Hipnoz altında neler yaşanabilir?

Hipnoz altında neler yaşanabilir?

HİPNOZ ALTINDA NELER YAŞANABİLİR? 

Hipnoz esnasında vücutta ve algılamada birçok değişiklikler ortaya çıkabilir. Bu değişikliklerin ne olduğuna bakacak olursak: 

Katalepsi: Kas hareketlerinin yavaşlaması ve sonra tamamen kaybolmasıdır. Kaslar kaskatı hale gelir ve suje(hipnoz edilen kişi) bütün çabalarına rağmen kaslarını hareket ettiremez. Örneğin kolunu kıpırdatamaz, ağzını oynatamaz, gözlerini açamaz. Normalde kalamayacağı pozisyonlarda uzun süre kalabilir. Hafif transta telkinle ortaya çıkan göz kapakları katalepsisi ile başlar ve sonrasında tüm vücutta katalepsi sağlanabilir. 

Anestezi: Orta derinlikte bir transta tam anestezi(hissetmeme) ve analjezi(ağrı duymama) sağlanabilir.

Amneziler: Orta derecede bir transta telkin ile derin transta ise kendiliğinden amnezi(hatırlayamama) oluşabilir.

Hiperestezi: Hipnoz esnasında duyularda bir keskinleşme ortaya çıkabilmektedir.

İllüzyonlar ve hallusinasyonlar: Hipnozda bütün duyulara ait hallusinasyonlar ve illüzyonlar ortaya çıkabilir. Orta derecede transta bir sujeye limon suyu şerbet diye içirilerek öyle bir tat alması sağlanabilir. Soğan koklatılarak gül kokusu alması sağlanabilir.

Rüya gördürme: Orta ve derin transta rüya gördürmek mümkündür.

Zaman distorsiyonu: Telkin ile dakikaları saatler gibi veya  tam tersini hissettirmek mümkündür.

Posthipnotik telkin: Derin transta bir sujeyi telkin ile transtan sonra bazı fiiler yaptırabilir. Ancak bu fiiler suje tarafından kabul edilebilir olmalıdır.

Somnanbulizm: Derin trans hali olup, trans bozulmadan suje gözlerini açabilir, yürür konuşur ve söylenenleri yapar. Ancak ruhi yapısına aykırı olan istekleri yerine getirmez.

Hipermemnezi: Orta transta oluşabilir, geçmişi aşırı derecede hatırlama durumudur.

Ekimnezi: Geçmişi tekrar yaşama durumudur. 20 yaşında bir suje 5 yaşına götürülürse 5 yaşa göre davranmaya başlar, 5 yaş gibi konuşur.

Psikiyatrist Dr.Necati ÇOBANOĞLU
 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu

Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu, Erzincan’da 1970 yılında dünyaya gelmiştir. İlköğretim ve lise öğrenim hayatını Erzincan'da tamamlamıştır ve ardından 1996 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. GATA Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nde 1998 yılında  başlamış olduğu ihtisas eğitimini 2002 yılında tamamlamış ve uzmanlığını almıştır. Uzmanlık eğitimi sırasında  hipnoz eğitimi de almış ve tezini de Hipnotik İndüksiyon Profilinin Türkçe Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması üzerine yapmıştır. Ayrıca Posttravmatik stres bozukluğu ve dissosiyatif bozukluklarla ilgili çalışmalar da yapmıştır. Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu, 2002-2005 yılları arasında Girne Asker Hastanesi, görev yapmıştır.  2005-2012 yılları arasında İzmir Asker Hastanesi’nde Psikiyatri uzmanı olarak göre ...

Etiketler
Hipnoza girmek nasıl olur
Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu
Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube