Burun estetiği ile ilgili sık sorulan sorular

Burun estetiği ile ilgili sık sorulan sorular

Burnumuzun fonksiyonları nelerdir?

Burun; yüzümüze anlam veren, yüz karakteristiğimizi belirleyen, hem estetik görünümümüzü artırma ve hem de soluduğumuz havayı süzüp temizleyerek sağlıklı bir havanın

Akciğerlerimize gitmesini sağlayan önemli bir organımızdır.

Burun estetiği nedir?

Çeşitli nedenlerle burunun görünümünde ortaya çıkan bozuklukların düzeltilerek, anatomik olarak normal, kişinin yüzü ile uyumlu ve kişinin yüzüne yakışan bir burun tipinin cerrahi yöntem kullanılarak oluşturulmasıdır.

Burun da şekil bozukluğu nedenleri nelerdir?

Ailesel ve genetik nedenler, düşme ve çarpma gibi incinme, trafik kazaları ve buna benzer birçok nedenden dolayı burun görünümünde normalden sapmalar olabilir. Bu nedenlerden hiç birisi olmasa bile bazen kişi daha güzel bir burun yapısına sahip olmak isteyebilir.

Estetik burun ameliyatını kim yapar ve nerede yapılır?

Bu ameliyatları Plastik Rekonstuktif ve Estetik Cerrahi uzmanları yapar ve operasyonu bir ameliyathane ortamında yapılabilir. Burunda şekil bozukluğu olan bir kimse genellikle bir estetik kaygı taşır. Burunda estetik kaygıya neden olan şekil bozukluğunun yanında burundan rahat solunuma engel olan bir başka problemde de aynı hastada bulunabilir. Bu durumda bu kimseye bir burun estetiği yani rinoplasti ameliyatı yanında ilaveten septoplasti ameliyatı da gerekecek demektir. Yani burunun hem dış görünüşü ve hem de bizim normalde göremediğimiz iç kısmı aynı anda ameliyat edilecektir. Bu ameliyatın mutlaka bir estetik plastik cerrahi uzmanınca yapılması gereklidir.

Burundan solunum problemi olan kimselerin hangi uzmana müracaat daha doğrudur?

Bu durumda birçok kimse ne yazık ki bir kafa karışıklığı yaşamaktadır.

Eğer bir kimse burunda şekil bozukluğu yanında burundan solunum sıkıntısı da yaşıyorsa bir plastik cerrahi uzmanına müracat etmesi gereklidir. Burundan solunum sıkıntısına yol açan neden burun içerisinde hava dolaşımına engel olan bir kemik yada kıkırdak eğrilik vs ise bu durum plastik cerrah tarafından burun ameliyatı sırasında burunun şekli ile birlikte düzeltilir.

Burun estetiği işlemi sırasında solunuma engel olan problemlerinde aynı anda düzeltilmesi son derece önemlidir. Fazlalık olarak görülen kemik ve kıkırdak parçaları bazen burun un şeklini düzeltmek amacıyla son derece önemli malzemeler olarak estetik plastik cerrahi uzmanının işine yarar.

Eğer burundan solunum şikayeti olan bir kimsenin şekli ile ilgili bir kaygısı yoksa, yani burun şeklinde en ufak bir değişiklik dahi istemiyorsa bu kimseler tedavi amacıyla KBB uzmanı meslektaşlarımıza müracat edebilirler.

Ayrıca burun şikayeti olan bir kimse ilk olarak plastik cerrahi yada KBB uzmanı meslektaşlarımıza müracat etse bile muayene sonrasında eğer gerekli görülürse birbirleri ile fikir alışverişinde ve yardımlaşma içerisinde bulunabilirler.

Ancak unutulmamalıdır ki burun üzerinde estetik kaygısı olan bir kimsenin ilk olarak müracat etmesi gereken uzmanlık dalı estetik plastik cerrahi dir.

Burundan solunum problemlerinde önce KBB uzmanlarınca solunumla ilgili problemlerin düzeltilmesi belli bir süre sonrada Estetik Plastik Cerrahi uzmanlarınca şeklinin düzeltilmesi amacıyla tekrar ameliyat edilmesi gibi yanlış bir algılama ne yazıkki bir çok kimsede hala mevcuttur. Bu doğru bir yaklaşım değildir.

Burun estetiği amacıyla hastasını ameliyat eden bir plastik cerrahi uzmanının aynı anda eğer varsa hastasında solunum sıkıntısına yol açan problemi düzeltmesi gerekir.

Aksi taktirde önce KBB tarafından ameliyat sonra Plastik Cerrahi uzmanlarınca burun estetiği ameliyatı doğru değildir. Bu durum, yapılacak işlemin daha zor olmasına ve sonucunda beklenenden daha az tatmin edici olmasına yol açar.  

Burun şekli ile ilgili kaygısı olan bir kimsenin ameliyat olmak amacıyla müracat edeceği uzmanlık alanı estetik plastik cerrahi olmalıdır.

Operasyon öncesi bilgisayar üzerinde burnumuzun ameliyat sonrası alacağı şekli görmek mümkün mü?

Bilgisayar animasyonları ile hasta fotoğrafları üzerinde değişiklikler yapılıp ameliyat sonrası oluşacak şekil konusunda hastayı yönlendirmek bazen çok dramatik hayal kırıklıkları, mutsuzluklar ve bazende hukuki sorunlar oluşturabilir. Hastaya ameliyat sonrası oluşacak burun şeklini göstermek onda şartlanma ve o fotoğrafa fikse olma yaratabilir. Ameliyat sonrası çok güzel bir burun bile olsa kendi kafasına yerleştirmiş olan fotoğraftan sapma hastayı mutsuz edebilir. Bu uygulamaları ticari olarak doğru olabilir ama tıbbi olarak doğru değildir.

Operasyonun süresi nedir ve hastanede kalmayı gerektirir mi?

Ortalama 1–2 saat kadar sürer ve genelde hastanede kalmayı gerektirmez ya da en fazla 1 gece gerekebilir.

Estetik burun ameliyatı yapılırken, solunum problemi de varsa aynı anda düzeltilebilir mi?

Burunda şekil bozukluğu olan hastaların çoğunda aynı zamanda burunun fonksiyonlarında da

Yetersizlik vardır. Plastik cerrahlar estetik amaçlı burun ameliyatı yaparken mutlaka ona da dikkat ederler ve varsa burunda obstruksiyon ya da tıkanıklık yapan kıkırdak ya da kemik eğriliklerini, düzensizliklerini düzeltirler.

Yaş sınırlaması var mıdır? Çocuklara da yapılabilir mi?

Genellikle burun normal gelişimini tamamladıktan sonra estetik amaçlı burun operasyonları önerilir fakat bazı özel durumlarda erken yaşlarda da gerekebilir? Buna ameliyatı yapacak olan hekim karar verir. 16–18 yaş civarlarında bu operasyonlar yapılabilir.

Ameliyat öncesi hazırlıklar nelerdir?

Cerrah gerek gördüğü bazı tetkikleri isteyebilir. Sigara içiminin bırakılması hastanın lehinedir. Aspirin türü kanamayı artırma ihtimali olan ilaçların alınmasının durdurulması gerekir.

Ameliyat hakkında kısa bilgi?

Operasyon genelde genel anestezi bazen de lokal anestezi ile yapılabilir. Burun delikleri içerisinden girilerek yapıldığında hiçbir iz kalmaz (kapalı teknik). Kolümelledan yapılan küçük bir kesi ile yapılırsa çok zor anlaşılan küçük bir iz oluşur ama hastayı rahatsız etmez (açık teknik). Hangi tekniğin kullanılacağına cerrah hasta ile konuşarak karar verir. Ameliyattan sonra burun delikleri içine birer adet tampon ve burun dışarısına burunu şekillendirmek için bir atel konur. Atel ya da alçı 1 hafta burunda kalır. Tamponlar genelde 2. gün çıkarılır. Burun ameliyatları sonrası kişilerin yapısal farklılıklarına bağlı olarak göz civarlarında şişme ya da morarma olabilir. Bazen de çok az olabilir ya da hiç olmayabilir. Burun ameliyatları ağrılı değildir. Hastalar ağrıdan şikâyet etmezler.

Hastalar ne zaman normal hayatlarına dönerler?

Ameliyat sonrası hastalar hemen normal yaşantılarına döner ve kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılarlar. İşlerine dönmeleri için 1–2 haftalık süre yeterlidir.

Estetik burun ameliyatları risklimidir?

Tecrübeli ellerde yapıldığı taktirde riskli ameliyat olarak değerlendirilemez ama yinede bir operasyondur ve her operasyonda olabilecek bazı enfeksiyon, kanama yada yeni burun şeklinden tam tatmin olmama gibi komplikasyonlar olabilir.

Ameliyatın maliyeti?

Maliyet ameliyatı yapan cerraha, anestezinin tipine, ameliyatın yapıldığı hastane ortamına göre değişebilir.

Bizim önerimiz:

Burun estetiği ameliyatı uygun koşullarda ve uzman ellerde yapıldığı takdirde insanın yüz ifadesini olumlu anlamda en fazla değiştiren ve sonuçları en tatmin edici ameliyatların başında gelmektedir

Estetik amaçlı burun ameliyatı düşünen bir kimsede önce bu konuda motivasyon tam olmalıdır.

Ameliyat kararını bir başkasını memnun etmek için değil sadece kendiniz için vermelisiniz. Bu operasyon kişinin yüz görünümünde oldukça pozitif değişiklikler oluşturarak kendine olan güvenini artıran yüz güldürücü bir operasyondur.

Ameliyat kararı verdikten sonra doktorunuzu seçin ve onunla operasyon hakkında ayrıntılı olarak konuşun. Aklınıza takılan her şeyi sorun.

Doktorunuz sizi yeterince aydınlattı ve sizde ikna oldu iseniz rahatlıkla bu operasyonu yaptırabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Hayati Akbaş

Doç. Dr.Hayati Akbaş, 1982 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bağladığı tıp eğitimini 1989 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru oldu. Tıpta Uzmanlık Sınavıyla kazanmış olduğu asistanlık eğitimine Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında 1991 yılı başında başladı ve 1996 yılında uzmanlık programını tamamladı. Aynı tarihten itibaren Üniversite Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı.1 yıldan fazla süre sonra ise aynı bölümde Yrd. Doç. unvanını aldı. 2004 yılında doçentlik sınavını vererek Doçent unvanını aldı. Üniversitedeki görevinden 2005 yılında ayrılarak yaklaşık 6 ay süreyle Samsun Devlet Hastanesi’nde görev yaptı. Doç. Dr.Hayati Akbaş, Mesleki çalışmalarına Samsun’da kurduğu FBM Lazer Estetik Plastik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Estetik amaçlı burun ameliyatı
Doç. Dr. Hayati Akbaş
Doç. Dr. Hayati Akbaş
Samsun - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube