyatı neredeyse bir burun küçültme ameliyatı olarak algılanıyordu. Burunun estetik görünümü burunun solunum fonksiyonu görevinden daha önemli addediliyor ve solunuma gereken önem verilmiyordu. Bugün bu konseptlerin çoğu değişikliğe uğremıştır.

İdeal bir burun ameliyatı dendiğinde günümüzde anlaşılan temel faktörler şunlardır;

1-Burun solunum görevi değerlendirilmeli ve ameliyat sırasında birincil olarak dikkate alınmalıdır.

2-Burun yüz ile orantılı bir büyüklüğe sahip olacak şekilde ameliyat planlaması yapılmalıdır. Bazı durumlarda burunda bir küçültme işlemi gerekebileceği gibi bazende tam tersine bir büyütme işlemi gerekli olabilecektir.

3-Burun genel olarak yüz üzerinde simetrik bir pozisyonda olacak şekilde planlanmalıdır. Sağa yada sola eğrilik, c şeklinde yada s şeklinde bir şekil bozukluğu varsa düzeltilmelidir.

4-Burun ucu normal bir şekil ve büyüklüğe sahip olmalıdır.

5-Burun uzunluğu ve yüksekliği normal oranlar içerisinde olmalıdır. Bu oranlar herkes için farklı olup ameliyatı yapan estetik cerrahi uzmanı işlem sırasında bu kriterleri dikkate alarak ameliyatı gerçekleştirir.

6-Burun taban genişliği yine belli sınırlar içerisinde olmalıdır.

7-Burun ucunun kalkıklığı ideal limitler ve açılar içerisinde olmalıdır. normalden fazla kalkık olan bir burun ucu domuz burnu olarak adlandırılan karşıdan bakıldığında burun deliklerinin içinin görüldüğü duruma yol açarki bu durum çok istenen bir durum değildir.

8-Burun kökü açısı, burun ucu açısı ve burun dudak açısı normal sınırlar içerisinde olmalıdır.

9-Burun delikleri simetrik ve optimal büyüklüğe sahip olmalıdır.

Sonuç olarak şunu ifade etmek mümkündür.

Bakıldığında kolayca bir estetik müdahale geçirdiği anlaşılacak kadar abartılı bir şekilde yapılmış bir burun ideal bir burun değildir. Tam tersine ilk kez görenlerin farkedemediği, yüzün geneli ile uyumlu, fonksiyonları normal olan bir burun eğer estetik bir müdahale geçirmişse ideal olarak adlandırılabilir.    

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Hayati Akbaş

Doç. Dr.Hayati Akbaş, 1982 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bağladığı tıp eğitimini 1989 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru oldu. Tıpta Uzmanlık Sınavıyla kazanmış olduğu asistanlık eğitimine Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında 1991 yılı başında başladı ve 1996 yılında uzmanlık programını tamamladı. Aynı tarihten itibaren Üniversite Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı.1 yıldan fazla süre sonra ise aynı bölümde Yrd. Doç. unvanını aldı. 2004 yılında doçentlik sınavını vererek Doçent unvanını aldı. Üniversitedeki görevinden 2005 yılında ayrılarak yaklaşık 6 ay süreyle Samsun Devlet Hastanesi’nde görev yaptı. Doç. Dr.Hayati Akbaş, Mesleki çalışmalarına Samsun’da kurduğu FBM Lazer Estetik Plastik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Burun estetiği ameliyatı
Doç. Dr. Hayati Akbaş
Doç. Dr. Hayati Akbaş
Samsun - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube