Hpv tarama testi ve hpv aşısı (hpv screening test and hpv vaccine)

Hpv tarama testi ve hpv aşısı (hpv screening test and hpv vaccine)

HPV tarama testi ve HPV aşısı

HPV Screening Test and HPV Vaccine

HPV rahim ağzı kanseri ile ilişkisi artık kanıtlanmış olan bir virüstür.

HPV is a virus whose relationship with the cervical cancer has been proven.

Human papilloma virüsü (HPV) nedir?

What is Human Papilloma Virus (HPV)?

Human papilloma virüsü (HPV) cilt siğillerine, genital siğillere ve bazı kanser türlerine neden olabilen bir virüstür. Birçok HPV türü vardır. Farklı türler farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.

The Human Papilloma Virus (HPV) is a virus that can cause skin warts, genital warts, and some cancer types. There are numerous HPV types. Different types may cause different health problems.

HPV nasıl bulaşır?

How is HPV transmitted?

Cinsel ilişki ile bulaşır. Virüse sahip biriyle vajinal, anal veya oral seks yaparak HPV'yi alabilirsiniz. En sık vajinal veya anal seks sırasında yayılır.

It is transmitted through sexual intercourse. You can get HPV by having vaginal, anal, or oral sex with someone who has the virus. It is spread mostly during vaginal or anal sex.

HPV sağlık sorunlarına neden olur mu?

Does HPV cause health problems?

Çoğu durumda HPV kendiliğinden geçer ve sağlık sorunlarına neden olmaz. Ancak kadınların yüzde 10 ila 20’sinde HPV enfeksiyonu geçmemesinden dolayı genital siğiller ve kanser gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

In most cases, HPV goes away on its own and does not cause any health problems. However, non-healing HPV infection can cause the health problems like genital warts or cancer for 10 to 20 percent of women.

HPV enfeksiyonunun riskleri nelerdir?

What are the risks of HPV infection?

- Cinsel organlardaki bir HPV enfeksiyonu, kadınlarda serviks (rahim ağzı kanseri) veya vajinal kanserlere ve erkeklerde ise penis kanserine neden olabilir.

- Kadınlarda ve erkeklerde genital siğillere neden olabilir.

- Kadınlarda ve erkeklerde anal kansere neden olabilir.

- Kadınlarda ve erkeklerde ağız ve boğaz kanserlerine neden olabilir.

- HPV infection of the genitals may cause cervical or vaginal cancers in women and penile cancer in men.

- It may cause genital warts in women and men.

- It may cause anal cancer in women and men.

- It may cause mouth and throat cancer in women and men.

 

Bu problemler genellikle bir insana ilk bulaştıktan yıllar sonra ortaya çıkar.

These problems generally emerge years after the first infection of the individual.

HPV'yi ve neden olabileceği sağlık sorunlarını nasıl önleyebilirim?

How can I prevent HPV and the health problems it may cause?

HPV aşısı önerilen yaş gruplarında uygulandığında, HPV'nin neden olduğu hastalıklara (kanserler dahil) karşı önemli bir koruma sağlar. Prezervatif, HPV'ye karşı tamamen koruma sağlamasa da cinsel yolla enfeksiyon bulaşma ihtimalini azaltır. HPV’ye bağlı bir kanser ihtimalini azaltmak için en güvenli yöntem HPV aşısını yaptırmanızdır.

When the HPV vaccine is applied to the suggested age groups, it provides a considerable protection against the diseases caused by HPV (cancers included). Although condom does not provide full protection against HPV, it decreases the probability of sexual transmission of infection. The safest method to reduce the probability of HPV-induced cancer is to get HPV vaccine.

Kimler aşı olmalı?

Who should be vaccinated?

HPV aşısı ülkemizde 9-26 yaş arası kadınlara HPV testi yapılmaksızın önerilmektedir. Ayrıca 43 yaşa kadar kadınlarda yapıldığında aynı etkinin var olduğu gösterilmiştir. Bayanların evli ya da bekar olması, daha önce cinsel deneyimi olup olmaması, birden fazla partner olup olmaması aşı yapılmasını değiştirmez. Yaş ilerledikçe ve cinsel partner sayısı arttıkça aşının etkinliği azalmaktadır. Erkeklere aşı bazı ülkelerde önerilmekte fakat henüz bizim ülkemizde bu uygulamaya geçilmemiştir.

HPV vaccination is suggested for women between the ages of 9 and 26 in our country without the HPV test requirement. Besides, it has been shown that it has the same effect when applied to women up to 43 years of age. Vaccination is not affected by the factors whether the women are married or single, have had any previous sexual experience, have had multiple partners. Effectiveness of the vaccine decreases with aging and increase in the number of sex partners. In some countries, the vaccine is suggested for men as well, but there is yet no such application in our country.

Genital siğil veya HPV enfeksiyonum varsa aşı olabilir miyim?

Can I get the vaccine if I have genital wart or HPV infection?

Herhangi bir HPV aşısıyla cinsel olarak aktif hale gelmeden önce aşılanırsanız, HPV'ye karşı en yüksek korumaya sahip olursunuz. Bununla birlikte, 26 yaşın altındaysanız ve cinsel olarak aktifseniz, genital siğiller, pozitif bir HPV testi veya anormal bir Pap smear testiniz varsa yine de HPV aşısından bir miktar fayda sağlayabilirsiniz.

If you get any HPV vaccine before you become sexually active, you will have the top protection against HPV. However, if you are below 26 and sexually active, and if you have genital warts, a positive HPV test, or an abnormal Pap smear test, you can still obtain some benefit from HPV vaccine.

HPV aşısı yaptırdım. Tekrar doz yaptırmama gerek var mı?

I got HPV vaccine. Do I need booster vaccination?

Bugünkü bilgilerin ışığında 3 doz aşı uygulaması tamamlandıktan sonra ilerleyen zamanlarda rapel (tekrar doz) gerekli değildir.

In the light of the present information, after completing the 3-dose vaccination, booster vaccination is not necessary.

HPV Aşısı yaptırdım. Yıllık smear (rahim ağzı kanseri için tarama) taramasına gerek var mı?

I got HPV vaccine. Do I need annual smear test (cervical cancer screening test)?

Evet. Aşıyı yaptırmış olmak servikal smear takibini ortadan kaldırmaz. HPV aşısı olanlar da dahil tüm kadınlar rahim ağzı kanseri için rutin bir programda kontrol edilmelidir. Rahim ağzı kanserinin tek etkeni Hpv virüsü olmadığı için yıllık smear taraması mutlaka yaptırılmalıdır.

Yes. Vaccination does not eliminate the need for cervical smear screening. All women, including also those who got HPV vaccine, must be checked for cervical cancer routinely. Since HPV is not the only factor that causes cervical cancer, the annual smear screening must be had absolutely.

Bu makale 4 Eylül 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ozan Doğan

Doç. Dr. Ozan Doğan, Lise eğitimini Diyarbakır Cumhuriyet Fen Lisesi’nde başarıyla tamamladıktan sonra 2007 yılında lisans öğrenimini Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yapmış olup ‘Kadın Hastalıkları ve Doğum’’ alanındaki ‘‘Ovulasyonlu ve Ovulasyonsuz Hastaların Ovaryan, Endometrial ve Uterin Kan Akımlarının Değerlendirilmesi’’ tez çalışması ile tamamlayarak Uzman Doktor unvanını almıştır. Devlet Hizmet Yükümlülüğü'nü 2016-2017 yıllarında Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nin Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünde Uzman Doktor olarak yerine getirmiştir. Görev süresi boyunca Ürojinekoloji ve Genital Estetik/Kozmetik Cerrahi gibi ileri derecede deneyim gerektiren ameliyatlar ile büyük ...

Etiketler
Hpv tarama testi
Doç. Dr. Ozan Doğan
Doç. Dr. Ozan Doğan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube