Gebelikte bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik beslenme (diet to boost ımmune system during pregnancy)

Gebelikte bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik beslenme (diet to boost ımmune system during pregnancy)

Gebelikte Bağışıklık Sistemini Güçlendirmeye Yönelik Beslenme

Diet to Boost Immune System during Pregnancy

Normal şartlarda bağışıklık sistemi mükemmel çalışır ve vücudu milyonlarca bakteri, virüs, mikrop ve parazite karşı korur. Hamilelik döneminde bağışıklık sistemini güçlü tutmak için beslenme düzenine daha fazla önem vermek gerekir.

Under normal conditions, the immune system functions perfectly and protects the body against millions of bacteria, viruses, germs, and parasites. It is necessary to pay more attention to diet to keep the immune system strong during the pregnancy period.

Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için;

In order to have a strong immune system:

Demir takviyesi

Demir, hamilelikte anahtar mineraldir. Enerji seviyesini, enfeksiyon ve hastalıklara karşı direnci arttırır. Gebeler için önerilen günlük demir miktarı 27 mg'dır.

Beslenmede kırmızı et, ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler ile tam tahılllar bulundurulmalıdır. Demir emilimini artırmak için bu besinlerle birlikte C vitamini kaynakları da tüketilmelidir.

Iron supplements

Iron is the key mineral in pregnancy. It boosts the energy level and resistance to infection and diseases. The daily amount of iron suggested for pregnant women is 27 mg.

The diet must include red meat, green leafy vegetables like spinach and chard, and whole grains. In order to increase iron absorption, it is necessary to consume vitamin C sources together with these foods.

Çinko takviyesi

Çinko vücudu hücresel boyutta destekler. Hücre yapımında, bölünmesinde ve korunmasında olduğu gibi bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de rol oynar.

Yeterli çinko alımı için beslenmede dana ve kuzu eti, hindi, süt ürünleri, kuruyemişler, tam tahıllar bulunmalıdır.

Zinc supplements

Zinc supports the body at the cellular level. In addition to cell generation, division, and protection, it also has a role in strengthening of the immune system.

For sufficient zinc absorption, the diet must include veal, lamb meat, turkey, dairy products, dried nuts, and whole grains.

D vitamini takviyesi

Güneş vitamini olarak da bilinen D vitamini enfeksiyonla savaşarak bağışıklık sistemine yardım eder.

D vitamini ihtiyacını karşılamak için güneşlenmeli, somon gibi yağlı balıkları haftada 2 öğün beslenme düzenine eklemeli ve her gün yumurta tüketilmelidir.

Vitamin D supplements

Vitamin D, also known as the sun vitamin, helps the immune system by fighting the infection.

In order to meet the need for vitamin D, it is necessary to take sunbath, eat oily fish like salmon twice a week, and eat eggs every day.

Probiyotik takviyesi

Barsak sağlığını destekleyecek beslenme sistemi doğrudan bağışıklık sistemini de olumlu yönde etkiler. Probiyotikler, sağlıklı mikroflora için gerekli dost bakterilerdir.

Doğal yollardan probiyotik almak için ev yapımı yoğurt, kefir ve turşu tüketilmelidir. Doktorunuzun önerdiği probiyotik takviyelerde hamilelik döneminde alınabilir.

Probiotic supplements

A diet that supports the intestinal health has direct positive effects on the immune system as well. The probiotics are friendly bacteria needed for a healthy microflora.

For natural intake of probiotics, it is necessary to consume homemade yogurt, kephir, and pickles. The probiotic supplements suggested by your doctor can also be taken in the pregnancy period.

Bol antioksidan, vitamin ve mineral takviyesi

Hamilelikte günde en az 5 porsiyon mevsiminde, çeşitli, taze sebze ve meyveyi tüketmek immun sistemi (bağışıklık sistemi) desteklemek için elzemdir. Özellikle ıspanak, pazı, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler; brokoli, karnabahar, soğan, sarımsak gibi kükürtlü besinler, pancar, kırmızılahana gibi antioksidan zengini sebzeler; C vitamininden yüksek portakal, kivi, nar ve mandalina beslenmede özellikle bulunmalıdır.

Ample antioxidant, vitamin, and mineral supplements

During pregnancy, it is essential to eat at least 5 portions of various fresh season vegetables and fruits a day to support the immune system. The diet must include especially the green leafy vegetables like spinach, chard, parsley; sulphurous foods like broccoli, cauliflower, onion, garlic; antioxidant-rich foods like beet, red cabbage; and orange, kiwi, pomegranate, and mandarin that are high in vitamin C.

Çiğ kuruyemişler

Manganez, bakır ve riboflavin içerikleriyle kavrulmamış kuruyemişler güçlü bağışıklık için gereklidir.

Gebeler günde 1 avuç çiğ badem, fındık ve ceviz tüketmelidir.

Raw dried nuts

The unroasted dried nuts are necessary for strong immunity thanks to their rich manganese, copper, and riboflavin contents.

The pregnant women must eat a handful of raw almonds, hazelnuts, and walnuts a day.

Bu makale 3 Eylül 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ozan Doğan

Doç. Dr. Ozan Doğan, Lise eğitimini Diyarbakır Cumhuriyet Fen Lisesi’nde başarıyla tamamladıktan sonra 2007 yılında lisans öğrenimini Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yapmış olup ‘Kadın Hastalıkları ve Doğum’’ alanındaki ‘‘Ovulasyonlu ve Ovulasyonsuz Hastaların Ovaryan, Endometrial ve Uterin Kan Akımlarının Değerlendirilmesi’’ tez çalışması ile tamamlayarak Uzman Doktor unvanını almıştır. Devlet Hizmet Yükümlülüğü'nü 2016-2017 yıllarında Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nin Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünde Uzman Doktor olarak yerine getirmiştir. Görev süresi boyunca Ürojinekoloji ve Genital Estetik/Kozmetik Cerrahi gibi ileri derecede deneyim gerektiren ameliyatlar ile büyük ...

Etiketler
Gebelikte beslenme
Doç. Dr. Ozan Doğan
Doç. Dr. Ozan Doğan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube