Histriyonik kişilik özellikleri ve histriyonik kişilik bozukluğu arasındaki farkları anlayalım...

Histriyonik kişilik özellikleri ve histriyonik kişilik bozukluğu arasındaki farkları anlayalım...

-Histerik kişilik biçimi; kendisine ilgi gösterilmesinden ve övülmekten zevk alırlar. Histerik kişilik bozukluğu’nda ise; devamlı olarak bir garanticilik ve onaylanma beklentisi içindedirler, övülmek isterler.

-Histerik kişilik biçimi; göz alıcı ve çekicidirler, fiziksel görüntüleri ve davranışları ile uygun bir şekilde baştan çıkarıcı davranırlar. Histerik kişilik bozukluğu’nda ise; fiziksel görüntüleri ve davranışları ile uygunsuz bir biçimde cinsel bakımdan baştan çıkarıcı ve ayartıcıdırlar.

-Histerik kişilik biçimi; fiziksel görünüşlerine ve kişisel bakımlarına düşkün, giysilerine özen gösteren ve toplumun beğenisine göre giyinmeye dikkat ederler. Histerik kişilik bozukluğu’nda ise; fiziksel görünüşlerinin fazlaca ayartıcı olmasıyla aşırı ilgilenirler.

-Histerik kişilik biçimi; neşeli ve eğlenmeyi seven kişilerdir, çoğu kez dürtülerine göre davransalar da zevk almayı geciktirebilirler. Histerik kişilik bozukluğu’nda ise; duygularını aşırı abartılı şekilde gösterirler, bencildirler ve zevk alamamaya katlanamazlar.

-Histerik kişilik biçimi; ilgi odağı olmak hoşlarına gider, tüm gözler üzerlerinde olduğunda bu durumu en iyi şekilde değerlendirirler. Histerik kişilik bozukluğu’nda ise; ilgi odağı kendileri olmadığı zamanlarda oldukça rahatsızlık duyarlar.

-Histerik kişilik biçimi; duyguları ile hareket ederler, duygularını göstermeyi sever, sevgi gösterisinde bulunurlar, tepkileri duygusaldır ancak durum ile uyumludur. Histerik kişilik bozukluğu’nda ise; duygudurumu aniden değişiklik gösterir ve yüzeyseldir.

-Histerik kişilik biçimi; ortama uygun gelecek şekilde özel bir konuşma tarzları vardır. Histerik kişilik bozukluğu’nda ise; karşısındaki kişiyi etkisi altına almaya yönelik ve detaylardan yoksun bir konuşma tarzına sahiptirler.

Bu makale 7 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Tutku Damla Topaloğlu

Uzman Klinik Psikolog Tutku Damla Topaloğlu, 1995 yılında İzmir’de doğmuştur. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra, 2013 yılında, burslu olarak Girne Amerikan Üniversitesi %100 İngilizce Psikoloji bölümünü kazanmıştır, 2018 yılında mezun olduktan sonra aynı yıl, Yakın Doğu Üniversitesi Tezli Klinik Psikoloji programını %100 burslu olarak kabul edilmiştir ve 2020 yılında Uzman Klinik Psikolog ünvanını almıştır. Lisans eğitiminin sonunda tezini “The Moderating Influence of Self-Esteem on Relationship Satisfaction”, Yüksek lisans eğitiminin sonunda ise “Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavisi Gören Hastaların Psikolojik Dayanıklılık ve Öz Yeterlilik Düzeylerinin Tedavi Motivasyonuyla İlişkisi” üzerine yazmıştır. 2018 yılında lisans stajını Lefkoşa LEPİM Psikiyatri Merkezi’nde tamamladıktan sonra şirket bünyesinde ...

Etiketler
Histriyonik kişilik bozukluğu
Uzm. Kl. Psk. Tutku Damla Topaloğlu
Uzm. Kl. Psk. Tutku Damla Topaloğlu
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube