IBS (irrıtabl bağırsak sendromu) için FODMAP diyeti

Dyt. Sinem Uygun
Dyt. Sinem Uygun
5 Şubat 2021159 görüntülenme
Randevu Al
IBS (irrıtabl bağırsak sendromu) için FODMAP diyeti

FODMAP fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polyollerin baş harflerinden oluşan bir terimdir. Bu karbonhidratlar zincir uzunluklarına göre bir arada gruplandırılmış ve FODMAP terimi oluşturulmuştur.

FODMAP bileşenlerinin ortak özellikleri ince bağırsakta zayıf emilmeleri, bakteriler tarafından hızlı fermente edilebilir olmalarıdır. Diyette düşük FODMAP içeren gıdaların yer alması sindirim sistemi ile ilgili sıkıntıları gidermede yardımcı olmaktadır.

IBS de %76 başarı oranına sahip bir beslenme planıdır. Ayrıca SİBO varlığında da Bu poli ve disakkaritleri ortadan kaldırmak yararlıdır, çünkü normalde konağı besleyen bu karbonhidratlar da ince bağırsakta artmış mikroflora sayısını besler. FODMAP da yasak olan besinler bir sonraki postta

Etiketler

Diyetisyenİrritabl barsak hastalığıBağırsak sendromuHastalıklarda beslenmeİrritabl barsak hastalığı nedirİrritabl barsak hastalığı neden olurİrritabl barsak hastalığı sebepleriDiyetSağlıklı beslenmeirritabl barsak hastalığında beslenme

Yazar Hakkında

Dyt. Sinem Uygun

Dyt. Sinem Uygun

Sinem Uygun , 2008 yılında Haliç Üniversitesi Beslenme Diyetetik bölümünde eğitimine başlamış . 2012 yılında  Serabral Palsili(beyin felçili) çocuklarda besin desteklerinin malnütrisyona etkileri konulu tezi yazarak mezun olmuştur. Çocuk hastalıkları ve bağırsak sağlığı özel ilgi alanıdır.   Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Metabolizma bölümünde yüksek lisansa başlamıştır .Burada otizmli çocuklarda, bağırsak florasının ve beslenmenin etkisi üzerine çalışmıştır . Yüksek lisansa devam ederken 2012-2015 yılları arasında GYMSTOP spor kompleksinde sporcu beslenmesi ile ilgili çalışmıştır . 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.