Himenoplasti nedir?

Himenoplasti nedir?

Himen denen kızlık zarının cerrahi olarak yeniden oluşturulması ameliyatı. Bu işlemde daha önce hasar gören kızlık zarı parçaları birleştirerek , bir sonraki cinsel ilişkide ‘’ kızlık zarının bozulması’’ kanamasının yaşanması sağlanabilir.. Etik açıdan tartışmalı bir ameliyat olan himenoplastiyi kadınların bir kısmı kültürel veya dini baskılar nedeni ile tercih ederek ‘’bakireliği’’ kanıtlamayı amaçlarken, bir kısmı ise ‘’gençleştirme’’, yaşadıkları ilişkiye ‘’ilk olma’’ özelliğini kazandırmak amacı ile tercih eder. Her ne sebeple olursa olsun, kadınların kendi bedenleri üzerinde söz hakkı olduğu unutulmamalıdır. Himenoplasti basit bir cerrahi işlemdir ve isteyenler bu ameliyat olarak bakireliği temsil eden ‘’kızlık zarı’’na yeniden kavuşabilir.

Kızlık zarı onarımları ( himenoplasti ) iyileşme süreçleri yapılan işlemin geçici veya kalıcı olmasına göre değişmektedir. Geçici onarımlar yüzeyel küçük müdahaleler olduğundan ömrü 5-7 gündür. Geçici onarımlarda sadece kızlık zarın parçalanmış olan kısımlar kabaca yan yana tutturulur ve alttaki doku desteklenmediğinden görüntü eskisi gibi olmaz. Kalıcı onarımlar ise vajenin giriş kısmını da daralttığı ve eski görünümünü kalıcı biçimde düzeltilen işlemler olduğundan iyileşme süreci vajinoplastiye benzer biçimde 4-6 haftaya uzar. İyileşme sonrası müdahale izleri görünmez olur. Himenoplasti kapsamına göre lokal veya genel anestezi altında yapılabilir.

Bu makale 6 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yuliya Doster

Dr. Yuliya Doster üniversite eğitimini Diyarbakır’da Dicle Tıp Fakültesinde, 2006’da tamamladı. Uzmanlık eğitimini Uludağ Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde 2007-2012 tarihlerinde alan Dr. Doster Obstetrik ve Jinekoloji, Jinekolojik Onkoloji, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite, Perinatoloji ve Ürojinekoloji alanlarında çalışarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ünvanını kazandı. Uzmanlık eğitimi süresince sertifikalı Histeroskopi ve Laparoskopi eğitimi ve Jinekolojik ve Obstetrik Ultrason eğitimi aldı. 2012-2013 yıllarında uzmanlık eğitimi sonrası Muş’un Malazgirt ilçesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak mecburi hizmet görevini tamamlayan Dr. Doster 2013-2014 yıllarında İstanbul Bağcılar Özel Medipol Universitesi Hastanesinde ve 2014-2017 yıllarında Bursa Özel Medical Park Hastanesinde görev yaptı. Bu yıl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Op. Dr. Yuliya Doster
Op. Dr. Yuliya Doster
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube